Hästägartips
2 april 11:50
Ridsportplus

”80 procent är vanliga ryttare”

FöreningslivOfta hamnar mycket fokus på tävling, men den största delen i islandshäst-Sverige är fritidsryttarna. Ridsport har pratat med ordförande i fritidssektionen, Johan Andersson, om vad som är på gång.

”80 procent är vanliga ryttare”
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska islandshästförbundets fritidssektion fortsätter sitt arbete med att nå ut. 2024 drar fritidsektionen på turné för att få möjlighet möta fler medlemmar.
    – Projektet ”Fritid on tour” började egentligen redan förra året. Nu ska vi ut träffa fyra distrikt och berätta om oss själva, och fråga medlemmarna vad de vill ha ut av och förväntar sig av fritidssektionen. Vi kommer att ta in idéer och förslag.

    Det berättar Johan Andersson, som ordförande i fritidssektionen.
    – 80 procent att medlemmarna i SIF är vanliga ryttare som är ute och rider på grusvägar. Vi vill att alla våra medlemmar ska komma igång och vara aktiva. Någonstans handlar det om att finnas för de aktiva motionsryttarna, den stora skaran som inte är tävlingsmänniskor.

    Exakta datum och platser för ”Fritid on tour” är ännu inte beslutade. Men klart är att det blir en träff i öst, en i väst, en i norr och en i söder. Dessutom utspritt över året.

    – Självklart ska vi synas på lite mästerskap och andra förbundsaktiviteter också, på ett eller annat sätt. Vi dyker upp på Lag-SM, sport-SM och GK-SM.

    Fler arrangemang planerade under 2024

    Men det är fler saker på gång inom sektionen. Det blir ett Fritidsläger även 2024. 2023 låg lägret på riksanläggningen Wången, men i år blir det en annan plats. Det blir i Tiveden, som ligger i Örebro län. Totalt finns 30 mil av ridleder i Tiveden.
    – Vi kommer att bo i lite stugor och tält, så kommer det hända lite saker runt omkring som föreläsningar och andra knasigheter. Och så lite ritter såklart, säger Johan Andersson.

    Och på tal om ritter så är den populära Sverigeritten redan igång. Redan i februari startade det digitalt baserade arranemanget. Evenemanget startade till en början som en budkavel-ritt under en begränsad period. Men i samband med pandemin ändrades konceptet och nu kan medlemmarna rida när de vill och logga sina kilometer med hjälp av appar i mobiltelefonen.
    – Det handlar om att aktivera våra medlemmar och människorna runt omkring. Man kan samla kilometer på hästryggen, cyklandes eller joggandes bredvid.

    Deltagarantalet ökar dessutom stadigt, från 2022 till 2023 ökade antalet deltagare från 300 till 600 personer som var engagerade i Sverigeritten. Ritten pågår till och med 30 september och Johan Andersson hoppas ännu fler vill delta under 2024.

    Dessutom ligger ett annat projekt i antågande. Fritidssektionen vill ta fram en app som till exempel skulle kunna gå att använda i samband med Sverigeritten.
    – Man ska kunna registrera det man gör, det ska finns ett litet community och vara länkat till SIF:s hemsida. Vi ska försöka driva den frågan nästa år. Vi har redan gjort en förstudie på detta, för att se vad som krävs och vad det kan tänka sig kosta att både utveckla och fortsätta drifta en sån app.

    Dessutom hoppas Johan Andersson att fler aktiviteter kommer att dyka upp under året och att fler kommer välja att engagera sig i SIF.

    – Sen får vi se vad som hända, vad vår turné säger. Vad vill folk där ute – är det stora läger vi vill ha, så får vi fixa det. Är det fler ritter som Sverigeritten eller något fritidmästerskap – då får vi fixa det.
    – Föreningsliv är alltid bra, oavsett om det är i fotbollsklubben, schackklubben eller ridklubben. Det bygger mycket bra saker och jag tror att gemenskapen är viktig.

    För Johan Anderssons del var föreningslivet inkörsporten till islandshästcommunityn.
    – Jag är ingen hästmänniska själv, sen ramlade jag in och fick vara den där drängen som mockade och lagade hagar. Men jag tycker föreningsliv och aktiviteter. Att aktivera människor – ung som gammal. Så det har bara rasslat på. Någon gång ska jag försöka rida på de där rackarna. Nu är jag inte 15 år längre och det är lite segstartat när man passerat 45 där. Men någonstans måste man utmana sig själv.

    Sedan i februari är Johan Andersson också invald i FEIF:s fritidskommitté. Än så länge har det hunnit vara ett möte i kommittén.
    – Vi är fyra-fem personer som ska försöka hjälpa till och driva fritidsryttarbudskapet till andra länder. Där handlar det mer om att pusha, driva och hålla igång övriga länders verksamhet. Vi har också pratat om en föreläsningsserie där man tar hjälp av respektive länder. Man jobbar för hästrasen och att det ska hända aktiviter kring den.

    Ridsport digital

    99:- i månaden