Jag ska försöka gå igenom lite vad som hände kring Rimas insjuknande. Vissa saker kommer kanske lite i fel ordning eller glöms bort, det var många år sen det började och vissa saker förtränger man lite.
Första gången Rima blev dålig var i maj 2018. Då hade hon varit på behandling och bland annat fått akupunktur, hos en person vi inte normalt använde – men vi hade fått rekommendation om att hen skulle vara duktig. Rima blev efter detta extremt stelbent och stel över korset, och fick svullna ben.
Vare sig veterinären eller vi förstod någonting och den enda typen av förklaring de kunde komma på var att hon hade reagerat på akupunkturen, att de troligen stuckits lite fel och så hade det utlöst något. Rima fick lite boxvila och kryade sen på sig igen.
Efter lite rehab fortsatte allting som vanligt, i princip, och Rima kändes under säsongen finare än på länge – vi slog nya personbästa i b-flokk och SM-kvalade. På SM satte vi även ett nytt personbästa (om jag minns rätt) i uttagningen trots en något försiktig ritt, det var en regnblöt ovalbana och då är det superstor risk hon drar av sig skorna. Poängen var strax utanför en b-final.
Hösten och vintern fortlöpte och Rima forsatte kännas superfin tills hon en dag i februari 2019 stod halt och stelbent i hagen och hon ville inte röra sig. Här upptäckts det att hon hade väldigt höga levervärden och man tror att hon blivit förgiftad av något hon ätit, här följer mer vila och smärtstillande.
Sen, i mars 2019, började veterinärerna misstänka EMS. Rima hade ett kraftigt fånganfall och började få en rotation i hovbenet. Hon spenderade flera veckor på boxvila med gipsade hovar.
Det fanns dock inget säkert test för att kolla om det var EMS utan då behövde man göra en typ av glukosbelastning vilket veterinären sa var smärtsamt för en redan dålig häst. Så vi hoppade att det var EMS, för det fanns ändå inget ”att göra” om det visade sig hon hade EMS mer än att sköta kosten och motionen på henne. Så det gjorde vi givetvis och efter vila och rehabridning under våren var hon återigen i gång, och jättefin.
Vi satte SM kvalet i b-flokk igen och åkte på SM. På träningen dagen innan start kändes hon magisk, bättre än någonsin och det kändes superroligt och jag var taggad på revansch. Tyvärr dömde veterinären ut henne på besiktningen på morgonen med kommentaren att h*n tycker hästen ser halt ut, men veterinären kan inte specificera vilken ben. Så det kändes enormt surt, jag provade att rida henne och kunde inte känna att hon skulle vara halt. När mamma fick springa med henne när vi stod med veterinären kunde jag inte heller se markering på något ben, men veterinären menade att hon rörde huvudet ”för mycket” när hon gick och därför var hon inte ren. Jag hade givetvis svårt att köpa denna förklaring och blev såklart jätteledsen och besviken, framförallt när man inte ens kunde få mer förklaring än så.
Efter det här har jag sen inte lika mycket noterat, men Rima går i perioder när hon mår bra och ser fin ut till bakslag med fångsymtom. Under de här åren har det varit många månader med rehabridning och långsamt återgående till arbete och många bakslag och vilor och vi blev egentligen inte jättemycket klokare.
Jag red en ridhustävling när hon varit bra en period och hon tyckte det var lika kul som vanligt. Jag startade faktiskt även kvalet till Tölt on Ice i mars 2022 där vi gick vidare och fick rida dagen efter igen. Hon kvalade även till GK-SM igen och jag skulle endast starta ett kval i augusti för att känna av formen inför SM som vi var på väg att anmäla till. På framridningen kände hon inte ren och efter undersökning visade det sig att hon fått en inflammation i ringbandet framtill, så inget SM då heller.
Vi hade under denna tid några bakslag igen, men vi hade lärt oss vara mer vaksamma och fångade upp det tidigare. Under 2023 testades Rima med en ny sorts test som då fanns på marknaden, och det blev bekräftat att Rima har EMS, eller equine metabolic syndrome som det heter, enkelt förklarat typ diabetes. Hon är insulinresistent.
”Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett sjukdomskomplex som innefattar allvarliga förändringar i ämnesomsättningen hos hästar. Den viktigaste delen i syndromet är felaktig reglering av det blodsockerreglerande hormonet insulin. Hästarna får onormalt höga insulinnivåer i blodet vilket ökar risken för den mycket smärtsamma hovsjukdomen fång. Hästar med kraftig påverkan på insulinregleringen kan drabbas av fång trots korrekt utfodring och omvårdnad” Text hämtad från slu.se
Nu hade det även börjat dyka upp behandling av häst med diabetesmedicin för människor och det sattes in medicin på Rima för första gången sen hon insjuknade. Tidigare hade vi endast kunnat hålla efter kost och motion men Rima har ju dessvärre varit så känslig att hon fått anfall ändå.
”Anledningen till att hästar med EMS får fång beror på att hästen är ID. Det som är farligt för hästar med ID är att de vid fasta men framför allt efter utfodring får onormalt höga insulinkoncentrationer i blodet – hyperinsulinemi. Det är visat att det är just de höga nivåerna av insulin som ger upphov till fång hos hästar med ID och EMS. Hästar som fått diagnosen EMS och som konstaterats vara insulindysreglerade kräver speciell omvårdnad för att fång skall kunna undvikas. A och O för en häst med EMS är korrekt utfodring och motion. För att minska fångrisken hos hästar med EMS bör intaget av fodermedel med högt innehåll av socker- och stärkelse undvikas, eftersom ett lägre intag av dessa minskar insulinfrisättningen i blodet. Foder som innehåller mycket stärkelse och socker omfattar de allra flesta kraftfoder, som havre, korn, majs, betfor, pelleterade kraftfoder och müsliblandningar. Grunden i foderstaten till en häst med EMS bör vara analyserat vallfoder (hö, hösilage, ensilage), vilket för övrigt gäller alla hästar. Då många hästar med EMS är överviktiga är det även viktigt att begränsa det totala intaget av energi, för att hästen ska minska i vikt. Detta är en viktig del i behandling av EMS då studier har visat att viktnedgång förbättrar insulinkänsligheten hos häst. Regelbunden motion har visat sig kunna förbättra insulinkänsligheten, och minskar även risken för att hästen blir överviktig. Att endast motionera hästar med EMS utan att samtidigt förändra utfodringen leder dock sälla till en bestående förbättring av insulinkänsligheten.” Text hämtad hos hastsverige.se
Jag vill här flika in att Rima har aldrig någonsin varit överviktig, hon har alltid varit en smal häst som har tränats mycket och aldrig heller fått några kopiösa mängder med kraftfoder, så hon har inte fodrats in i fång.
Rima har ju även fortfarande sin rotation i hovbenet, lyckligtvis stannade den av men en rotation återgår inte. Detta gör bland annat att hon är extra känslig i sulan och att man behöver balansera upp hoven så att hovbenet får en mer normal position. Hon behöver därför skos lite oftare och tån får inte bli för lång. Hon måste även gå med fyra broddar vintertid för broddar man endast i trakten så vinklar man hoven för mycket ”i fel riktning” och då blir hon dålig igen.
Rima har sen hon började få medicin mått ganska bra, hon hade en liten touch av ömhet i sulorna för cirka ett år sen och om hon fick minsta grus eller jord packat i hovarna kunde hon knappt gå, men så fort vi rensade bort det var problemen borta.
Annars har hon varit i träning men med långsam uppbyggnad, i höstas reds hon fortfarande lite rehab-igt med korta sekvenser trav/tölt varvat med skritt. Först nu efter det att Henri föddes har hon mer varit i gång ”normalt” och vi hade till och med börjat rida henne med sällskap i skogen, sen gick någon och bröt höften så då tog det stopp med sällskapet.
Rima ska helst ligga under 20 i värde och vi hade fått ett ”lågt” värde på 17 vilket vi kändes oss väldigt nöjda med, när hon sen började kännas lite avig här i vintras (då hade hon fått äta torrt hö, under hösten fick hon blötlagt) så blev vi enormt chockade när hon helt plötsligt låg på 120, det var ett under hon inte fått ett nytt anfall. Vi ökade dosen medicin och började åter igen blötlägga hennes hö, de var nerviga veckor som jag gick på helspänn och bara väntade på att hon skulle bli dålig. Men vi gjorde det vi kunde, blötlade höet, motionerade henne noga och väntade på att vi skulle kunna ta ett nytt test, vilket vi gjorde nu när Demba drog ut sin tand. Och gissa förvåningen när provet visade ett värde på 8,3, lägre än någonsin förr! En enorm lättnad, framför allt eftersom gräset börjar komma upp och hon går och småbetar, då är det ännu svårare att veta hur mycket hon får i sig och hur mycket/lite hö ska hon ha.
Hon tappar väldigt fort det lilla hull hon har (hon ska hållas ganska smal) men måste ändå ha så hon orkar ridas och bygga muskler, men så fort hon får lite för mycket så sätter det sig på mankammen och fettdepåer på ryggen. Så det är hela tiden en knepig balansgång, men det känns skönt att veta att hon åtminstone har en bra utgångspunkt inför att gräset kommer. Förra sommaren fick hon beta lite grann (vissa perioder med greenguard), vi vill att hon ska kunna leva ett så normalt hästliv som möjligt.
Hon går just nu på medicinen Invokana och såhär står det om den: ”Detta läkemedel verkar genom att öka mängden socker som avlägsnas från kroppen med urinen. På så sätt minskar mängden socker i blodet” Text hämtad från Fass.se
Det är *tyvärr* en väldigt dyr medicin, cirka 1 300 kronor för 90 tabletter. Tidigare fick Rima två tabletter om dagen (värde på 17) och nu får hon tre om dagen (värde 8,3). Hon fick tidigare en annan medicin som var billigare men som sedan slutades tillverkas. För oss är det inget alternativ att hon ska stå ensam i en grushage hela sommaren och äta hö, det gör henne deprimerad och kan hon inte må bra i sitt vardagsliv så vill vi inte hålla henne vid liv ”bara för att”/ för vår skull. Hon ska kunna leva värdigt och tycka om sitt liv, och så länge hon gör det så gör vi allt vi kan för henne!
Nedan finner ni en tidigare artikel om ämnet.
/Emmi
Följ Ridsport på