VälgörenhetstävlingEfter att läkarna i våras hittade något i hennes egen kropp som inte skulle vara där, är motivationen ännu större att samla in så mycket pengar som möjligt. Det säger Johanna Wingstrand som är en av grundarna bakom välgörenhetstävlingen Lev Rosa, som i år för första gången äger rum på Flyinge.
”Att göra något tillsammans för en god sak känns väldigt fint”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Välgörenhetstävlingen Lev Rosa har samlat in över 300 000 kronor till förmån för cancerforskningen sedan starten i Karlstad 2017. Förra året slog insamlingen rekord med 180 000 kronor till Barncancerfonden. I år arrangeras Lev Rosa för första gången på Flyinge och den 22-23 oktober är det dags. På programmet står klasser från nybörjare till elit, hingstshow och betäckningsauktion.
– Egentligen började det med att vi var några vänner som ville starta en tävling där alla får vara med, oavsett om du rider på elitnivå eller aldrig har tävlat. Vi ville också göra nytta på något sätt, och eftersom det fanns kopplingar till närstående som hade drabbats av cancer föll det sig naturligt att stötta cancerforskningen, berättar Johanna Wingstrand.
Tillsammans med Linnéa Brofeldt är hon en av grundarna och arrangörerna bakom Lev Rosa.
– Första året gick tävlingen i ett litet ridhus i Karlstad och jag tror att vi samlade in 17 000 kronor till Rosa Bandet.
Flyinge sponsrar med en del av hyran och rosetter, segertäcken och alla priser är sponsrade.
Sedan dess har Lev Rosa vuxit snabbt och i år väntas 100 startande ekipage med förhoppningar om att fylla Flyinges stora ridhus med publik. Eftersom det inte är något inträde är det svårt att veta hur många som kommer, men många har visat intresse. Stödet från sponsorerna har också varit stort.
– Det är väldigt många som har velat ställa upp och hjälpa till i år. Flyinge sponsrar med en del av hyran och rosetter, segertäcken och alla priser är sponsrade. Det gör att vi kan skänka mer pengar, säger Johanna.
Betäckningsauktion och Herkules
Betäckningsauktionen fanns med även förra året, men har gått från tre hingstar till i skrivande stund 16 stycken. Auktionen är redan igång och utropspriset är 5 000 kronor. Alla hingstar, förutom de senast tillagda, har fått bud.
– Det är väldigt poppis. Många har även hjälpt till med att dela och sprida den, och vi är redan uppe i 90 000 kronor. Vi kommer även att ha ett lotteri på tävlingen med fina priser där publiken kan köpa lotter, i fjol sålde vi 700 lotter, säger Johanna.
Betäckningsauktionen äger rum på Lev Rosas Facebooksida och avslutas klockan 12.00 på tävlingssöndagen den 23 oktober.
Vi vet inte förrän efter tävlingen vad slutsumman blir, men vi vill slå förra årets rekord.
Barncancerfonden är även i år målet för insamlingen.
– Vi kände redan förra året att vi vill lägga fokus på barnen. Det är klart att det är svårt att drabbas av cancer som vuxen, men vi kan ändå hantera det på ett annat sätt än vad barn kan.
– Vi vet inte förrän efter tävlingen vad slutsumman blir, men vi vill slå förra årets rekord. Som det ser ut nu kommer vi att göra det, säger Johanna.
Speciellt i år är också att Barncancerfonden Södras medlemmar har blivit inbjudna till tävlingen. Utöver själva tävlingen kommer det att bjudas på flera showinslag under helgen och barn som vill prova på att rida kommer att kunna hälsa på Herkules.
– Det är min gamla tävlingshäst som jag har ridit VM på. Han är 22 år nu och det känns väldigt fint att bjuda in barn som kan få rida på honom. Att de får vara med om detta och att vi inte bara samlar in pengar, säger Johanna.
Väntar på operation
För egen del kom syftet med tävlingen ännu närmare i våras, när Johanna åkte in akut till sjukhus med magsmärtor. Magen undersöktes med ultraljud med misstanke om att det var blindtarmen, men istället fick Johanna ett chockartat besked.
– Läkaren kom in och sa att de hade hittat något som inte skulle vara där.
Läkaren kom in och sa att de hade hittat något som inte skulle vara där.
Magnetröntgen visade i sin tur på två cystor som än så länge är godartade. De kan dock snabbt bli elakartade. Men på grund av långa köer är det senaste beskedet att operation kan ske först i februari.
– Jag måste opereras eftersom risken är väldigt hög att cystorna utvecklas till cancer. Just den här typen är akut att operera bort, eftersom det är en ovanlig typ av cystor som snabbt kan förändras, förklarar Johanna.
– Jag har vetat om dem sedan i april och till viss del har jag kunnat smälta det. Men det är en obehaglig känsla att gå runt med något sådant i kroppen.
– Det hade dock kunnat vara värre, man hade kunnat missa dem och då kanske det hade varit för sent.
Extra motiverande
Med det i bakhuvudet känns Lev Rosa viktigare än någonsin.
– Det gör att vi blir ännu mer motiverade, och i år har vi satsat extra stort på alla sätt och vis. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt och att vi ska få in så mycket pengar vi bara kan.
Det är så otroligt mycket glädje, tacksamhet och gemenskap i Lev Rosa.
– Att vi får lov att vara med och skapa den här gemenskapen för de som själva kämpar med cancer, antingen själva eller via någon närstående, för alla som tävlar och för de som är med och jobbar med tävlingen känns fantastiskt. Det är så otroligt mycket glädje, tacksamhet och gemenskap i Lev Rosa.
– Att jobba med något där man samlas och gör något tillsammans för en god sak, det känns väldigt upplyftande och fint.
Läs mer om Lev Rosa på deras Facebooksida
Länk till Lev Rosas insamling hos Barncancerfonden
Följ Ridsport på