Porträtt
30 april 2022 06:58
Ridsportplus

Tyska tränaren Maike Morbach värnar om sits och balans

Träning− Den allmänna bilden av islandshästar är att de är starka, snälla och modiga, och att rida en islandshäst är som att cykla. Med det tankesättet skapar vi problem.
Det säger Maike Morbach, tränare och domare, som predikar vikten av sits och balans hos alla islandshästryttare, vare sig man tävlar eller hobbyrider.

Tyska tränaren Maike Morbach värnar om sits och balans
Maike Morbach i stallet på Equitana i Tyskland. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi träffas på den stora hästmässan Equitana i Essen i Tyskland, där mässans sista dag har islandshästar som ett av temana. Under dagen arrangeras en uppvisningstävling, och en av deltagarna är Maike Morbach, A-tränare, A-domare samt hästutbildare och inom kort godkänd lärare för hästföretagare.
    − Islandshästar är Tysklands näst största hästras, efter varmblod, och antalet ökar hela tiden, säger Maike, som själv bor i häst- och islandshästtäta Warendorf.
    − Andra områden med mycket islandshäst är trakterna kring Hamburg i norr, och sedan runt Karlsruhe och Stuttgart längre söderut.

    Det är en fråga om hästhälsa och hästvälfärd

    Ryttarens sits och balans är själva kärnan i ridningen, säger Maike, som själv är lång, över 1,80, och därmed väl vet hur viktigt det är med en korrekt sits.
    − Hästen är väldigt känslig för ryttarens sits. Jag är en lång ryttare, med långa ben och lång bål, och om jag kommer ur balans på hästryggen får hästen problem.
    − Med en ryttare i obalans får du inte rena gångarter på hästen. Traven blir av sämre kvalitet, tölten kan bli passtaktig och flygande pass kanske inte går att få fram alls.
    − Med en god sits kan hästen röra sig fritt nog för att verkligen visa sina gångarter. När du tävlar måste du ha en bra och effektiv sits för att få höga poäng, men det behöver även ryttare som rider hobbyhästar ha. Det är en fråga om hästhälsa och hästvälfärd.

    Maike4
    Maike Morbach. Foto: Privat

    Brinner för sitsen

    Maike Morbach påminner om att islandshästen inte avlats för att vara sporthäst mer än några decennier, och att det tar längre tid än så att ändra hästens fysik och kroppsbyggnad.
    − Många hästar har hög nacke och det är positivt, men många islandshästar har en stel rygg och det är inte optimalt för ridhästar. Med en häst som inte är perfekt byggd, och en ryttare som är stel och kanske rädd, eller arg, eller stressad, kan ryttarens inverkan påverka hästens rörelser på ett negativt sätt. Detta måste ryttaren förstå, och lära sig hur de kan hjälpa hästen.

    Ridning handlar om att få dem att hitta gångarterna med ryttare på ryggen

    Särskilt viktigt är det för hobbyryttare som ofta rider sina hästar under längre pass, på turer i skog och mark, än ryttare som tränar och kanske tävlar sina hästar.
    − En långtur i naturen ska vara en god upplevelse för både häst och ryttare, och det är därför sitsen är så viktig för alla ryttare. Jag vet också många hobbyryttare som lägger både tid och pengar på att rida för tränare.
    − En häst som rör sig utan ryttare har inga problem med att hitta alla gångarter. Ridning handlar om att få dem att hitta gångarterna med ryttare på ryggen.

    Maike3
    Maike Morbach tillsammans med en av sina elever. Foto: Privat

    Vill ha helheten

    Maike Morbach har också en genomtänkt filosofi när hon tränar unga ryttare som tävlar, en  filosofi som bland annat går ut på att det bästa ibland kan vara att avstå från att rida.
    − Unga människor har press på sig från många håll. De ska göra bra ifrån sig i skolan, de har en fritid full av aktiviteter, det kan vara pojk- eller flickvänner, och mitt i allt detta går hormonerna och känslorna upp och ner.
    − Som tränare försöker jag se till mina elevers hela situation. När du rider är ditt mentala fokus väldigt viktigt, du måste tänka på både dig själv och hästen. Och ibland kanske den unga ryttaren bara behöver vila, och få tid för sig själv.
    − I träningen arbetar jag med att motivera, och vid behov korrigera ridningen, men jag säger också ifrån om ryttarens känslor går ut över hästen. Då ber jag ryttaren ta en paus och vänta lite.
    − Men det kan också vara att tala om för eleverna att ”you can do it”, du är en god ryttare. Det handlar lika mycket om att vara psykolog som tränare.

    Hon pratar med sina elever om att helheten är det viktiga, och att de ska vara nöjda om de har gjort vad de har kunnat för att prestera så bra som möjligt på en tävling, inte stirra sig blinda på domarens betyg.
    − Insikten att man gjort sitt bästa, det räcker. Du kanske gjorde ett misstag, men då får du träna på det till nästa gång.

    279463059_1537405996657750_1320056083601809765_n
    Maike Morbach tillsammans med Ásti vom Glockenhof. Foto: Privat

    Egna tävlingsmål

    Maike Morbach började själv rida islandshäst som barn, av det enkla skälet att de fanns i grannskapet.
    − Dessutom var snälla att rida, och härliga att pyssla med, med de långa manarna och svansarna.

    Genom åren har hon också ridit dressyr och ridit spanska hästar, men nu är det islandshästar på heltid. Till uppvisningstävlingen på Equitana har hon med sig egna hingsten Ásti vom Glockenhof (f -13 e Álfasteinn frá Selfossi u Bjalla vom Glockenhof).
    − Han är en tyskfödd femgångare, med höga avelsvärden, som jag satsar mot tyska mästerskapen. Han har en riktigt bra tölt, och gångarter med höga rörelser, men ibland blir han lite för saker runt omkring. Då kan han tappa sin trav, och gå över i tölt.

    Kanske kan Ásti sedan hålla även för tävling internationellt så småningom.
    − Vi får se. Ett steg i taget, säger Maike Morbach.

    Fakta

    Maike Morbach

    Namn: Maike Morbach
    Född: 1980
    Bor: I häststaden Warendorf, hemvist för de tyska Bundeschampionaten, unghästbedömningarna för varmblod, säte för Tyska Ridsportförbundet samt hemmaarena för de tyska OS-ryttarna.
    Utbildningar: A-tränare samt A-domare (högsta nationella nivå) för islandshäst, unghästutbildare och lärare för hästföretagare.
    Meriter: Tävlingsryttare med segrar och placeringar i tyska mästerskap både som junior och senior.

    Ridsport digital

    99:- i månaden