Avel
27 augusti 2023 06:15
Ridsportplus

Avelsbedömningen på Axevalla: ”Vi har alltid trott på Ramses”

Avelsåret 2023De tre första dagarna är på avelsbedömningen på Axevalla är till ända. Nu återstår bara den öppna visningen som startar under söndagen. Högst ridbedömning hittills har hingsten Ramses från Snäcksjön fått.

Avelsbedömningen på Axevalla: ”Vi har alltid trott på Ramses”
Ramses från Snäcksjön visades av Eyvindur Mandal-Hreggvidson. Foto: Photohestur / Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De tre första dagarna är på avelsbedömningen på Axevalla är till ända. Nu återstår bara den öppna visningen som startar klockan 08.00 under söndagen. Den svenska sommaren visade sig från sin sämsta sida under de tre första dagarna och nederbörd har givit en del utmaningar med banan på Axevalla. Totalt har 83 hästar visats under de tre dagarna varav drygt 70 totalbedömdes.

    Den högsta ridbedömningen hittills utdelad på avelsbedömningen står Ramses från Snäcksjön (f -15, e Álfur frá Selfossi, u Svala från Solbacka) för. Den 8-åriga hingsten visades av Eyvindur Mandal-Hreggvidson och det var hingstens femte visning. Ramses visades 2020 och 2021. 2020 fick hingsten en totalbedömning på 7,86. Under visningen på Axevalla nu i dagarna landade hingsten en totalbedömning på 8,33 – med chans att höja sig under den öppna bedömningen.
    Hingsten fick 8,34 för exteriör med 9 för proportioner med kommentarerna: lättbygd, spolformad kropp och välproportionerad.

    Ridbedömningen landade på 8,32 och det var ingen poäng under 8,0 som delades ut i ridbedömningen. Fuxhingsten fick fem stycken 8,5 i bedömningen för tölt, trav, ridbarhet, helhetsintryck och sakta tölt. I tölten fick han många fina kommentarer bland annat bra bärighet och och mycket taktsäker. I ridbarheten fick han kommentaren mycket samarbetsvillig.

    Hingsten är uppfödd av Ella Brolin och Malou Berg på Snäcksjöns islandshästar som också äger hingsten. Många känner igen hingsten från sporten där han tävlats av young ridern Jonna Andersson.
    – Det känns jätteroligt. Vi har alltid trott på Ramses och det känns fantastiskt att nu fått bevisa sig på både tävlingsbanan och visningsbanan, säger Ella Brolin som berättar mer om beslutet att låna ut den lovande hingsten till den unga ryttaren Jonna Andersson.
    – Jag har alltid tyckt att Jonna rider otroligt fint och efter ett möte för två år sedan när hon och hennes mamma Terese var på Snäcksjön så kom idéen om ett samarbete. Hon blev väldigt förtjust i Ramses och har under de två år han har varit hos henne gjort ett otroligt jobb med honom. Han har blivit både starkare, mer välriden, utbildad och mognat en hel del. Jonna har fått honom att trivas på banan och det har i sin tur gjort det fullt möjligt för honom att visa upp sig helt och fullt. Jag tror det faktum att han nu är van att vara ute på stora evenemang har gjort jättemycket för honom.

    Linjerna bakom hingsten är starka med dels avelsmatadoren Álfur frá Selfossi (f-02, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Álfadís frá Selfossi) som fadershingst men också det svenskfödda hederpremierade stoet Svala från Solbacka (f -97, e Svalur frá Glæsibæ, u Djörfung frá Gunnarsholti) som mamma. Svala blev det femte stoet i Sverige att bli hederspremierad för avkommor. Läs mer om Svala här.
    – Jag red en väns mycket lovande unghäst på Island som var efter Alfur och bestämde sen att jag måste ha en Alfur-avkomma. Kombinationen med Svala tänkte jag skulle bli bra, Alfurs rörlighet, Svalas otroligt starka exteriör och deras både högpresterande föräldrar och bevisade kapacitet i aveln. Ramses har varit väldigt snygg från start och haft lätt för sig från början vid inridningen. Han är den första hingst vi använt obedömd i aveln för vi trodde så mycket på honom, säger Ella Brolin.

    Beslutet om vad som händer med fuxhingsten framöver är redan taget.
    – Vi har bestämt att han ska säljas. Vi har några riktigt fina avkommor efter honom och det känns som han kan göra riktigt fin karriär på både tävlingsbanan och som avelshingst med en satsande ryttare. Han har gjort jättefina resultat med Jonna på ryggen och nu vill vi matcha honom med en ryttare som vill ha en riktigt bra häst som har hela paketet, säger Ella Brolin och lägger till:
    – Drömmen hade varit att han skulle varit kvar hos Jonna men hon har många egna fina hästar i stallet. Förhoppningsvis ser vi honom på banan med en ny ryttare på de större evenemangen redan nästa år.

    Stoet med högst ridbedömning

    Gambra från Vidö Gård (f -15, e Vinur frá Efri-Rotum, u Dama från Örvik) är det sto som inför den öppna bedömningen har den högsta ridbedömningen med poängen 8,28. Även Gambra har synts i sporten då hon tävlas av Robin Haraldsen som också visade henne på Axevalla.

    Stoet fick 9 för ridbarhet med kommentarerna mycket framåtbjudning och mycket samarbetsvillig. Hon fick dessutom 8,5 för tölt, trav och pass. I traven fick hon kommentarerna bra steglängd, bra sväv, välvd överlinje och taktren.

    Gambra bärgade hem även en 9:a i exteriörbedömningen och det var för sitt huvud som beskrivs som välmejslat och tilltalande. Stoet slutade på en exteriörbedömning på 7,96 och ligger på totalpoängen 8,17 inför den öppna bedömningen.

    Gambra är uppfödd av Margona Gyoni i Hallstavik.

    3b3a6292
    Gambra visades av Robin Haraldsen. Stoet fick 8,5 för pass inför den öppna visningen. Foto: Photohestur / Sabina Svenningsson

    Den högsta exteriörbedömningen på avelsbedömningen tillföll Diva från Ådalen (f-16, e Divar från Lindnäs, u Rakel från Hyndevad) som fick poängen 8,74. Stoet är visat både på Axevalla och Romme tidigare i år. Dessutom gick hon Svenska avelsmästerskapen i Norrköping där hon vann sin klass för Ston 7 år och äldre.

    Under visningen på Axevalla i juni fick stoet samma poäng för exteriör och det blev ingen omfördelning av poängen. Stoet hade då som nu 9 för hals-manke-bog, proportioner och hovar.

    I ridbedömningen höjde sig stoet från 8,12 till 8,23 och det blev en del omfördelning av poängen. Stoet som fick 6,0 för skritten tidigare i somras höjde sig till 7,5. Även passen höjdes från 7,0 till 8,0 med kommentarerna bra steglängd, stark överlinje och bra rörelser. Tidigare i somras fick stoet 9 för helhetsintryck, under den första visningen på Axevalla denna gång hamnade 9-poängaren på ridbarhet vilket såklart kan bädda för en höjning under den öppna bedömningen. Just nu ligger stoet på en totalbedömning på 8,41 och är därmed än så länge den näst högst bedömda hästen i Sverige i år, dock är hon den än så länge den högst bedömda svenskfödda hästen.

    Stoet Elfa från Sundabakka (f-14, e Flipi från Österåker, u Elja från Stykkisholmi) är det sto som inför den öppna bedömningen är den tredje högst bedömda hästen på visningen. Stoet ligger just nu på en totalbedömning på 8,24 inför den öppna visningen och fick under veckan 9 för ridbarhet med kommentarerna mycket framåtbjudning och mycket samarbetsvillig. Poängen 8,5 fick stoet för pass, galopp och helhetsintryck. Bland kommentarerna på helhetsintryck finns bland annat mycket utstrålning.

    I exteriörbedömningen fick Elfa även 8,5 för proportioner, hals-manke-bog, rygg och kors och man och svans.

    Elfa från Sundabakka är uppfödd av Vignir Jónasson och det var också han som visade stoet. Som ägare står Marie och Malin Paulsson.

    Danskan Steffi Svendsen är på bedömningen på Axevalla med flera hästar. Bland annat 5-åriga Kólumbus fra Teland (f-18, e Kleó frá Hofi, u Sögn frá Auðsholtshjáleigu). Hingsten fick 8,55 för exteriören med bland annat 9,5 för rygg och kors med kommentarerna mycket bra rygglinje, muskulös rygg, bred rygg, muskulöst kors och jämnt format kors. Hingsten fick även 9 för proportioner och man och svans.

    I ridbedömningen fick hingsten 8 för galopp och sakta galopp. Ridbedömningen landade på 7,32 och kommentaren ”lätt framdel” var återkommande i flera av momenten. Hingsten ligger på en totalbedömning på 7,75 inför den öppna bedömningen.

    3b3a9271
    Kólumbus från Teland är 5 år och fick en exteriörbedömning på 8,55. Foto: Photohestur / Sabina Svenningsson

    Steffi Svendsen visade också Atlas fra Teland (f-17, e Sævar fra Teland, u Atla fra Teland). Den röda konstantskimmeln fick 8,21 för exteriören med flera 8,5 i bedömningen. Hingsten fick 7,88 för ridegenskaper och landade på totalbedömningen 8,0 inför den öppna bedömningen.

    En annan hingst som landade på en totalbedömning på 8,0 var Dýrðlingur frá Prestsbæ (f -18, e Þráinn frá Flagbjarnarholti, u Þrönn frá Prestsbæ). Hingsten är uppfödd av Inga och Ingar Jensen och ägs av My Björnsdotter. Hingsten visades tidigare i år i Danmark och fick då totalbedömningen 7,20.

    På Axevalla fick hingsten 9 för galopp med flera kommentarer, bland annat: lätt framdel och bra aktion. Hingsten fick också 8,5 för ridbarhet och har preliminära 7,87 för ridegenskaper inför den öppna visningen.

    I exteriörbedömningen fick hingsten flera 8,5, bland annat för benkvalitet med kommentarerna kraftiga senor och korrekta ben.

    Vorsöngur från Artinge (f -18, e Vaki från Österåker, u Júlía frá Kirkjubæ) har den preliminära totalbedömningen 8,01 inför den öppna visningen. Hingsten är visad tidigare i år och har bland annat fått upp till 8,5 för galopp, under den första visningen denna gång på Axevalla så visade hingsten galopp för 8,0 vilket kan ge aningar om att det finns möjlighet för höjning. Under denna veckas bedömning höjde hingsten sin pass och sin skritt till 8,5 från tidigare resultatet 8,0. Det är Anne-Marie Röst som visar hingsten och Inga-Maj Röst står som uppfödare och ägare.

    Valacken Huginn frá Halakoti (f-16, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Víf frá Halakoti) landade på en totalbedömning på 8,04 eller 8,39 utan pass. Huginn visades av Erlingur Erlingsson och är tränad av Kelly Eriksson som också äger hästen tillsammans med Åsa Eriksson. Valacken som visades som fyrgångare fick 8,5 för tölt, trav, galopp, ridbarhet, helhetsintryck, skritt och sakta tölt. För helhetsintryck fick hästen kommentarerna höga rörelser, välvd överlinje och lätt framdel. Man kan ana en lovande framtid inom sporten för denna häst.

    Hingsten Godi från Sundabakka (f-17, e Bragi frá Kopavogi, u Gráskjóna från Lönneberga) tog med sig sin exteriörbedömning från tidigare in i bedömningen på Axevalla. Exteriörenpoängen låg på 8,56. Hingsten som ägs av Tekla Lindroos, som också är uppfödare tillsammans med Vignir Jónasson, landade på 8,04 i totalbedömning inför söndagens öppna bedömning. Hingsten borde ha god chans till höjning under den öppna bedömningen då han tidigare haft högre poäng i både trav och pass.

    Flera 9:or

    Flera hästar har blivit tilldelade 9:or under bedömningen. Bland annat fick Saga fra Teland (f-15, e Sævar fra Teland, u Sara fra Teland), som tog VM-silver i stilpass för drygt två veckor sedan, 9 för pass och ridbarhet. Stoet har just nu 7,94 i totalbedömning.

    Även hingsten Arion från Artinge (f-15, e Víglundur frá Vestra-Fíflholti, u Melodía från Artinge) fick två 9:or i protokollet, för skritt och sakta galopp. Hingsten ligger på en totalbedömning på 7,96 inför den öppna bedömningen.

    Den blott 4-åriga Dyggur från Stummebol (f-19, e Björn frá Svignaskarði, u Sif frá Kálfhóli 2) fick 9 för man och svans. Den unga hingsten satte en ridbedömning på 7,80 med bland annat 8,5 för ridbarhet. Hingsten har en totalbedömning på fina 7,95 inför den öppna visningen. varav 8,23 för exteriör. Dyggur är uppfödd och ägs av Gunilla Jansson.

    Den öppna bedömningen börjar klockan 08.00 under söndagen och därför kan ovan nämnda resultat komma att påverkas.

    Allt från avelsåret 2023 (33)

    Ridsport digital

    99:- i månaden