HästhälsaNär en häst drabbas av foderstrupsförstoppning kan det ibland gå över på några minuter, men i värsta fall kan det sluta med döden.
7 saker du måste veta om foderstrupsförstoppning
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Anna Bohlin är klinikveterinär och ansvarig för fölavdelningen på Evidensia specialisthästsjukhuset Helsingborg. Hon är specialist i hästens sjukdomar och nybliven Europaspecialist i invärtes medicin. Här berättar hon om sju saker du måste ha koll på gällande foderstrupsförstoppning.
1. Foderblandad saliv
Det första tecknet på att hästen fått foderstrupsförstoppning är att foderblandad saliv rinner ur näsborrarna. Hästen hostar på ett annorlunda vis och står lite utsträckt med sänkt huvud, stönar och verkar ängslig. Ibland tror ägaren att hästen blivit förkyld.
2. Lång muskeltub
Hästen har en lång matstrupe som går längs halsens vänstra sida och verkar som en elastisk tub ner till magsäcken. Längs hela vägen finns mycket muskulatur som genom peristaltiska rörelser flyttar fodret nedåt. Om hästen ätit en för stor tugga torrt foder och det fastnar, uppstår muskelkramp runt stoppet. I värsta fall kan förstoppningen leda till döden.
3. Avslappning prio ett
Behandla genom att ta bort allt foder och led hästen på en kort promenad för att den ska slappna av. Detta kan ibland räcka för att lossa det som stoppat upp. Kontakta ändå veterinär. Om stoppet kvarstår ges avslappnande och smärtstillande läkemedel. Därefter kan hästen sondas och veterinären kan omväxlande trycka på stoppet och lösa upp det med vatten. Det kan ta lång tid och vara smärtsamt för hästen. På klinik kan stoppet undersökas med kamera.
4. Känsligt organ
Foderstrupen är ett svårt organ att behandla. De flesta akuta fall uppstår bara en gång och löser sig ganska snabbt, medan upprepad foderstrupsförstoppning kan bero på förstorad och slapp matstrupe eller ärrbildningar som uppstått vid behandling. Risken för återfall ökar för glupska hästar som alltid kastar i sig fodret utan att tugga det ordentligt.
5. Lunginflammation kan tillstöta
Prognosen är ofta god vid ett enstaka stopp. Men det finns alltid risk för komplikation i form av lunginflammation. Vid ett stopp rinner den foderblandade saliven ut genom nosen, men om något av detta andas in och dras ner i luftstrupen finns stor risk för lunginflammation. Då sätts dropp och antibiotika in.
6. Grovfoder vanlig orsak
Det kan finnas flera saker som ger stopp, men grovfodret har varit den allra vanligaste orsaken denna höst. Det var likadant hösten 2018 efter lång torka. Detta finns det ingen direkt förklaring till. Torr betfor är en klassiker, kraftfoder kan också ge stopp. Däremot verkar inte strömedel vara en lika vanlig orsak.
7. Förebygg
Ha koll på hästens tänder, god sönderdelning av fodret är nummer ett för att undvika stopp. Kontrollera grovfodrets konsistens och låt gärna hästen vänja sig vid det genom att använda ett finmaskigt nät, så att den bara får ut lite i taget. Ge foder på många platser i hagen, för att minska konkurrens som kan innebära att någon äter för snabbt och slarvigt. Det är också bra att blöta upp kraftfodret.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.
Följ Ridsport på