Reportage
9 juli 2022 06:28
Ridsportplus

”Märker du att din häst inte är som den brukar — gör en utredning”

VeterinärtNär den annars väldigt pigga Hrimnir plötsligt sackade efter anade ägaren Ida Larsson oråd. Ridsport följde med henne och Hrimnir på en medicinsk utredning för att hitta roten till valackens trötthet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Klockan är strax innan klockan 08.30 på morgonen när Ida Larsson lastar ur valacken Hrimnir från Lagnö (f-01 e Askur från Håkansgården u Vaka frá Kirkjubae) på grusparkeringen vid Specialisthästsjukhuset Strömsholm. Solen skiner, och på fältet går några gäss och betar. På dagens besök ska Hrimnir genomgå en medicinsk undersökning för att hitta orsaken till hans ökade andningsfrekvens och sin trötthet som smugit sig på.

    Ida Larsson har tidigare varit fodervärd till Hrimnir under fem års tid men är sedan årskiftet ägare, därför känner hon valacken väl vid det här laget. Hon har hästarna hemma på gården i Björnlunda i Sörmland och hon berättar att Hrimnirs besvär började den extremt fuktiga hösten 2020.
    – Det var den där hösten när det låg som en tjock dimma under flera veckors tid. Jag fodrade med småbalshö och även om jag luktade och tittade så insåg jag efter ett tag att i ena delen av höpartiet hade det börjat damma. Jag slängde hela lasset såklart, och vet väldigt många andra den hösten som fick göra samma sak.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Hrimnir och Ida Larsson. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hrimnir hade redan då fått lite ändrad andningsfrekvens, och den pigga valacken kunde bli andfådd redan efter 200 meter på ridturen.
    – Jag bytte till ett annat parti hö och han blev bättre igen. Men jag tog ut en veterinär som fick lyssna på hjärta och lungor för att vara på den säkra sidan, säger Ida.
    Veterinären hittade inget att anmärka på vid den tidpunkten och livet knallade på i stort sätt som vanligt.

    Återigen problem

    Under hösten 2021 började Hrimnirs andningsbesvär återigen och då i samband med att betet byttes mot grovfoder.
    – Det höpartiet var bra, det hade varit bra förutsättningar vid skörden och vi hade varit noggranna med lagringen. Ändå märkte jag på honom att han blev lite låg.
    Ida Larsson bytte höparti men märkte ingen skillnad på Hrimnir som blev allt mer ovillig.
    – I november slutade jag rida, då märkte jag att han blev sur när jag kom med sadeln, men också att han började gå runt när jag skulle sitta upp. Han kunde också stanna och vilja gå hem på ridturen.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Specialisthästsjukhuset Strömsholm ligger i Hallstahammar i Västmanland. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Då var Ida fortfarande fodervärd åt Hrimnir, men fick frågan om att köpa valacken.
    – När jag köpte honom gick jag in i köpet med utgångspunkt att jag antagligen skulle behöva utreda honom närmare. Jag trodde att han hade problem med andningen och att han antagligen var extra känslig mot mögel och jag misstänkte astma, men ville utreda för att vara på den säkra sida. Hästar kan ju få ökad andningsfrekvens om de är smärtpåverkade också, säger Ida.
    Ida hade precis tänkt boka tid för utredning när Hrimnir fick kolik. En kolik som resulterade i ett klinikbesök där grovtarmsinflammation konstaterades. Hrimnir stod en tid på djursjukhus för att återhämta sig.
    – Det var typiskt, men så är livet ibland. Så vi bestämde oss för att vänta lite så han fick återhämta sig.

    Dags för undersökning

    Det har nu gått några veckor och det är dags för utredningen av Hrimnirs andningsbesvär. Det är veterinär Inge Durie, specialist i intern medicin, som i dag ska undersöka Hrimnir. Hon får hjälp av djursjukvårdaren Lola Wijgård. På dagens agenda står bronkoskopi, en endoskopisk inspektion av de övriga luftvägarna, luftrörsslemhinnan i luftstrupen och bronkerna i lungorna. Ida Larsson har även önskat att göra en gastroskopi, det vill säga undersöka magsäcken.
    – Jag vill också veta om han har magsår, det är ju väldigt vanligt och skulle kunna vara anledningen till att han inte vill bli riden.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Inge Durie börjar med att känna igenom Hrimnir och att lyssna på hans hjärta och lungor. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Innan Hrimnir får lugnande inför de båda undersökningarna så undersöks han i icke-sederat tillstånd av veterinären Inge Durie. Hon lyssnar på hjärtat och andningen. Djursjukvårdaren Lola Wijgård passar även på att mäta antal andetag per minut. Något som visar sig vara ganska ojämnt.
    – Ena minuten tog han 15 andetag, andra tog han närmare 40, säger Lola efter att ha mätt antalet andetag.

    Efter den första delen av undersökningen så ska Hrimnir få andas i en påse. Det för att Inge Durie lättare ska kunna lyssna på lungorna.
    – Människor kan man be att de ska ta ett djupt andetag och sen andas ut, men det är lite svårare med hästar. Därför trär man en påse öven mulen på dem i korta sekvenser. Det är inte farligt men hästen kan uppleva att det är lite obehagligt.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Hrimnir får andas i en påse för att provocera fram djupare andetag. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hrimnir tycker det är lite obehagligt, men han accepterar ändå situationen och Inge Durie kan lyssna ordentligt på hans lungor. Sen tas några blodprov och därefter får valacken en dos lugnande innan det är dags för nästa del av undersökningen.

    Nu är det dags för endoskopin för Hrimnir. En slang med lampa och kamera förs in genom hans ena näsborre. Det som filmas syns på en skärm som veterinär och djurägare kan följa i realtid. Först syns Hrimnir struplock som ser normalt ut. Hästar med problem i detta område kan vara såkallade struppipare. Sen är det dags att gå vidare i luftstrupen, där syns en liten slemansamling på skärmen. Något som indikerar att det kan finnas en pågående inflammation.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Efter sedering är det dags att gå in med kamera i Hrimnirs luftvägar. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Därefter går undersökningen vidare ner mot bronkerna, den del av luftstrupen delar sig innan lungorna. Mellan bronkerna ligger den så kallade carinan. Carina är alltså delningspunkten innan luftstrupen går över till lungor.
    – Detta område kan vara svullet eller inflammerat vid till exempel astma, men ser fint ut här på Hrimnir, säger Inge Durie.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Veterinär Inge Durie, djursjukvårdare Lola Wijgård och hästägaren Ida Larsson. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I bronkerna syns en del slem, så det är uppenbart att Hrimnir har en luftvägsinflammation.
    – Luftvägsinflammationer kan de få av till exempel ohygieniskt foder, förklarar Inge Durie.

    Efter bronkoskopin är det dags för gastroskopi. Samma procedur fast man går ner med kamera i magsäcken istället för i luftstrupen. Inför detta har Hrimnir varit tvungen att fasta i 16 timmar och dessutom vara utan vatten i fyra timmar. Det är för att man ska kunna titta ordentligt i magsäcken, annars är den fylld av mat och man kan då inte se eventuella sår.

    Vanlig diagnos

    Hästars magsäck består av två delar, i den övre delen hamnar fodret först. Där är slemhinnan ofta vitaktig eller ljusrosa. I den första delen blandas fodret runt. I den andra delen av magsäcken finns det körtlar som producerar magsyra. Denna del har som uppgift att spjälka fodret och att avdöda bakterier. I andra delen är slemhinnan mer rödaktig. Magsår är vanligt och det finns många orsaker till magsår: stora mängder kraftfoder, hård träning och radio i stallet är några av de saker som visat sig kunna orsaka magsår hos hästar.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Här syns Hrimnirs magsår. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I Hrimnir magsäck finns ett magsår i den nedre röda delen av magsäcken.
    – Eftersom han är en häst som har ett väldigt lugnt liv, går på lösdrift och inte får några större mängder kraftfoder skulle vi kunna gissa att detta är ett magsår som uppkom när han stod på hästkliniken för några veckor sen på grund av sin grovtarmsinflammation, men det är svårt för man kan inte se på ett magsår hur gammalt det är, säger Inge Durie.

    Hon berättar att även anti-inflammatorisk medicin kan orsaka magsår i den nedre delen av magsäcken. Hrimnir behandlades med anti-inflammatorisk medicin i samband med sin grovtarmsinflammation.

    Fakta

    Mer om magsår

    Forskarna har upptäckt två typer av magsår hos häst, lokaliserade på olika platser. Gastroskopi är en viktig undersökning för att säkerställa vilken form av magsår det rör sig om, i samband med utredning av en häst med symtom.

    Equine Squamous Gastric Disease (ESGD) är vanligast och innebär sår i magsäckens övre del, på slemhinnan. Såren är till största delen okomplicerade och lätta att behandla.

    Equine Glandular Gastric Disease (EGGD) är en relativt ny form av magsår som man än så länge inte vet så mycket om. Dessa sår finns i den röda nedre delen av magmunnen. Symtomen liknar varandra, men EGGD är svårare att behandla och få bukt med.

    Vanliga symtom på magsår är:

    • Nedstämdhet
    • Kolik
    • Diarré
    • Svårfödd
    • Matt och glanslös päls
    • Reaktion på sadelgjord
    • Dålig hårrem
    • Nedsatt prestation
    • Avmagring

    Efter undersökningen är det klart att Hrimnir har en pågående luftvägsinflammation och ett magsår, Inge Durie rekommenderar att valackens luftvägsinflammation utreds vidare med hjälp av en så kallad lungsköljning.
    – Med lungsköljning kan vi få mer information om hur inflammation ser ut inuti lungorna. Det används bland annat för att fastställa astma.

    En lungsköljning görs på så vis att man spolar ner vätska i lungorna som man sen drar upp igen. Därefter analyseras vätskan i labratorium, där analyserar man celler som följt med vätskan och på så vis kan man ställa en diagnos.

    Det är just en lungsköljning som Hrimnir får göra idag. Om valacken hade kunnat rynka på näsan hade han säkerligen gjort det, för att få katetern ner i lungorna är obehagligt även om Hrimnir tar det hela med ett väldigt lugn.

    Efter att ha fått ner katetern i lungan så spolas koksalt ner i lungan för att sen dras upp igen. Inge Durie poängterar att det inte är någon fara och den lilla mängd vätska som blir kvar i hästens lunga tar hästens kropp hand om utan några problem.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    När katetern förs in i luftvägarna hostar hästarna ofta, det är inget farligt utan en naturlig reaktion på att något retar hästens luftvägar. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Proven är färdiga att skickas till laboratoriet och nu blir det väntan på svaret. Svar från laboratoriet kan ta alltifrån några timmar till ett par dagar beroende på hur den andra verksamheten ser ut. Just idag har Ida Larsson och Hrimnir tur, innan Hrimnir fått åka hem så har provsvaren kommit.

    Diagnosen visar tydligt på att Hrimnir lider av astma, en inte helt ovanlig diagnos. I dag delas astma upp i två varianter, mild-måttlig ekvin astma och svår ekvin astma. Både unga och äldre hästar kan drabbas men utlösande faktor kan vara stallmiljön, men det finns också tecken som tyder på att det är ärftligt.
    – Vi ser den inte alltför sällan på islandshästar, varför vet vi inte men det finns vissa indikationer på att astma skulle kunna vara ärftligt och att det finns i islandshästpopulationen, säger Inge Durie.

    Fakta

    Några vanliga symtom vid luftvägsproblem

    • Hosta, kan vara i både vila och arbete
    • Näsflöde
    • Flåsighet vid ridning eller körning
    • Nedsatt prestationsförmåga
    • Missljud från luftvägar

     

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    Vätskan som ska användas för provtagningen sprutas in i lungan. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hrimnirs ägare Ida är ändå lättad över diagnosen, hon menar nu att hon fått ett svar kring valackens ändrade beteende.
    – Hade jag inte fått svar idag hade vi fått börja om på ruta noll och inte vetat varför han inte mådde bra. Nu har jag möjlighet att anpassa livet efter hans förutsättningar, säger hon.

    Inge Durie berättar att det största och viktigaste när man har en häst med astma är att förändra hästens livsmiljö så gott det går.

    Fakta

    Astma på hästar

    Ekvin astma delas in i två varianter: svår ekvin astma och mild-måttlig ekvin astma.

    Mild-måttlig ekvin astma
    – Vanlig på unga sporthästar men kan förekomma i alla åldrar.
    – Kan ha flera faktorer: damm,  toxiner, mögel och bakteriella inflammationer till exempel
    – Symtomen är nedsatt prestation, enstaka hosta.

    Svår ekvin astma

    – Hästar över 7 år drabbas.
    – Stallmiljön är en stor bidragande faktur så som damm, toxiner, mögel och svamp.
    – Symtom är kronisk hosta, näsflöde, ändrad andningsfrekvens med mera.

    Noterbart är att det förekommer gråzoner mellan dessa två varianter.

    – Nu går Hrimnir på lösdrift men hade han stått på stall hade jag rekommenderat att ha honom utomhus så mycket som möjligt och att byta till ett underlag i boxen som inte dammar fullt lika mycket, tidningspapper eller torv kan vara ett alternativ. Även grovfodret är viktigt, torrhö börjar lätt damma så vi brukar ge rådet att fodra astmahästar med hösilage, säger Inge Durie.

    Att undvika att sopa eller mocka när hästen är inne, att vattna stallgången och ha god ventilation är också viktiga faktorer för att öka livskvaliteten hos en häst med astmadiagnos. Är hästen rejält skitig bör man också borsta den utomhus.

    Förutom anpassning av Hrimnirs livsmiljö ska han även behandlas med en andningsmask för att behandla luftvägarna under en period av tio dagar. När Ridsport frågar hur det gått för Hrimnir drygt fyra månader från sitt första besök så är det en häst som mår bättre.

    Astmamedicinering_01
    ”Snabeln” som hästägaren Ida Larsson kallar det. Med hjälp av denna får hon i Hrimnir hans medicin. Foto: Sandra Nordin Johansson

    – Just nu känns han frisk, han känns som sig själv i sitt uttryck och när jag är med honom så känns han frisk. Jag märker inte av några symptom i hagen eller eller när jag borstar honom. Däremot har han väldigt dåligt kondition eftersom han vilat, så jag vet inte exakt vad som är astma och dålig kondition eller om det är båda, berättar Ida Larsson.

    Andningsmasken som han fick ha vid dosering av medicinen för luftvägar var inte vidare populär.
    – Han tyckte inte om det, men det fungerade. Ju fler dagar som gick desto mindre tyckte han om andningsmasken. Jag kunde fortfarande sätta på honom masken själv även om han protesterade. Sen blev han inte helt bra av den första kuren med andningsmasken, men då hade han fortfarande tillgång till ligghallen med halm. Efter ha rådgjort med veterinär så väntade vi med vidare behandling tills jag stängt bort ligghallen. När jag tog bort ligghallen så blev han bättre och bättre.

    Efter ett återbesök så fick Hrimnir ytterligare en kur med magsårsmedicin och magsåret läkte bra.
    – Det känns skönt att veta att det inte finns något som stressar honom i hans hemmamiljö.

    Anpassat miljön för Hrimnir

    Hemma har stallmiljön anpassats för en häst med luftvägsproblem. Bland annat är underlaget i boxarna utbytt, även om hästarna går på lösdrift så får de ibland stå några timmar i stallet.

    – Först bytte jag från halm till torv men det möglade, samma sak med halmpellets. Nu har jag kutterspån och det verkar funka. Sen ska jag byta underlag i ligghallen, det är lite svårare men jag funderar på sand. Det blir visserligen dammigt när det är torrt men det möglar inte, jag får prova mig fram, säger Ida Larsson som också förklarar att när hästarna väl står inne så öppnar hon så mycket som möjligt för att det ska vädras ut.

    Hästarna får numera heller inte torrhö utan hösilage i småbal med TS-halt på 55 procent är inköpt. Borstning sker i största mån utomhus, stående så eventuellt damm och hår flyger bortåt.

    Foto: Sandra Nordin Johansson
    I dag mår Hrimnir mycket bättre. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ida Larsson är tacksam över att hon gjorde en utredning av Hrimnirs ändrade beteende.
    – Mitt tips är verkligen, märker du att din häst inte är som den brukar — gör en utredning. Fundera ut vad det stora problemet är, fråga dig själv om det är medicinskt eller ortopedisk och gör sen en rejäl utredning på klinik där veterinären har tillgång till allt den behöver för att diagnosticera hästen, säger Ida Larsson.

    Ridsport digital

    99:- i månaden