PreppaVarje år tenderar vädret att överraska oss: frostnätterna kommer tidigare än förväntat, första snön likaså. Här får du 20 tips om hur du kan förbereda dig för vintermånaderna med häst.
Hästägartips
15 november 2023 06:15
Ridsportplus
20 tips inför vintern med häst
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:
Redan prenumerant?
Logga in
Vi har bytt prenumerationsystem. Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
- Reparera stängslen och se till att strömmen går runt överallt.
- Gör gärna i ordning flera vinterhagar, så att du kan skifta och välja den vädermässigt bästa. Översvämning, storm och rikliga snömängder kan göra det svårt att använda vissa av hagarna ibland. Då är det skönt att ha reservhagarna klara och det måste göras innan marken fryser.
- Frostfritt vatten kan ordnas på flera sätt: uppvärmda vattenbaljor utomhus eller frostfria vattenkoppar i ligghallen. Isolera vattenrören i stallet eller installera cirkulationspump.
- Foderstaten kan behöva justeras efter nya behov: blir det mycket kallt en längre tid behöver hästen mer energi. Förbered för detta genom att ha tillräckligt med foder hemma.
- Förvara vinterns behov av hö/hösilage torrt och gnagarsäkert. Tänk igenom hur det ska kunna förflyttas rent praktiskt även när det kommit snö.
- Hämta hem halm och annat strö så att det räcker ett par månader.
- Se över vindskydden i hagen, reparera det som blivit trasigt.
- Gå igenom vilka redskap och andra hjälpmedel som finns till snöröjning, så att gårdsplanen och vägen till hagen kan hållas snöfri och halksäker. Snöskyffel, vägsalt och sand bör finnas hemma och placeras lätt tillgängligt. För skottning av längre sträckor kan det behövas en snöplog till ATV, slåtterbalk eller elskottkärra.
- Kontrollera att ficklampor och pannlampor fungerar, köp hem extra batterier. Placera ut på platser där de brukar behövas.
- Ha reflexer i alla former till hands och använd dem både vid ridning och när hästen leds.
- Låsspray kan vara oumbärligt om dörrvredet till stalldörren har frusit, vilket kan inträffa vid plötsliga köldknäppar efter regn eller när det är mycket kallt.
- Hästarnas täcken behöver en genomgång, så att det finns passande och hela täcken till de hästar som behöver det.
- Byt till en storlek större stigbyglar på sadeln för att få plats med kraftiga vinterkängor eller -stövlar.
- Anlita hovslagaren i tid före jul- och nyårshelgerna.
- Uppdatera hästens hälsa och vaccinationer genom veterinär kontroll. Det gäller särskilt om hästen har någon mindre skavank som du kanske gått och funderat över ett tag – det slår sällan fel att den blommar ut till något akut under vinterns helger eller när det är busväder.
- Titta på stallet ur brandsäkerhetssynpunkt. Se till att värmefläktar och element är säkert installerade och tänk ut en reservplan för att kunna ta ut hästarna en alternativ väg om den vanliga stalldörren skulle bli förstörd/vara blockerad. Testa gärna att leda ut hästarna den alternativa vägen någon gång då och då.
- Ställ en träklubba vid stalldörren, den gör det smidigt att knacka loss snöklumpar ur hovarna innan hästen tas in i stallet. Då minimeras risken för att den ska halka på styltiga snöklumpar på stallgolvet.
- Håll igång hästen även under vintern. En vanlig orsak till kolik är att hästar rör sig mindre när det är mycket snö i hagarna.
- Se till hästarna ofta om det blir dåligt väder, så att du ser att de har det bra och är friska. Utöver kontroll på plats, finns lösningar för kameraövervakning som kan ses i mobilen.
- Glöm inte att njuta! Vintern är inte bara merarbete, den kan bjuda på underbara och magiska upplevelser med hästen också. Det är inte mycket som slår en barbackaritt i nyfallen pudersnö sent på kvällen när månen lyser som starkast.
Följ Ridsport på