Sport
24 september 2023 18:41
Ridsportplus

”Att leda hästen på rakt spår är inte rehab”

EvenemangTre dagar på Umeå icelandichorse meeting är till ända där rosetter delats ut, föreläsningar har hållits liksom clinics. Som en röd tråd har kommunikation gått genom evenemanget, där bland annat veterinär Linda Andersson föreläst med temat "långtidsrehab - det är väl bara att släppa ut hästen i hagen".

”Att leda hästen på rakt spår är inte rehab”
Jamila Berg, Elin Nilsson och Gudmundur Einarsson hörde till topp tre.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ekipage från alla väderstreck tog sig till tävlingarna på Hippologum i Umeå, där vissa tävlande började resan i snöstorm och tre decimeter snö. Förutom tävlingarna hölls flera uppskattade föreläsningar och clinics under helgen, bland annat av Jamila Berg samt Wången.

    Långtidsrehab intresserade

    Veterinär Linda Andersson har tidigare bott åtta år i Umeå, med sedan fyra år tillbaka bor hon i Skåne där hon arbetar på Saxtorp hästklinik. Under gästspelningen i Umeå hann hon med både föreläsningar, paneldebatt samt att vara tävlingsledare.

    Under Lindas första föreläsning på fredagen gick ämnet in på kommunikation samt samarbete mellan veterinär och ryttare, som lockade omkring 40 personer. Genom att vara väl förberedd inför det bokade besöket med nedskriven information och gärna en tidslinje, är det enklare för hästägaren att få med all relevant information under besöket. Samtidigt menar Linda att veterinärerna måste bli bättre på att förstå hästägaren, som ofta är i en stressad situation och kanske inte förstår varken vad man gjort under besöket eller vad som sker härnäst.
    – Nedskrivna hemgångsråd är jättebra. Sedan måste man som hästägare våga be om en sammanfattning för att få en förståelse för besöket, gärna nedskriven om man känner att det behövs, berättar Linda som under föreläsningen försökte locka till diskussion.

    Lindas andra föreläsning gick under lördagen och lovordades. För Linda är ämnet glödande hett. Med en häst hemma som är mitt i rehaben efter en buköppning, blev temat ”långtidsrehab – det är väl bara att släppa ut hästen i hagen”. Genom att inte bara fokusera på skadan i sig lyfte Linda möjligheten att under rehabtiden ta tag i ”surdegar”, sådant som kanske inte hinns med i den vanliga träningen.
    – Passa på att våga ta tag i allt annat. Dra ihop teamet runt hästen och gå igenom vad som kan och bör förbättras. Var självkritisk. Fundera över vad som behöver förbättras, eller vad du bara önskar var annorlunda.

    På så sätt går det att ta vara på rehabtiden på ett helt annat sätt än att bara låta hästen vila.
    – Att leda hästen på rakt spår är inte rehab, konstaterar Linda.

    Paneldebatten fortsatte på temat kommunikation

    Under paneldebatten var Linda återigen ett av de ansikten som fanns med, förutom Jamila Berg och Gudmundur Einarsson. Bland de frågor som behandlades var en kommunikationen mellan ryttare, veterinär och tränare. Ett viktigt ämne, menar Linda.
    – Generellt behövs en veterinär som kan islandshästar, annars blir diskussionen kring träning svår. Jag har hästägare som kommer till mig vars tränare kopplas in och ger sin bild av situationen innan besöket. Sedan återkopplar vi efter besöket kring träningen framöver. Det upplägget ger fantastiskt mycket.

    Ämnet hästägarens kunskap berördes, där den gemensamma upplevelsen var att gemene man har bättre hästkunskap än förr, men att många saknar timmar i stallet för att få riktig hästkänsla. Sedan styrde ämnet in på Jamila och Gudmundurs tankar kring träningsupplägg i Norrland. Med långa geografiska avstånd saknar många den närhet och kontinuitet i träningen som stora delar av landet annars tillåter. Att ge hjälp online har Jamila viss erfarenhet, men för att få bästa resultat gäller det trots allt att ha kännedom om ekipaget fysiskt också.
    – Sedan kan man ha uppföljning online, säger Linda och fortsätter:
    – Ett annat tips är att haka på som exempelvis Wångens tredagarsträningar, där man får möjlighet att rida för flera olika tränare. Det kan vara ett sätt att hitta rätt tränare.

    Dubbelt upp för Jamila

    Förutom rosetter och äran stod dessutom prispengar på spel i fyra av klasserna – T3, T4, F2 samt V2.

    I F2 var det VM-ekipaget Gudmundur Einarsson och Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) som stod obesegrade med sina 6,429. Andraplatsen gick till Agnes Hyllander med Glotti från Brösarpsgården (f -12, e Dugur frá Minni-Borg, u Gydja från Solbacka) följt av Joanna SätterKrans frá Blesastöðum 1A (f -12, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Blúnda frá Kílhrauni).

    Gudmundur syntes även i topp tre i V2, den här gången i sadeln på Stáli från Jemthagen (f -14, e Kastali från Västeråsen, u Meyla från Jemthagen). Rosetten för ekipaget blev gul med poängen 6,0, medan Elin Nilsson med Þokkadís frá Selfossi (f -14, e Skýr frá Skálakoti, u Dropadís frá Miðey) hade marginalen på sin sida och tog hem andraplatsen på 6,033. Klar segrare i klassen blev Jamila Berg och Losti frá Reykjavik (f -13, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Girnd frá Grund II) med poängen 6,633.

    I T3 såg resultatlistans tre översta ekipage identisk ut med V2 – Jamila och Losti vann på 6,556 följt av Elin med Þokkadís på 6,278 och därefter Gudmundur och Stáli på 6,167.

    T4 gav ett annat toppskikt, där Joanna Sätter och Krans vann på 5,25.

    Jamila Berg återkom i V5

    Även i V5 höll sig Jamila Berg väl framme, den här gången med Maídís från Slätterne (f -18, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Dísa från Ekbacken). Poängen slutade på 5,583, vilket ekipaget delade med Kerstin Nilsson och Hekla frá Kvistum (f -17, e Ómur frá Kvistum, u Höll frá Norður-Hvammi).

    Kerrstin och Hekla fick även ta emot den blågula rosetten i T8, där ekipaget belönades med 5,917.

    Fakta

    De vann ungdomsklasserna

    F2

    Olivia Huuva Larsson och Demantur frá Minni-Borg (f -04, e Glóðar frá Reykjavík, u Drífa frá Hraunbæ), 5,714

    V2

    Carrolina Wåhlström och Vinur från Åbergstorp (f -12, e Axjón från Stormsund, u Eldkvika från Åbergstorp), 5,933

    V5

    Julia Lantz Sandström och Bergþóra frá Svignaskarði (f -14, e Bjarkar frá Blesastöðum 1A, u Þorgerður Brák frá Svignaskarði), 4,958

    T3

    Carrolina Wåhlström och Vinur från Åbergstorp, 5,778

    T8

    Cornelia Lillbacka och Heiðrós från Konga (f -05, e Fálki frá Sauðárkróki, u Hrafnhetta frá Hlemmiskeiði 1A), 4,25

    Ridsport digital

    99:- i månaden