Träningstips
26 februari 2023 06:23
Ridsportplus

Balans och följsamhet är nycklarna till en god sits

TräningI den här delen av Johanna Elgholms träningsserie går vi djupare in på det komplexa ämnet sits. Sitsen är en viktig del i din ridning, och du får vara beredd på att du kommer få jobba med den resten av din ridkarriär.

Balans och följsamhet är nycklarna till en god sits
Det finns flera övningar du kan göra för att hitta din sits. Fler hittar du i slutet av den här artikeln. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att sitta följsamt, stadigt men inte statiskt samtidigt som du ska kunna inverka i precis rätt ögonblick – det är målbilden för många ryttare. Men det kan vara lättare sagt än gjort och vägen till en god sits ser väldigt olika ut för olika ryttare. För en del är den ganska rak, fast för de flesta är den  krokig och utmanande.

    En av de viktigaste pusselbitarna för att hitta din sits är att hitta din balans.

    – Balans är en välutvecklad rörlighet. Det är små små muskler i din coremuskulatur som hela tiden stabiliserar dig när du rider. Men för att hitta balansen måste du ibland tappa den.

    Det säger Johanna Elgholm, som undervisat hundratals elever genom åren, och själv brinner för att alla hennes elever ska ha en god sits. Hon har sett många balansproblem bland ryttare genom åren. Balansproblem som kan ta sig uttryck i att ryttaren tar spjärn i stigbyglarna, håller balansen i tyglar eller andra typer av spänningar och snedheter.
    Hon menar att dagens ryttare har många utmaningar, många har stillasittande jobb på kontor eller sitter lutade över sin telefon många timmar om dagen.
    – Det är fysiskt ansträngande att komma upp i rätt position och sits. Har du då ett stillasittande jobb så kanske du ska fundera på om du kanske behöver göra något mer än att rida för att få en bättre sits.

    Att bli följsam är ytterligare ett viktig steg på vägen till en god sits, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Inte förrän ryttaren både är balanserad och följsam kan man börja med inverkansridning och därefter utveckla sin känsla och tajming optimalt. Att börja rida som barn är en klar fördel konstaterar Johanna Elgholm.

    – Som barn leker man mer med sitsen, man rider damsadel, rider barbacka mer och lär sig bli följsam. Barn har dessutom en bättre hållning naturligt i kroppen. Barn som sitter på en stol sitter när de är små med rak rygg till skillnad från vuxna som gärna sjunker ihop. Många som börjar rida som vuxna är kanske stela, har gamla skador och annat som påverkar dem i sadeln. Då är det viktigt att lära sig att bli följsam och hur det känns när du sitter i balans. Det kan ta väldigt många timmar och det mest optimala kan vara att bli longerad så du slipper bry dig om vad som händer med hästen. Alla ryttare går att träna, men alla kan inte bli hur bra som helst. Med mycket upprepning och en bra tränare kan du komma långt, men en del får slita mer andra, säger Johanna som också understryker att det är en process att få en god sits.
    – Du får träna på en sak i taget och ta det steg för steg. Alla ryttare på olika nivåer tränar på samma saker bara med mera förfining och kvickhet dess duktigare man har blivit. Hästens balans blir aldrig bättre en ryttarens. Man brukar säga att hästen är ryttarens spegel.

    Fakta

    Johannas checklista för din sits:

    • Känn efter: Har du båda sittbenen i sadeln? Känner jag att sitter på triangeln? Du kommer inte känna båda sittbenen om du viker sig i sidan.
    • Känner du lika mycket av vaderna på hästens bägge sidor eller sticker något av dina ben ut?
    • Låtsas att du har ett vattenpass på dina axlar, tippar de åt något håll?
    • Känn att hästen är framför dig, lite som när du tömkör, att hästen tornar upp sig framför dig.
    • Hur är ditt skänkelläge? Står dina fötter för mycket ut kanske du behöver korrigera det genom sittbenen? Fundera också på hur din benställning är, är du kobent eller hjulbent påverkar det såklart din skänkel.
    Expandera

    Triangeln

    För att hitta rätt position i sadeln så ska du känna att du sitter på det man brukar kalla triangeln: skrevet och de två sittbenen. Det är också ett bra sätt att analysera om du på något sätt hamnat fel.

    – Sitter du i bakvikt, det som kallas stolsits tappar du kontakten med skrevet i sadeln. Här är det vanligt att underskänklarna åker fram kutar ut ländryggen och man tar spjärn i stigbyglarna, det blir lite samma känsla som att du åker vattenskidor och du håller lätt balansen i hästens mun. Det kan fungera ganska bra i tölt eftersom hästens rygg är relativt still där och hästarna kan gå hyfsat bra där ändå. Men när en ryttare som sitter i bakvikt gör en övergång till trav eller galopp kommer hästen inte gå bra längre. Ryttaren kommer i häv och hästen tappar balansen som ofta resulterar i att balansen hamnar i hästens mun. Många gånger löser ryttaren detta genom att istället kasta sig framåt för att inte förstöra för hästen. Det bästa är ju självklart att korrigera ryttarens mellandel ( från naveln ned till under sätet ) och placera den längre fram istället så man kan följa med hästens rörelser i sitt bäcken och kan vara kvar över hästens balanspunkt. Bakvikt är ganska vanligt och man ser det ganska ofta , förklarar Johanna.

    – Att ryttaren sitter i framvikt, i hängsits innebär att de istället sitter för mycket på skrevet. Då blir det lätt att ryttaren viker sig i midjan, svankar, kniper med knäna och hälen åker upp. I den här sitsen är du i framvikt och du hindrar din häst från att lyfta upp sin bröstrygg och bogar och pusha sig uppåt i rörelsen. Dessutom gillar inte hästar att men klämmer dem i sidorna som ett knipande knä gör. Du kan heller inte använda din underskänkel korrekt och kommunicera med din häst. Dina höfter blir dessutom stela och oföljsamma om du kniper med knäna. Ryttare som hamnar så här löser det ofta genom att stå lite på tå i stigbyglarna och vara lite ovanför sadeln och rider då baklänges i rörelsen med sina höfter. Det är med andra ord omöjligt att få hästen korrekt framför skänkeln och arbeta i en korrekt form på detta sättet. 

    Johannabakviktsnj15
    Johanna Elgholm visar hur bakvikt kan se ut. Det är väldigt vanligt bland ryttare att de hamnar i bakvikt, det vill säga att de sitter mer på sittbenen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johannaframviktsnj16
    Här visar Johanna en sits i framvikt, det vill säga när ryttaren sitter för mycket på skrevet, vilket i sin tur gör att skänklarna åker bak. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Framvikt _ Snj17
    Lodrät sits, notera skillnaden i skänkelläge i jämförelse med bilden ovan. Foto: Sandra Nordin Johansson

    För att hitta balansen i triangeln rekommenderar Johanna att alla ryttare då och då rider utan stigbyglar.

    Magmuskler, magmuskler, magmuskler

    För att orka vara följsam och hålla din balans krävs det en hel del magmuskler. Har du en svag coremuskulatur kommer du helt enkelt ha en större utmaning till att vara följsam men också orka sitta korrekt. Här understryker Johanna också att en välbalanserad häst är lättare att sitta på, det krävs inte lika mycket av dig som ryttare utan du placeras enklare mitt över hästens balanspunkt. 

    – Islandshästar kan vingla åt alla möjliga håll mycket på grund av alla sina gångarter och överrörlighet.. Är du inte så van ska du ha en läromästare som är välriden och välbalanserad vilket kommer hjälpa dig att hitta din balans. Har du en sned häst är det heller inte så lätt att sitta rakt. Här är det också en förutsättning att sadeln ligger korrekt och passar både häst och ryttare, säger Johanna. Lösgjordhet och balans hos en häst är dock färskvara som hela tiden måste underhållas hos hästen. Kan du inte själv ta hjälp av någon duktig beridare som kan hjälpa din häst till bättre balans emellanåt så blir det också enklare för dig att träna upp dig själv. 

    För att träna din coremuskulatur finns det flera väger, Johanna själv tränar yoga. Med yoga kommer också en hel fokus på andningen och andningsövningar kan hjälpa dig en hel del på vägen.
    – Glömmer du att andas så kommer du automatiskt att spänna dig. Lär du dig dessutom att andas korrekt, så kommer du också aktivera din core när du andas, säger hon.

    Johanna Sitsövningar _ Snj18
    Stretcha dig genom att vrida dig runt samtidigt som din underkropp är kvar i sadeln. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj19
    Gör det åt bägge håll. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj20
    Vrid din ben åt först ena hållet och den åt andra hållet. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj21
    Prova lyfta dina ben framåt och hitta balansen där. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj22
    Stretcha benen. Detta är såklart något du kan göra avsuttet, speciellt om du är stel så är det viktigt att stretcha innan du sitter upp. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj23
    Ställ dig i stigbyglarna och hitta balansen. Sätt händerna framför dig… Foto: Sandra Nordin Johansson
    Johanna Sitsövningar _ Snj24
    … och sen kan du sätta dem utifrån dig. Hitta balansen och ha lika tryck i bägge i stigbyglarna. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Extratips!
    Har du svårt att få din häst att trava? Åk iväg och träna på att trava på någon annans häst. Då får du träna dig själv för att få in känslan och hitta balansen, vilket kommer hjälpa din häst.

    Ridsport digital

    99:- i månaden