Normalt sett när vi fotar hästarna försöker vi göra det ute i skogen vid dammen. Där är ett öppet fält som man kan fotografera från och så kan man rida på grusvägen. Nu denna sommar har vi haft en sån galen invasion av blindknaggar och de brukar hålla till på ett visst ställe i skogen en bit bortom dammen, men i år kom de mycket tidigare så man kunde knappt rida dit ens.
Så denna gång tänkte jag att vi kunde fota uppe i ena beteshagen, hästarna reds en del på den ”väg” som går i just se hagarna när jag i vintras inte kunde rida på ridbanan på grund av all snö. Då ville jag kunna rida nån annanstans än bara på ridbanan på vardagarna.


”Vägen” i hagen kantas dock av träd och när vi ville fota hästarna så var det på morgonen (innan det skulle bli så varmt) och då var det skugga längs den biten. Så då bestämde jag mig för att vi skulle fota längs staketet i hagen även om det är lite mer ojämnt underlag. Att gå upp och ner längs ”vägen” i hagen var inga problem. Men när jag försökte rida längs staketet istället blev Julle superstressad och började blanda ihop benen till höger och vänster och kunde inte gå i någon gångart helt plötsligt. Så då valde vi att gå ner och fota honom lite på ridbanan istället.
Med Viljar tänkte jag: ”han som är så himla avslappnad, då kommer det inte bli några problem att fota i hagen” – men tji fick jag!
Första sträckan neråt/hemåt gick jättebra men när jag hade vänt och skulle rida samma sträcka uppåt bort från gården då bara total låser han sig och börjar studsa på stället och småstegra. Jag lyckades sedan få fram honom i skritt och skritta sträckan bort innan jag vände igen.
Sedan blev det samma procedur igen, neråt gick jättebra, uppåt blev han helt blockad. Så vi gjorde om samma sak gång på gång och tillslut började det lossna så pass att jag kunde börja öka tempot även uppåt i hagen.


Nu är båda dessa hästar unghästar – Julle räknar jag fortfarande som unghäst då jag upplever att han är yngre mentalt än sina åtta år. De äldre hästarna är lite mer vana. Men jag märkte ändå i vinstras att även de äldre hästarna blev väldigt störda av att jag red upp och ner längs vår väg hemma.
Så därför vill jag slå ett slag för att inte glömma bort att träna varierat, även lite ”udda” saker. Det behöver inte alltid vara så stor skillnad för att de ska reagera på det, något många hästar kan reagera på är att rida fram och tillbaka på samma sträcka till exempel, så även det är viktigt att göra ibland.
Vi har till exempel fortfarande varit på gården som de känner till men ändrat plats och ändå är det tillräckligt för att hästarna ska reagera och bli lite stimmiga. Så tänk på att träna på att rida era hästar på andra platser eller på andra vis än de är vana vid.
De är ju otroliga vanedjur, sen såklart finns det ju individer som inte bryr sig ett dugg om att man ändrar på något men jag tror många hästar är rätt så rutinbundna. Jag brukar som exempel, om möjligheten finns, rida vissa rundor i skogen baklänges, våra blir annars väldigt snabbt fästa vid att ”här ska vi öka”. ”här ska vi galoppera” etc så då är det bra att rida på lite olika håll och kanter eller försöka knåpa ihop en annan runda än man brukar rida!

Som ett annat exempel så brukar vi under höst/vinter/tidig vår få rida genom kohagen till skogen på andra sidan där man också kan rida lite slingor. De första gångerna blir hästarna oftast som pinnar och blir rädda för allt möjligt ”vanligt” trots att de har gått i den skogen innan.
Helt plötsligt är grenar eller nedfallna träd jättefarligt bara för man är på en mer okänd plats där man inte gått på någon månad. De kan också ofta reagera på att det står en bil i skogen och då börjar de titta och tramsa. Det är ju inte så att de aldrig sett en bil innan och de bryr sig inte om bilarna hemma varken när de står still eller kör, men gud förbjude om bilarna står och lurar i skogen där de inte hör hemma.
Så nu efter detta kommer jag definitivt vara bättre på att lägga mer energi på att träna både Julle och Viljar ännu mer varierat. Detta året har ju mest haft prio att alla skulle bli motionerade något sånär vettigt, men nu börjar jag få mer tid till dem så då är det dags att börja tänka lite annorlunda och lägga mer krut på vissa delar.
För det är ju ganska skönt att ha hästar som tar miljöombyte med ro, även om vissa individer såklart är mer känsliga än andra och vissa saker går knappt att träna bort. Men jag trodde faktiskt inte att en sån simpel grej som att ridas i ena hagen skulle ge dem den kortslutningen de fick… Just nu betar de i den hagen men när de är klara med det så ska jag definitivt rida där oftare.

Jag försöker också att lägga in andra varierande moment i träningen: longering, passläggningar, tölt på lös tygel, långa galoppsträckor, gå bredvid cykel etc så det inte blir för enformigt för hästarna och att man fastnar i samma rutiner alltid, utan vi gör lite kul också!
Jag tror verkligen på att en varierad träning är nyttigt för både deras kroppar och sinnen och jag blandar uppsutten träning som uteritt och ridbanepass och turer med sällskap med markarbete.
Målet är ju en allsidig träning och en glad och positiv häst som är trygg i sig själv och i sin roll som ridhäst!
Följ Ridsport på