Jag fick frågan om jag ville ta emot en häst på tillridning en vecka under tiden ägaren är på semester och då våra hästar skulle vaccineras så passade det ganska bra eftersom de skulle ta det lite lugnare några dagar.
Så jag tänkte att det kanske kunde vara lite kul om jag gör några inlägg om träningen under denna vecka så ni får hänga med lite och se hur jag tänker och arbetar!
Hästen är ett sto efter Esjar frá Holtsmúla 1 (8,39 i ridegenskaper med bla 9,5 för galopp) Det är en pigg och arbetsvillig häst som ibland har lite för bråttom för sitt eget bästa.
I samråd med ägaren kommer jag nedan kalla henne för ”hästen/hon”.
Ridpass 1
Nu har jag ridit denna hästen förut och känner henne lite redan sen tidigare, men som alltid när jag rider en ny häst/en häst jag inte ridit på länge så gör jag alltid en liten grundcheck. Hur svarar hästen på mina hjälper? Känner jag något avvikande/problem redan i skritten? Oftast märks det av något redan i skritten som jag börjar att jobba med innan jag ökar, för funkar det inte i skritt funkar det inte heller i någon annan gångart.
Upplevde henne lite stum mot höger tygel och att hon hade lite svårt att böja sig ärligt åt höger utan ville gärna böja sig lite åt vänster och skjuta ut höger bog.
Först såg jag till att hon började släppa efter mot tygeln och började runda sig för höger skänkel. När hon blir stum mot tygeln när jag tar kontakt så är jag noga med att bibehålla kontakten samtidigt som jag sitter till lite och höjer höger hand och ställer henne lite åt höger och gör handen lite över mankammen samtidigt som jag plockar med fingrarna och väntar ut att hon ska ge efter.
Så fort hon mjukar och svarar får hon räta upp sig och jag mjuknar med fingrarna och ger henne mer plats framåt men bibehåller kontakt. Så här jobbar jag både på spåret och på en liten åttvolt, hon har nämligen även lite svårt att ställa om och ta med sig kroppen och böjningen mellan vänster volt och höger. Därför så ser jag till att vara noga med att förbereda henne och vara tydlig med när det börjar bli dags för byte och att jag stöttar henne ordentligt med ytter tygel och skänkel samtligt som inner hand och skänkel ber henne vara mjuk och runda sig. Efter det rider jag sedan lite små serpentiner över halva bredden på ridbanan för att få in många lite ”snäva” svängar och många byten mellan höger och vänster. Jag fortsätter vara noga med att förbereda henne och stötta henne genom bytena, till slut känner jag hon börjar följa bättre och jag behöver inte korrigera henne lika mycket. Jag lägger cirka 17 minuter på att jobba igenom henne i skritten, det får ta den tid det tar tills jag känner vi är redo att gå vidare.

Efter uppvärmningen i skritt så travar jag igång henne i vänster varv som är det lättare varvet, känner direkt att hon är lite kort i steget och lite ”svag” i takten och vill rusa på lite. Jag möter upp henne med många halvhalter för hon inte ska rusa på och för jag vill hon ska börja länga sina steg och inte bara trippa på, efter en stund börjar hon slappna av mer och ”väntar” efter mer i steget, här byter jag över till höger varv.
Höger är betydligt svårare och hon vill helst rusa på ännu mer och ställa sig lite utåt och snedda igenom alla kurvor. Här får jag vara noga med att bromsa tempot så hon inte springer ifrån mig och så jag hinner påverka, hon drar lite ”med hela kroppen” inåt så jag lägger vikt i vänster stigbygel samtidigt som jag med höger sittben och skänkel guidar hennes utåt mot ytter hand och skänkel. Här vill hon också gärna spänna upp sig lite och dra upp huvudet lite så jag fortsätter jobba så som i skritten med att höja höger hand ”blockera” henne lite genom att föra höger hand mot mankammen och plocka med fingrarna och vänta på att hon ska ge efter och mjukna. Det är svårt för henne men vi jobbar på, här gäller det att inte förvänta sig en 100 procent problemfri målbild direkt, utan här får jag nöja mig med mindre framsteg till och börja med.


Jag känner av inför tölten med att arbeta med lite samling, här svarar hon fint och börjar korta sig och arbeta bra, möjligen att hon vill bli lite låg emellanåt så då bara guidar jag henne uppåt genom att resa handen högre när hon vill dippa och så sätter jag in lite mer energi så hon går uppåt istället. Takten i tölten är fin (hon har haft lite problem med passtakt) men direkt efter övergången säger hon ”bär mig” och blir tung mot handen, då säger jag snällt att ”nej du får faktiskt bära dig själv”. Jag ger henne stöd genom att hålla om henne lätt med låren och ser till att magen/bålen är stabil så där finns något för henne att vara ”luta sig mot” som inte är min hand, ger jag ingen stöttning är det också svårt för henne att bära sig.
Jag jobbar vidare med att böja lätt åt höger, höja handen, plocka och vänta på eftergift. När eftergiften kommer släpper jag ner handen och rätar upp henne ger henne en belöningspaus på några steg sedan ställer jag om till vänster och gör samma sak. Efter en stunds arbete på spåret börjar hon släppa och bär sig själv i trevlig form och tickar på, så efter några varv med fin eftergift får hon en paus innan jag byter varv och jobbar igenom henne efter samma princip.


Avslutar med att trava av lite och låter henne jogga på och länga sig, stegen har nu blivit länge och takten renare och där är mer ”andrum” i hennes rytm, traven känns inte längre så stressad. Jag låter henne jobba på i höger varv och är noga med att verkligen rida igenom kurvorna och få henne att börja sig med kurvan och på rakspåret så böjer jag lätt åt höger, reser höger hand, plockar och lägger på skänkeln och väntar på eftergift, så jag nyttjar även långsidorna till att mjuka och böja. Vissa kurvor blir väldigt fina, vissa ställer hon sig fortfarande uttåt och vill rusa på lite.
Här kände jag att det räckte efter cirka 40 minuters arbete så hon fick skritta av, det gäller att vara försiktig med att ”nöta på” när något är svårt för en häst. Man måste belöna, ge pauser och ha en rimlig förväntan av vad jag kan uppnå på ett ridpass, det blev inte perfekt eller löst idag, men det gick flera steg i rätt riktning, vissa saker kan man lösa på ett ridpass och vissa saker får lov att ta lite mer tid. För mig är det viktigt att belöna hästen när den gör rätt och ha rimliga förväntningar på vad hästen kan klara av så jag inte ber om för mycket, jag vill bibehålla glädjen och att hästen ska tycka det är kul att arbeta med mig!
/Emmi

Följ Ridsport på