Nu har ni fått långa paragrafer om sjukdomar och tråkigheter så tänkte vad passar då bättre än ett litet sjukvårdstips?
– Ni vet när man står där och hästen har fått ett sår, såklart är det också alltid superdumt placerat och rötmånad på det. Man måste ju därför hålla flugorna borta och man har ingen aning om hur man ska lyckas lägga om såret på ett vettigt sätt. Då kan mitt tips komma till nytta! Nu funkar såklart inte detta på exakt alla sårplaceringar men det har funkat jättefint för oss och passar till exempel på ben eller kotor som brukar vara svåra att bandagera eftersom bandage gärna glider.
Detta tips är egentligen två produkter och ena delen passar till de flesta sår som behöver läggas om. Det är en kompress från märket Sorbact och vi har använt den som heter ”sorbact absorption” och såhär beskrivs den:
Sorbact Absorption är ett absorberande förband som används vid ytliga och vätskande sår. Förbandet är sterilt och har en svamp- och bakteriebindande yta vilket underlättar sårläkning och förebygger infektioner.
Det vi tycker är bra med den är att den absorberar bra och fastnar inte i såret, så när man plockar av den så ”drar” man inte i såret. Jag tycker även att var och liknande transporteras bak till ”vaddet” och skyddsnätet som ligger närmast såret hålls fräscht.
Det finns även en vanlig sorbact som inte absorberar vätska utan endast är som ett fint ”nät” men vi upplever den absorberade bäst. Den kommer i 7x9cm men det har funkat bra för oss att dela kompressen på mitten för att dryga ut dem till fler användningar då de ändå kostar en slant. En annan fördel är att man inte måste vara på och byta kompress hela tiden om förbandet sitter bra då kompressen gör ett så bra jobb att det inte måste underhållas konstant. Man brukar dock behöva byta mer ofta i början och sedan efter några dagar kan det sitta så länge förbandet sitter ordentligt på plats, iallafall på de sår vi haft. Så för mig är det är ett måste att ha hemma i sjuklådan! De finns att köpa på apotek, men det är inte alla apotek som har dessa så är alltid bra att ha hemma så man är redo om (när…) det behövs!
Del två av mitt tips är hur du ska fästa kompressen när det gäller framförallt ben, vilket är ett klurigt ställe att få till exempel flexlinda att fästa.
Så när vi en dag stod där med ett dumt sår på låret på julle och det var sommar och flugor kom jag på en toppen idé, kinesiotejp!
Tejpen är egentligen tänkt att användas till att tejpa huden hos människor för att stödja muskler eller senor av olika anledningar. Det som är positivt med tejpen är att den andas, är ganska vattentålig, är stretchig och är gjord för hud, så den är säker att använda.
Tejpen sitter bra och kasar inte så mycket eftersom det är klister på baksidan, men sitter inte heller så hårt fast att det är obehagligt för hästen att plocka bort tejpen. Det kluriga är att man ska få till att ha lite spänning på tejpen när man lindar så det blir lite tryck så den håller kvar ordentligt men inte så hårt så den klämmer av nån cirkulation, så där får man vara uppmärksam och gå på känslan. Med sån här tejp i kombination med sorbact kompress så har vi kunnat ha förband på i flera dagar innan vi behövt byta.
Tejpen finns att köpa på flera olika ställen men vi brukar köpa på biltema då det är bra pris och brukar vara ”köp X stycken för X kronor” så blir det väldigt prisvärt!
Så det är också ett bra tips att ha hemma i sjuklådan, än har vi inte provat att tejpa på sår som inte varit på benet för vi inte har haft några sådana men jag tror även att man hade kunnat tejpa till exempel en ruta på bogen. Jag tror det hade funkat, kanske inte att det håller i flera dagar dock, men kanske iallafall en dag.
När man lindar på benen lindar du ju in änden på tejpen på varv två och sen lindar du omlott och lägger ändbiten på det redan fästa så sitter det väldigt bra. Det är ju svårare när det ska tejpas bara rakt på något. Då är det bra att innan man tejpar så klipper du änden på tejpen rund det för att det inte ska bli en spetsig hörna för annars släpper det ju alltid hörnen som släpper först först.
Tejpen har ett bakstycke så man kan klippa av en bit och runda ändarna innan man tejpar på, när vi lindat på ben plockar vi av baksidan under tiden medan vi lindar för bäst resultat.
Ett bonustips är också tjärplåsterspray, en superspray för alla diverse små sår och även irriterad hud som till exempel blivit angripen av knott/ andra insekter och då blivit sårig.
Sprayen lägger sig som en hinna för såret och skyddar men håller det ändå luftigt och öppet och insekterna gillar inte tjäran. Det enda negativa är att det varit väldigt svårt att få tag på denna typen av spray så om ni finner det någonstans, köp!
/Emmi
Följ Ridsport på