Avel
7 maj 2023 09:30
Ridsportplus

Avelsåret 2023: ”Många har blivit knäckta”

Avelsbedömning2022 var det rekordfå hästar som visades på avelsbedömningarna i Sverige, 2023 kan bli ett år som går i samma tecken. Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF avel, hoppas ändå att det blir ett spännande år. Dessutom kommer ett nygammalt upplägg tillbaka.

Avelsåret 2023: ”Många har blivit knäckta”
Förra året visades 155 hästar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det börjar närma sig årets första avelsbedömning som i år är på Romme 23-25 maj. Maxtaket för antalet anmälda hästar är 70, i skrivande stund är det 23 anmälda hästar. Bedömningarna på Axevalla är också allt annat än överfyllda med tre anmälda hästar till Axevalla 16-18 juni och än så länge är ingen häst anmäld till datumen i augusti. I år gör SIF Avel dessutom ett samarbete med det DI Avl som håller en avelsbedömning i Hedeland i Danmark i juli.

    Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel, är inte förvånad men heller inte särskilt oroad över det än så länge låga intresset.
    – Det var en ovanligt lugn start på anmälningsperioden. Men det börjar komma igång nu, det har börjat komma igång för anmälan till Romme. Där går anmälningstiden ut på tisdag. Jag tror ändå att det blir ett hyfsat antal hästar på den bedömningen, säger han.

    2022 var det rekordfå hästar anmälda till bedömningarna, risken finns att det blir samma i år. 2022 kom endast 155 hästar till visning och Heimir Gunnarsson understryker att årskullarna som visas nu är mycket mindre vilket också gör att det finns färre hästar att visa.
    – En annan anledning är att det inte gått tillräckligt bra. Många har blivit knäckta, många har kanske gett upp och saknar moroten för att fortsätta. Det är helt klart en del av anledningen men så tror jag också att åren innan, under covidåren, då hade vi ett högt tryck på bedömningarna eftersom det var så mycket tävlingar som blev inställda. Då var det många som valde att åka till avelsbedömning istället bara för att göra någonting. Jag tror därför att de åren rensade upp lite vilket kan vara anledning till att det fanns färre hästar att visa förra året.

    I höstas var folk rädda om ekonomi

    Heimir Gunnarsson tror också att det ekonomiska läget spelar roll. Inflationen påverkar såklart även hästägare.
    – I höstas var folk rädda om ekonomin, så de valde att inte skicka iväg hästen på träning för att spara pengar. Vilket är fullt förståeligt.

    Förändringar i upplägget

    De senaste åren har ryttare som visat många hästar tilldelats tider och sen fått välja vilken häst de visar på vilken tid. Men från och med i år är det återigen så att hästarna delas upp i kön- och ålderskategorier med fasta tider.
    – Vi har fått klagomål från hästägare och publik för att vill man komma och titta på en specifik häst har det varit svårt att veta när den ska visas. Visarna själva kom i höstas själva med förslaget att dela upp det och prova det för att göra det mera publikvänligt. Vi hade det såhär förr i Sverige, och det är så man gör på Landsmót och VM, säger Heimir Gunnarsson som ändå skickar med en brasklapp.
    – Det kan bli svårt att ha så hela vägen, men vi kommer att dela ut fasta tider för alla hingstar.

    Heimir Gunnarsson Foto Sandra Nordin Johansson + 18
    Heimir Gunnarsson

    För den som är intresserad av att titta på hingstarna på avelsbedömningarna är planen att de ska gå sist ut på visningsdagarna.
    – Det blir lättare för stoägare som vill betäcka att åka och titta på vilka nya hingstar som det finns att välja på. Åker de då på eftermiddagen den sista dagen och tittar på så får de se alla de hingstarna på den avelsbedömningen.

    Dessutom görs ytterligare en insats för att göra avelsbedömningarna på svensk mark mer publikvänliga. Målsättningen är att det ska finnas en bedömningsvärd på plats på alla årets bedömningar.
    – Det hade vi lite av förra året. Men det kommer vi försöka göra lite mer utav. Att vi vi har en bedömningsvärd som är där för publiken, som kan förklara vad som händer och vad domarna tittar på. Den är där för att hjälpa publiken att hänga med. Ambitionen är att det ska vara en domare, som lättare kan svara på frågor.

    Nya inslag

    Heimir Gunnarsson ser ändå att 2023 kan bli ett roligt år för avelsnörden.
    – Det blir VM, sen har vi Svenska Avelsmästerskapen där avelshästar för första gången får tävla om SM-guld. Där det också är hästägaren som vinner priset, det är hästägaren som tar med sig bucklan hem till skillnad från sporten där ryttaren vinner priset. Det är ett mycket spännande på gång i år, jag tror att det kommer bli ett skitroligt år. Även om vi inte har kvantiteten så hoppas vi på kvaliteten och mest av allt hoppas vi på en god stämning.

    För den som vinner Svenska Avelsmästerskapen, kommer pokalen vara lika stor som pokalerna på Island?
    – Minst. Minst lika stor. Vi har redan köpt pokalerna och tro mig: Ingen kommer att bli besviken. Det är tre hästar i varje ålderskategori som blir kvalificerade att delta, alla tre kommer att få en pokal. De kommer att lämna banan som en julgran.

    Ridsport digital

    99:- i månaden