Träningstips
5 april 2022 06:54
Ridsportplus

Bli mer liksidig och öka prestationen

AssymmetriVi pratar ofta om att hästar är oliksidiga – men det är vi människor också. En som kan skriva under på det är sjukgymnasten Birthe Vogelius, som analyserat närmare tusen ryttare på sin mottagning

Bli mer liksidig och öka prestationen
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    3Att ryttare är oliksidiga kan ha en lång rad orsaker. Det kan handla om arv, arbetssätt men även om trauma.
    – Jag kan träffa ryttare som ramlat av för 20 år sedan och tyckt att det hände väl ingenting, men stelheten syns. Det blir små resttillstånd av alla trauman ryttare råkar ut för, säger sjukgymnasten Birthe Vogelius som specialiserat sig på ryttare.

    Hon berättar att brutna nyckelben skapar försämrad tygelinverkan, vilket ger en roterad ryttare som inte kommer ner på sittbenet på den sidan.
    – Det gör att hästens bog lättare skjuter ut på den sidan, och det är väldigt vanligt.

    Högerhänta blir starkare i höger sida

    Kompressioner från avfallningar leder till stelhet, vilket kan adderas till en oliksidighet. Dessutom finns höger- och vänsterhänthet som en faktor. Den som är högerhänt blir starkare i höger sida.

    Fakta

    5 TECKEN PÅ ATT DU ÄR OLIKSIDIG

    1. Du är snabbare och har bättre koordination i ena varvet.
    2. Du har svårt att komma ner på sittbenet i ena varvet.
    3. Det är svårt att böja igenom hästen till ena sidan.
    4. Du håller armar och eller händer på olika vis.
    5. Dina skänklar ligger olika.

    Men är det då så noga med liksidigheten hos ryttaren? Ja, svarar Birthe Vogelius.
    – Det finns nog ingen sport där det krävs så mycket liksidighet som ridning, ja kanske balett och slalom. Men i simhopp och gymnastik kommer utövaren inte att störas så av en dominant sida.

    En stor oliksidighet kommer att påverka prestationen i skarpt läge.
    – Min upplevelse är att det påverkar till exempel i öppna och sluta, hästen får kompensera för vår oliksidighet och det blir sämre resultat.
    Det är bara liksidiga ryttare som kan utveckla den riktigt finstämda tekniken, enligt Birthe Vogelius.

    Enkelt att upptäcka

    Den som är mycket oliksidig kommer att uppleva en rad problem som ryttare. Exempel är att det är svårt att slappna av eller att ryttaren tappar den ena stigbygen, eller får sämre kontakt med den. Ett annat exempel är att det är svårt att böja igenom hästen i ena varvet.
    – Det är enkelt att upptäcka. Be någon titta på din sits; hur ligger dina över- och underskänklar på de olika sidorna, hur håller du dina överarmar, lägger du ner ena handen? Det är bra att börja där, väldigt enkelt, säger Birthe Vogelius.

    Fakta

    Så påverkar din kroppsbyggnad

    • En ryttare med lång överkropp får långa hävarmar, vilket gör att oliksidighet påverkar hästen mer.
    • Ryttare med långa ben och stel höft har större påverkan om hen är oliksidig än en satt ryttare med korta överskänklar.
    • Tunga ryttare bör vara extra noga med sin liksidighet.

       

      Forskningen som visade fel

      För ett antal år sedan kom forskning som visade att äldre ryttare var mer oliksidiga, liksom ryttare på hög nivå. Slutsatsen forskarna drog var att ridning gör människor oliksidiga.
      – Men de hade ingen kontrollgrupp med människor som inte red. Det är ålder som gör oss mer oliksidiga, inte ridning. Ryttare blir inte mer oliksidiga än andra, jag skulle säga mindre, de jobbar så mycket med att hålla i gång rörlighet i rygg och höfter. Ryttare är den grupp som kommer snabbast tillbaka till jobbet efter skada – det har jag sett efter 40 år som sjukgymnast, säger Birthe Vogelius.

    Om det är svårt att korrigera ryttaren i sadeln är balansen inte fullgod, och det är bra att göra avsuttna övningar.
    – Så att du blir lika lång i höftböjarna och så att axelns position blir rätt. Det är enkelt och tidsbesparande att göra övningar i några minuter, i stället för att känna frustration när du inte kommer igenom med din inverkan. Vinsten blir jättehög för både häst, ryttare och sannolikt även för försäkringsbolagen.

    Birthe Vogelius har snart analyserat tusen unika ryttare, och hon berättar att responsen efter ryttaranalysen varit god.
    – Ryttarna säger att de blivit mer kroppsmedvetna och att hästarna blivit mer avspända och frustar och är lugna. Jag tror att följsamheten hos ryttare påverkar hästarna.

    Det gäller att analysera var rörelsehindret finns

    Den som behöver arbeta mer med sin oliksidighet än med enkel träning, bör söka efter en fysioterapeut med OMT-utbildning (Ortopedisk Manuell Terapi), tipsar Birthe Vogelius.
    – Den terapeuten har effektiva tekniker för att minska oliksidigheter och bromsa en utveckling för den som har en stel höft. Det gäller att analysera var rörelsehindret finns och det är vad OMT-utbildningen är till för.

    Imorgon: Birthe Vogelius visar tre enkla övningar som gör dig mer liksidig

    Ridsport digital

    99:- i månaden