Avel
11 november 2023 06:13
Ridsportplus

Bästa 3-åringarna – uppfödarna berättar om planerna

FramtidshoppHarpa från Helgagården blev årets högst bedömda 3-åring. Uppfödaren Lena Brandsten berättar mer om planerna för det lovande ungstoet. Dessutom delar fler uppfödare med sig av tankarna kring framtiden med sina lovande hästar.

Bästa 3-åringarna – uppfödarna berättar om planerna
Treåriga Harpa från Helgagården fick 152 poäng.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Högst bedömd bland 3-åringarna i år blev Harpa från Helgagården (f -20, e Sörli från Skáneyland, u Hetta från Helgagården) med sina 152 poäng. Uppfödaren Lena Brandsten berättar att det finns en rolig historia bakom det lovande ungstoet, där stostammen utmärker sig.
    – Det började med att jag köpte hennes mormor riktigt, riktigt billigt för många år sedan.

    Mormor Hetja från Stenshult (f-07, e Meitill frá Kjarnholtum I, u Tölta från Stenshult) var efter Meitill frá Kjarnholtum I (f-92, Kolfinnur frá Kjarnholtum, u Hrefna frá Holtsmúla), en hingst som Lena var förtjust i.
    – Jag tror hon tog tre steg så tänkte jag ”den tar vi”.

    Planen var att mormor Hetja skulle visas, men planerna ändras så istället så körde Lena Hetja till Skáneyland där Alfasteinn frá Selfossi (f-01, e Keilir frá Miðsitju, u Álfadís frá Selfossi) betäckte det året.
    – Jag hade egentligen lovat mig själv att inte använda honom, jag tyckte han var lite för tuff, säger Lena som ändå konstaterar att det blev ett lyckokast.

    Betäckningen resultade i Harpas mamma Hetta från Helgagården som föddes 2015.
    – Jag tyckte inte alls hon var speciellt fin, hon var helt vit med bara ett rött huvud men ett väldigt behagligt lynne. Men det var bara att sätta grimma och grimskaft på henne och rida när hon var 4 år.

    Hetta kom till visning redan som 4-åring.
    – Hon hade sån hög ridbarhet, hon hade aldrig varit på en rakbana eller ovalbana innan.

    Efter visningen betäckte de Hetta med Sörli frá Skáneyland och resultatet blev Harpa, som alltså är årets högst bedömda 3-åring på unghästbedömningarna.

    Lena berättar att Harpa även fick ett fint omdöme när hon visades som föl.
    – Vi har alltid haft med hästar som vi trott på på föl- och unghästbedömningarna. Jag kan nog säga att det givit en tydlig indikation på vilka hästar jag ska spara och inte spara. Nina Bergholtz (domare på unghästbedömning. reds. anm.) har så lång erfarenhet, har sett så många avkommor och många blodslinjer så hon är alltid rätt ute.

    Lena menar att även om hon själv har lång erfarenhet så uppskattar hon expertkunskapen hos Nina Bergholtz, och tidigare Marlise Grimm som kom upp och höll i bedömningarna.
    – Jag kan verkligen rekommendera alla att kika lite på föl- och unghästbedömningarna. Det är bra att få rådgivning om sin häst redan tidigt.

    Hon var fullt ridbar från början

    Lena Brandsten

    När Ridsport frågar om planen för 3-åringen Harpa så är den redan utskatad.
    – Hon är redan inriden, skrattar Lena.
    – Det var bara hoppa upp och rida. Jag har hanterat henne lite under åren, markarbetade henne sen var det bara att rida, hon var fullt ridbar från början precis som sin mamma och mormor.

    Nu hoppas Lena på att Harpa ska visas som 4-åring, precis som sin mamma.
    – Följer hon samma utvecklingskurva så är planen att visa henne. Hon visar redan god ridbarhet och bra tempon. Stolinjen är full med positiva och arbetsvilliga hästar.

    Lena understryker tacksamheten över att hon kom över mormor Hetja en gång i tiden. Flera av hennes hästar kommer ur Hetja, bland annat Herkules från Helgagården (f-17, e Àlfur frá Selfossi, u Hetja från Stenshult).
    – Hetja är stoet man drömmer om, hon ger häftiga avkommor med hög ridbarhet.

    Flera högt bedömda från Tenglagården

    Therése Tengelsen har flera uppfödningar bland de högst bedömda 3-åringarna. Årets högst bedömda och årets nästa högst bedömda 3-åriga hingst: Benjamín från Tenglagården och Míó från Tenglagården. Dessutom är Elsa från Tenglagården det näst högst bedömda 3-åriga stoet.

    Therése Tengelsen berättar mer om planerna för den lovande trion.
    – De är under inridning nu under senhösten för att sedan få en välförtjänt vila innan det är dags att sätta i gång träningen igen till våren. Míó har en ny ägare och honom hoppas vi på att få se på tävlingsbanorna i framtiden. För Elsa och Benjamín är planen träning med sikte på avelsbedömning framöver. Sen vet man aldrig vad som händer, men det är våra förhoppningar. Målet är att få fram hästar med toppkvalité.

    Míó Från Tenglagården
    Mio från Tenglagården.

    Utöver de högt bedömda 3-åringarna har Tenglagården haft flera hästar på topp tio i flera ålderkategorier: Valíant från Tenglagården (f-21, e Oliver frá Kvistum, u Valkyría från Tenglagården) blev högst bedömda 2-åriga hingst till exempel. Det ligger mycket arbete bakom kombinationerna.
    – Det är många parametrar som vägs in när vi matchar hingst och sto, men vi går framför allt på känsla och vad som tilltalar oss. Vi känner våra ston väl och vet deras styrkor och svagheter. Det gör att vi kan matcha varje sto med rätt hingst för att komplettera stoets svagheter. Vi tittar på stam, vad som finns bakom både sto och hingst.

    Vid valet av hingst säger Therése Tengelsen att helheten är viktig.
    – Vi värderar ett fint temperament, en god exteriör och rumsliga och bra rörelser. Vi tittar även på vad hingsten har lämnat, avkommor som kommit till visning, tävlingsprestationer med mera. Blupen väger vi också in även om den inte har en avgörande betydelse. Sen ska hingsten självklart ha den berömda wow-faktorn. Något annat som haft stor påverkan på vår avel är att vi har haft förmånen att förvärva bra stomaterial från bland annat gårdarna Knubbo och Lönneberga, vilket har hjälpt oss att skapa ett bra grundmaterial i vår avel att kunna bygga vidare på. Genom åren har vi även haft bra samarbeten med olika hingstägare, vilket gett oss möjligheten att ha fantastiska hingstar på station, vilka har gett oss många fina avkommor.

    Uppfödare runtom i landet behöver detta

    Therése Tengelsen

    Precis som Lena Brandsten på Helgagården anser Therése Tengelsen att unghästbedömningarna är givande.
    – Även om det handlar om unga hästar som är i olika växtfaser, vilket är en osäkerhetsfaktor och kan påverka hur bedömningen blir, så kan man ändå få en fingervisning som kan hjälpa en i vad för beslut man tar kring sin häst eller få bekräftelse att man är på rätt spår. Vi tycker att det är värdefullt med en extern bedömning som denna, som kan vägas in tillsammans med den egna erfarenheten och det man har sett av hästen under uppväxten. Vår uppfattning är att man genom unghästbedömningarna även ökar kunskapen hos allmänheten kring vad det är man bedömer, tack vare att domaren delar med sig av kunskapen. Framför allt så är det roligt med ett evenemang som sätter aveln i fokus redan i ett tidigt skede. Uppfödare runtom i landet behöver detta.

    Planerna för fler 3-åringar

    Bröderna Yggdrasill från Utråby (f-20, e Glitnir frá Eikarbrekku, u Djörfung från Knutshyttan) och Celsíus från Utråby (f-20, e Glitnir från Eikarbrekku, u Solveig från Skogsstjärnan) är uppfödda av Malin Karlsson. Bröderna fick 136 respektive 129 poäng på årets bedömning.
    – Det är våra första egenuppfödda efter Glitnir så det känns väldigt spännande. Killarna är just nu på inridning hos Islandshästkonsult och de verkar lovande. Båda har mycket rörelser i sig. Planer framåt är att de ska komma ut i unghästklasser nästa år, berättar Malin Karlsson.

    Svala från Oxhagen (f-20, e Visir från Tavelsjö, u Aska från Oxhagen) är det tredje högst bedömda stoet och hon ägs av Carolina Jurstedt, som även är uppfödare till stoet.
    – Planen för Svala är såklart att visa henne och förhoppningsvis sätta henne i avel sen. Hennes mormor var min första egna islandshäst Rögg frá Kjarri. Mamman är Aska från Oxhagen som tyvärr dog i mars. Så jag vill gärna ha kvar blodet i min avel så jag kommer satsa på att ta fram henne, säger Carolina Jurstedt.

    Högst bedömda 3-åriga ston

    1. Harpa från Helgagården (f -20, e Sörli från Skáneyland, u Hetta från Helgagården) 152 poäng
    2. Elsa från Tenglagården (f-20, e Kjarval från Knutshyttan, u Erla fra Tyse)  145 poäng
    3. Svala från Oxhagen (f-20, e Visir från Tavelsjö, u Aska från Oxhagen) 144 poäng
    4. Astrid från Aros (f-20, e Bastían frá Þóreyarnúpi, u Sonja från Bolandet) 143 poäng
    5. Heradis från Smaran (f-20, e Stormur frá Hólabakki, u Hera frá Helmu I) 141 poäng
    6. Nóva från Änghaga (f-20, e Óskar från Änghaga, u Freydís från Killebacken) 140 poäng
    7. Alfablesa från Korsgården (f-20, e Alfur frá Selfossi, u Djörfung från Kolungens Gård 2) 136 poäng
    8. Soley från Torsättra (f-20, e Ljómi från Skarpäng, u Sólborg från Vallerödslund) 132 poäng
    9. Isprinsessa från Snötjärn (f-20, e Höskuldur fra Lian, u Ljósadis från Askabäcken) 125 poäng
    10. Vióla från Hovgården (f-20, e Gladur frá Sundabakka, u Víva från Lindnäs) 121 poäng

    Högst bedömda 3-åriga hingstar

    1. Benjamín från Tenglagården (f-20, e Kjarval från Knutshyttan, u Engjarós från Rolsta) 150 poäng
    2. Míó från Tenglagården (f-20, e Kjarval från Knutshyttan, u Embla från Lönneberga) 144 poäng
    3. Yggdrasill från Utråby (f-20, e Glitnir frá Eikarbrekku, u Djörfung från Knutshyttan) 136 poäng
    4. Celsíus från Utråby (f-20, e Glitnir från Eikarbrekku, u Solveig från Skogsstjärnan) 129 poäng
    5. Frans från Gnistan (valack) (f-20, e Höskuldur fra Lian, u Spöng frá Audsholtshjáleigu)  113 poäng
    6. Hrauni från Boås (f-20, e Ardur från Lilla Röaby, u Dísa från Blockudden) 105 poäng

    Allt från avelsåret 2023 (33)

    Ridsport digital

    99:- i månaden