Porträtt
25 september 2022 06:21
Ridsportplus

”Att tävla mot seniorer är alltid lite nervöst”

Unga ryttareNär det blev dags för B-final i GDA på gæðinga-SM var 11-åriga Kjarval fra Søtofte en av de två hästar som Wicky Gren tagit en finalbiljett med. För andra året i rad blev det därför young ridern Alice Stattin som äntrade banan på hingsten - en ritt som tog Kjarval från en trettonde plats i uttagningen till en tionde plats i finalen.

”Att tävla mot seniorer är alltid lite nervöst”
Alice Stattin med Kjarval fra Søtofte. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att sitta upp i sadeln på en häst för tredje gången och rida SM-final mot en annan ålderskategori är nog en svindlande tanke för många, men det är precis vad då 18-åriga Alice Stattin gjorde under gæðinga-SM 2021. Ett år senare återupprepades historien och Alice satt återigen upp på Kjarval fra Søtofte (f. -11, e. Glotti frá Sveinatungu, u. Valdís fra Søtofte) för att vara med i matchen för seniorerna.

    – Att tävla mot seniorer är alltid lite nervöst, det är otroligt bra ryttare med stor erfarenhet och fina hästar som man möter. Men jag brukar se det som en utmaning. Jag och Wicky pratade ihop oss innan start så vi drog slutsatsen att jag har inget att förlora – det är bara att gå in och ge järnet!

    Att få frågan om att rida en sådan häst på ett SM är alltid speciellt

    Ett givet val

    Alice och Wicky Grens relation är både lång och betydelsefull av flera skäl. För Alice del har Wicky varit som en del av familjen redan från födseln, och är inte bara ett bollplank om livet i stort utan också en inspirationskälla och stöttepelare i hästlivet. Tillsammans delar de vardagen kring hästarna på Wickys gård där Alice har sina hästar inackorderade, vilket skapat förutsättningar för den ryttarkunskap Alice idag besitter.

    – Att tävla mot seniorer är alltid lite nervöst, det är otroligt bra ryttare med stor erfarenhet och fina hästar som man möter. Men jag brukar se det som en utmaning. Jag och Wicky pratade ihop oss innan start så vi drog slutsatsen att jag har inget att förlora, det är bara att gå in och ge järnet!
    – Hon hjälper mig till 100% och ger allt för att utveckla mig och mina hästar. Wicky är en person som jag verkligen inte kan tacka nog för allt hon gjort för mig. Hon har inte bara funnits där med hästarna utan även i livet och vardagen, alltid funnits där om man behöver hjälp eller bara behöver ha någon att prata med.

    Just Alice och Wickys relation låg bakom beslutet att Alice skulle hoppa in och rida SM-final på en av Wickys hästar. Inte bara en gång, utan två.

    – Hon vet hur jag är som ryttare och tyckte att jag var den som red mest likt henne. Jag har även hästarna hos henne så i vardagen hanterar jag Kjarval och det gör att jag känner honom väldigt bra. När Wicky tränar så är jag princip alltid med och ser hur hon gör samt vad hon tränar på. Men att få frågan om att rida en sådan häst på ett SM är alltid speciellt, är otroligt tacksam att jag fick den chansen och äran att rida honom.

    Ett framgångsrikt koncept

    Under uttagningen av GDA landade Kjarval och Wicky på en trettonde plats på 8,3. Med marginellt bättre 8,32 var även Wicky och Álfur från Skogsstjärnan (f. -08, e. Hraunar frá Efri-Rauðalæk, u. Djörfung frá Tóftum) klara för B-final. Samma ekipage red uttagningarna på gæðinga-SM 2021 som belönades med 8,222 för Kjarval respektive 8,304 för Álfur – två B-finalplatser på åttonde och elfte plats.

    Alice Stattin Wicky Gren_gk-sm
    Alice och Wicky under finalen. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Lösningen blev 2021 att Alice skulle rida Kjarval i finalen, och kvällen innan blev ekipagets andra ridtur ihop. Med Wickys stöttande översikt la ekipaget bland annat pass för första gången tillsammans, och dagen därpå visade det sig att ekipaget var redo för uppgiften. Finalen slutade med en andra plats – nia totalt, på 8,382.

    Det var därför inte svårt att förstå vem som skulle ta över tyglarna på en av Wickys hästar under årets SM när hon återigen stod klar för B-final med två hästar. Ännu en gång visade Alice att hon kan ge seniorerna något att bita i. Med 8,38 klättrade ekipaget och slutade på en tionde plats totalt.

    – Jag kände mig lite tryggare detta år även fast han är ny för mig, berättar Alice och fortsätter:
    – Finalen var fantastisk, vi hade otroligt kul och njöt bara av tiden tillsammans.

    Mer än B-final i GDA

    Alice4
    Tillsammans med Keilir hamnade Alice på femte plats i T2 under årets SM. Foto: Sabina Svenningsson/Photohestur

    Alice var redan i temat finalridning innan GDA-finalen. På 12-åriga Keilir Från Björkmuren (f. -10, e. Mökkur frá Hofi I, u. Sæta från Stallgården) gjorde ekipaget sin tredje start i gæðingakeppni under gæðinga-SM efter en relativt kort tid tillsammans. Keilir ägs av han av Wicky och det var när Alice häst Kulur från Brösarpsgården (f. -05, e. Hraunar frá Efri-Rauðalæk, u. Náttfaradís från Wreta) skadades i början av året som Alice fick chansen att träna och tävla Keilir.

    – Jag är otroligt tacksam över att jag har fått den här chansen. Keilir har jag känt sedan han var föl och hängt med under hela hans utveckling, från unghäst till tävlingshäst. Han har verkligen ett psyke som enligt mig en tävlingshäst ska ha, han tar allt med ro, bryr sig inte om andra hästar och väl inne på banan så bjuder han till lite extra.
    – Målet under gæðinga-SM var att ha kul, få mer erfarenheter ihop och förhoppningsvis få rida en final. Målen som vi satte upp fullföljdes och vi fick tillslut en sjunde plats i B-finalen, 14:e plats totalt. Jag kan inte vara mer än nöjd över min och Keilirs prestation.

    Många pusselbitar under resans gång

    Islandshästar har alltid varit en naturlig del av Alice liv och familjen har haft hästar så länge hon kan minnas. Ändå är det vissa hästar som lämnat ett extra hovavtryck, som en pusselbit, i Alice hästliv på väg mot framgångarna. Nuvarande Kulur träffade Alice ganska självklart hos Wicky när han 2019 kom dit för att betäcka och Alice fick möjligheten att träna honom samtidigt.

    Alice2
    Kulur och Alice hade en bra säsong 2021. Foto: Privat

    – Vi började som ett fyrgångsekipage men helt plötsligt vart vi ett femgångsekipage. Efter att han hade vart hos mig i ett år så kunde jag inte lämna tillbaka honom, så han fick stanna och bli min. Säsongen 2021 var hans första riktiga säsong och han gick sitt första mästerskap. En fjärdeplats i F1 tog vi med oss hem från SM, något som verkligen gick över förväntan, berättar Alice.

    Men egentligen började allt med knabstruper- och shettiskorsningen Hugo. Att rå på den envisa ponnyn var en utmaning för femåriga Alice, och trots allt lockade Islandshästarna. Viska från Stenbjar (f. -08, e. Jór frá Kjartansstöðum, u. Loppa frá Reykjarhóli) blev en del av familjen när Alice hunnit bli 11 år och tillsammans tog de sig ut på tävlingsbanan.

    – Hon lärde mig otroligt mycket och gjorde att målen om tävling växte. Tillsammans med Viska red jag mitt första SM 2016.

    2017 – året då drömmar infriades

    Fuxfärgade Mimir från Åkerbo var den som gjorde år 2017 oförglömligt för Alice.

    – Mimir är min mammas, och en häst som verkligen betyder allt för mig. Vi köpte honom 2009 av Wicky, när både han och jag var sex år. Från att han inte ens töltade med mig så fick vi till slut en fantastisk tävlingskarriär ihop, vi tog ett SM-guld, två SM-silver, ett SM-brons samt en femteplats. 2019 red vi vårat sista SM tillsammans och hade vår sista riktiga säsong, nu är han pensionerad från tävling och lever loppan här hemma med sina kompisar.

    Alice
    Mimir var den första hästen som Alice plockade hem SM-guld med. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/Töltaren

    Medgångarna fortsätter

    Sedan dess har framgångarna fortsatt, 2018 med Svali frá Þorlákshöfn (f. -04, e. Vilmundur frá Feti, u. Perla frá Enni) som efter en krokig start resulterade i seger på ÖSM, SM-silver samt SM-brons 2021.

    – Han är en häst som alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta. Utan honom så vet jag inte vad jag skulle ha gjort, han har verkligen lärt mig allt. Vi hade kanske en liten krokig start på våran tävlingskarriär, men det gjorde bara att vi lärde känna varandra ännu mer.

    Under SM 2021 fick Alice även motta det ärofyllda feather prize tillsammans med Kulur. En sak som Alice ständigt kommer tillbaka är relationen till Wicky.

    – Utan henne hade jag definitivt inte vart där jag är idag med ridningen.
    – Vår relation betyder otroligt mycket för mig, allt hon har gjort för mig och hästarna. Jag hoppas att vi kommer behålla relationen livet ut!

    Ridsport digital

    99:- i månaden