Systrarna Wallin
Blogg
Maia och Matilda Leikermoser Wallin tävlar på hög nivå och i stallet finns ett gäng med lovande hästar. I bloggen delar de med sig av livet på gården utanför Falkenberg.
Systrarna Wallin
7 april 2022 08:00

Systrarna Wallin: Dagbok på väg till Icehorse festival

Systrarna Wallin: Dagbok på väg till Icehorse festival

Tisdag 5 april

Idag är det dagen innan avresan mot Herning i Danmark och den stora inomhustävlingen Icehorse festival. Jag har bestämt mig för att ta med mig min 15-åriga valack Silfurtoppur frá Kaldbak till tävlingen och vi ska starta i både F1 (femgång) och T2 (Tölt på lösa tyglar).

Jag och Silver har inte tävlat mycket tillsammans tidigare och detta blir vår första stora tävling tillsammans. Jag väljer att ta med honom eftersom jag vill testa alla mina tävlingshästar på varsin tävling innan säsongen drar igång ordentligt, mitt sto Hekla deltog på World Toelt i Odense i februari, Kapall på Tölt on Ice i Halmstad för några veckor sedan och nu får Silver följa med till Icehorse festival i Herning.

Viktboots_02
Viktbootsen är skrubbade inför helgen. Foto: Privat

Dagen innan avresa mot en tävling förbereder vi allt och har som mål att alltid ha allting färdig packat och rent inför morgondagen. Idag har jag putsat läderutrustning, tvättat en massvis täcken, boots, vojlockar mm. När vi sedan ska packa in all utrustning så har vi ett sadelskåp som är perfekt för att underlätta vid transport men även för att kunna hålla ordning och reda.

Sadelskåp
Det blir mycket packning med sadelskåp och grovfoder till hästarna. Foto: Privat

Jag har även packat flera kilo hö. Vi tar alltid med vårat eget hö till tävlingar. Ibland har vi till och med kört en transport extra full med bara hö. Detta gör vi för att det redan blir en så stor omställning och mycket förändringar för hästen att bara lämna gården och ha andra rutiner. Därför vill vi ha med det hö hästen redan är van vid för att undvika ett foderbyte och ännu en förändring.

När all packning är på sin plats inne i transporten och det troligtvis redan är sent på kvällen är det dags för att duscha hästarna och dela deras man. Som tur var så var det bara en häst som skulle bli ren och fin idag och inte 6 stycken som det var på ett flertal tävlingar förra året så det tog inte allt för lång tid…

Silveriduschen
Silver är också putsad och redo för avfärd. Foto: Privat

Idag har jag även tagit en liten ridtur på Silver. Vi tog oss ut på en runda i skogen och målet var att få honom glad och nöjd samt lösgjord inför tävlingen.

Nu är klockan 23:40 och vi är äntligen i säng efter en lång packningsdag och vi är redo för att få lite sömn innan avresan.

Onsdag 6 april

Idag är det dags för att påbörja resan mot Herning. Vi satsade på att åka från gården vid 09:30 så att Silver kunde få komma ut och äta frukosten ute innan den långa resan påbörjades. På vägen söderut hämtade vi upp Ebba Johannesen och hennes valack Prins frá Blönduósi, de två ska göra oss sällskap de kommande tävlingsdagarna. Resan gick bra och vi gjorde några kortare stopp för att ge hästarna vatten och snacks.

Pavag
Silver har fått sällskap av Ebba Johannesens Prins på resan. Foto: Privat

Väl framme på plats i Herning tog vi en lång promenad och lät hästarna beta innan vi ställde de i boxarna för att kunna packa upp. Stallarna är permanenta och separerade från arenan vilket är skönt för både hästarna och ryttarna då det är väldigt lugnt i omgivningen.

Arena2
Banan! Foto: Privat
Arena1
Såhär ser det ut! Foto: Privat

På kvällen fick Silver testa banan där det var väldigt många ekipage samtidigt inne på banan men trots det kändes han väldigt fin.

Silver
Vi testade banan och det kändes bra inför fredag!

Underlaget på banan kändes väldigt bra och välpreparerat. Vid 22 sa vi godnatt till hästarna och lämnade tävlingsplatsen för denna dagen och begav oss mot vårt boende.

Vi hörs!


Systrarna Wallin
5 december 2022 10:37

Galakväll och flyttlass till Danmark

Galakväll och flyttlass till Danmark

Efter min lilla incident med Glasse i början av oktober som resulterade i en bruten hand så var livet på gården ganska lugnt i några veckor.

Mamma och Maia tog över stallsysslorna för det mesta och jag umgicks mycket med familjen. Jag och Maia är mostrar till Belle. Hon är 2,5 år och har varit med oss på gården med hästarna sedan dag ett. Hennes absoluta favorithästar är Kapall och Hljomur men hon är glad att rida alla våra hästar så ofta hon kan.

Image0
Belle och Maia på Hljomur. Foto: Privat

Men så fort som gipset åkte av så gick det snabbt att komma tillbaka. Första hästen jag hoppade upp på var Glasse och sedan blev det många ritter per dag fördelat på Hekla, Silver, Kapall och Gormur för att komma igång igen. Gormur är vår yngsta häst, en hingst efter Hringur frá Gunnarsstöðum som vi tror väldigt mycket på.

Image1
Gormur. Foto: Privat

 

Helgen innan min flytt till Kronholt blev jag inbjuden att delta på SIFs årliga middag/ gala eftersom jag blev nominerad till årets GDY ryttare 2022.

Image3
Bild från galan tillsammans med övriga utsedda ryttare.

Jag och mamma åkte upp till Stockholm på lördagen och hade en supertrevlig kväll tillsammans med flera andra ryttare och familjer. Det var väldigt fint arrangerat och jag är verkligen tacksam över att jag vann titeln årets ryttare GDY 2022. Det är oändligt mycket arbete, tid och många andra personer som ligger bakom detta men framförallt min fantastiska häst – Hekla. Så tacksam är därför ordet som bäst kan beskriva hur det kändes för mig.

Måndagen därpå gick flyttlasset till Danmark, Herning och Kronholt för mig, Silver, Hekla, Kapall och Glasse. Just nu håller hästarna på att landa här och jag försöker lära mig alla nya jobbrutiner.

Image4
Snöigt flyttlass!
Image5
Fyra hästar följde med.
Image6
Så fint här på Kronholt!
Image7
Lounge och ridhus!
Image8
Installerade!

Så nu börjar en ny tid i mitt liv och jag är så taggad och förväntansfull.

Vi hörs snart igen!
/Matilda


Systrarna Wallin
17 oktober 2022 19:20

Tävlingssäsongen över och hösten är här!

Tävlingssäsongen över och hösten är här!

Nu är vår tävlingssäsong över och hösten är här med lite vila både för hästar och oss och tid för reflektion av allt som hänt.

Hela våren och sommaren har ju gått i rasande fart med studier och tävlingar.

Årets topp för mig, Matilda, var definitivt mitt och Heklas NM-silver på Åland.

Bild1
NM-silver! Foto: Privat

Hekla var i så otroligt fin form och det var en otrolig upplevelse att få vara en del av det Svenska landslaget under ett mästerskap. Framförallt när vi var så duktiga och vann medalj efter medalj. Totalt vann Sverige flest medaljer och blev bästa nation.

Efter NM var det en månad hemma på gården igen med en kortare vila för Hekla och sedan var vi igång igen med uppladdning inför GK SM i början av september.

GK-SM startade på absolut bästa sätt för oss med en uttagning och personbästa på 8.58 och därmed en ledning inför A-finalen!! Hekla är en fantastisk gaedingahäst och hon var verkligen i sitt livs form under GK-SM.

Inför finalen var strategin att bara njuta av känslan av Heklas power. Och det fick jag göra momenten i långsam tölt, trav och första momentet ökad tölt. Vi var i ledning när hon mot alla odds trampade av sig sin sko. Det som inte får eller kan hända hände och vi var ute ur finalen och hamnade på åttonde plats. Den eftermiddagen lärde jag mig hur ont besvikelse i sportsammanhang kan göra och för att vara helt ärlig så tog det lång tid att få bort den smärtan/besviken.

Jag hade bokat in en road trip med min vän redan på måndagen efter GK-SM och det blev som balsam för själen. Vi besökte min och Maias familj i Österrike och fortsatte runt i Italien och det var verkligen en härlig resa!

Efter GK-SM fick Hekla gå i vår stora sto-och föl flock så hon går runt som en liten ” vildhäst” här på gården. Hon njuter så av sin välförtjänta vila med alla sina kompisar.

När vi kom hem från resan så hade jag några dagar inplanerat innan jag skulle flytta till Danmark och till Kronholt, Nils Christian Larsen, med hästarna.

Så en del kommer som ni förstår ändras för mig och Maia nu efter sommaren.

Maia har beslutat att ta en paus från tävlingar och ridning medan jag beslutat att jobba med hästar heltid i år innan jag fortsätter med mina studier. Det betyder även lite ändringar med våra hästar.

Jag ska till exempel ta över hennes Glaesir och lära mig rida passgrenarna vilket ska bli jättekul!

… Men som sagt väl tillbaka från min road trip så var tanken att jag skulle flytta till Danmark ganska omgående.

Men ödet ville annorlunda och dagen innan avresa gick Glasse omkull med mig när jag töltade runt hagarna på gården, jag ramlade av och sedan fick jag honom över mig. Det är fortfarande ofattbart att det gick så bra som det gjorde för vi hade änglavakt båda två. Jag blev rejält mörbultad men ” bara” en bruten hand . Och Glasse klarade sig bra även han men blev rejält chockad. Han reste inte på sig först så min första tanke var att han blivit rejält skadad så allt var väldigt dramatiskt i stunden men slutade väl.

Bild5
Allt gick bra, trots olyckan. Foto: privat

Så istället för att jobba på Kronholt är jag i skrivande stund kvar hemma på gården med tid till reflektion och markarbete med mina hästar. Gipset ska av om en vecka och tanken är att jag flyttar till Danmark veckan efter det.

Trots allt så känns det ändå välbehövligt med en liten paus just nu (jag har inget annat val:) Men det ger mig utrymme att tänka tillbaka på säsongen och landa i allt som hänt.

Det har faktiskt varit ett hektiskt och pressat år på många sätt och nu i efterhand så inser jag är så otroligt stolt över mina prestationer i tävlingssammanhang och min student.

Så det känns som ett fint avslut på säsongen 2022 och nu ser jag så mycket framemot en höst och vinter på Kronholt för mig och mina hästar.

Så nästa inlägg här i bloggen från mig kommer från Danmark.

Vi hörs!

/Matilda


Systrarna Wallin
9 augusti 2022 19:50

Sommar, SM och NM

Sommar, SM och NM

Hej!

Vi börjar detta inlägg som Matilda skriver från Åland och NM med en liten uppdatering från SM i Norrköping och tiden på gården fram till idag.

Jag och Maia hade med oss tre hästar i år till SM och startade i grenarna T1, T2 , F1, V1 , stilpass, speedpass och 250 meter pass från startbox.

Maia och Glasse knep två bronsmedaljer och en reservplats i landslaget.

Img_1598
Brons!

Jag och Kapall red en B-final i femgång och med Hekla hamnade  jag i två A finaler i fyrgång och tölt. Jag fick även en förnyad plats i landslaget 2022.

Img_1241
Kapall.

Tiden från SM till nu har bestått av lite vila både för oss och alla hästarna på gården blandat med lite avelsarbete med våra avelston och naturligtvis fokus på Hekla och förberedelser inför NM.

Vår lilla avel växer och Grágás har blivit betäckt med Rodi fra Gardi ( Heklas pappa) så vi ska förhoppningsvis få ett syskon till Hekla, om allt går som det ska.

Vi har även varit en vända nere på Kronshof i Tyskland för att betäcka vårt fina avelsto Erla fra Halakoti bedömd med rid egenskaper  på 8.75 och en total på 8.52 med fantastiska Fenrir fra Feti som är bedömd totalt 8.98.

Img_2644

Och precis samma dag vi åkte till NM så fick vi besked att även hon är dräktig! Nu håller vi tummarna att allt går som det ska med våra fina ston så att vi får hälsa två nya föl välkomna till oss nästa sommar. Det är så spännande och roligt med avel, unghästar och föl och vi lär oss verkligen mycket hela tiden genom att jobba med detta.

Hekla har jag fram till NM ridit mycket i skogen och i tempo för att hålla henne glad och detta har jag sedan varvat med träning på Sundabakki. Hon känns verkligen fin och kraftfull just nu.

Vi ska starta GDY B och hon är som klippt och skuren för den grenen med all sin energi,vilja och fart så det känns så väldigt rätt för oss.

Men nu över till vår  resa till Åland, NM och mitt och min älskade Heklas första stora mästerskap tillsammans.

Torsdag och fredag – resdagar

Idag torsdag gick jag upp tidigt eftersom vi planerar att åka vid 12 och jag vill att Hekla ska få stå ute så länge som möjligt innan bilresan. Så Hekla och övriga hästar kom ut redan 06 idag.

Kl 9 kom distriktsveterinären för ett hälsointyg inför resan och vid 12 kom vår veterinär Fredrik och som jag skrev ovan så fick vi lämna gården med ett glädjande besked att Erla är dräktig.

Vi ska resa tillsammans med Ebba, Pia och Prins som vi brukar göra och planen idag är att köra upp till Rimbo norr om Stockholm. Där bor familjen Nord som även tävlar och har islandshästar.

När vi knappar in GPS så står det 6 timmar och 45 min och som tur är är det inte varmt idag så resan går bra. Mamma och jag stannar 2 gånger på vägen och erbjuder Hekla lite vatten blandat med Kraft.

Img_1738
Hekla på vägen.

Vi möter Ebba, Prins och Pia i Rimbo hos familjen Nord och både vi och hästarna får ett gästvänligt bemötande , övernattning och frukost.

Dag 2 på vår resa är det bara 1 timmes bilresa från Rimbo till Grisslehamn där vi ska ta färjan till Åland så efter lunch rullar det på bra och vi kommer fram till hamnen.

Hästarna står på bildäck längst ner på båten och landslagsveteranerna lovar alla ekipage att kolla till hästarna gemensamt och det känns tryggt att hon är med som har koll.

Båtresan tog 2 timmar och det gungade rätt mycket på båten, men alla kom iland helskinnade både två och fyrbenta.

Väl framme så var det veterincheck på alla hästar innan vi fick komma in på tävlingsområdet men nu är vi framme!!

Det känns så skönt och Hekla verkar pigg och glad efter den långa resan.

Img_2653
Glada hästar!

Jag och Ebba promenerar hästarna länge länge sedan kör vi till hotellet, äter en pizza med några till från landslaget och nu är det dags att sova.

Dag 1  Åland

Ebba och jag åkte till hästarna tidigt. Vi har fått tröjor och jackor från landslaget som visar att vi tävlar för Sverige.

Img_1789

På förmiddagen checkades hästarna av svenska landslagets veterinär Isabella och Hekla var utan  anmärkning sedan promenerade vi hästarna igen och fick tillgång till ett schema för hagar så att hästarna får gå ute lite varje dag.

Vi åt lunch inne i Mariehamn och när vi kom tillbaka så träffade jag Nils Christian Larsen från norska landslaget som är här med vår hingst Thorstein. Så vi har faktiskt 2 hästar från vår gård med i detta mästerskap.

På eftermiddagen var det dags för träning för första gången och Hekla kändes riktigt fin.

Dagen avslutades med ett informationsmöte från landslagsledningen för oss ungdomar.

Sist men inte minst så fixade jag lite i Heklas box, kvällsfodrade och sedan var det dags även för oss själva med middag på en restaurang nära hotellet för oss.

Img_1770
Boxarna på NM!

Dag 2 Åland

Idag var det  ”fit to compete ” veterinärcheck på förmiddagen.

På eftermiddagen var det träning igen och även idag kändes Hekla  på topp inför vår start på torsdag.

Efter starten kommer jag uppdatera blogginlägget med lite info på plats om vad som hänt fram till dess.

Imorgon tisdag är det invigning och sedan rullar veckan på med uttagningar i både sport och gaedinga.

Det ska bli så kul att få se alla fina ekipage tävla och få vara en del av detta mästerskap.

Vi hörs igen i slutet av veckan!

Img_1769


Systrarna Wallin
23 juni 2022 16:59

Systrarna Wallin: Tävlingar, föl och studentfirande

Systrarna Wallin: Tävlingar, föl och studentfirande

Hej!

Veckorna i maj och juni har gått otroligt fort och nu är vi faktiskt nästan framme vid SM-veckan.

Vi avslutade vårt förra inlägg med att berätta om de olika tävlingarna vi hade inplanerat under våren och nu har vi faktiskt varit på alla av dem förutom SM och det har även hänt en hel del annat roligt som vi ska berätta om i detta blogginlägg.

I mitten av maj så var det dags för årets första nivå 1 tävling på Sundabakki. Det var en kombinerad sport och Gaedinga (GK) tävling.  Tävlingen började med Gaedinga-delen och där gick det jättebra för Matilda och Hekla som vann både uttagningen och finalen med fina poäng. Gaedinga ska ridas med mycket energi och fart och det är något som passar Hekla perfekt oavsett gångart. Silver startade i GDYA och låg tvåa inför finalen på fina poäng och sedan en tredjeplats i finalen.

Bild 1 Silver
Silver.
Bild 2
Hekla.

 

Det kändes skönt att få en så bra början på tävlingen men det som blir en utmaning med att rida GK först är att tempot ska sänkas till sporten och det är oftast det som är en stor utmaning. Detta märker jag av särskilt i en häst som Hekla med mycket energi och framåtdriv.

Under sportdelen så startade jag (Matilda) F1, T2 samt stilpass med Silver med lite blandade resultat. Det som jag blev gladast och stoltast över var vårt brons i stilpassen. Stilpass ska vi verkligen träna vidare på, det är riktigt roligt och utmanande!

Glaesir (vår Ferrari) och Maia red på riktigt snabba tider: 24.1 i startbox 250 m samt 8.12 i speedpass vilket resulterade i ett guld och ett silver.  Maia har tränat honom i startbox hela vintern hemma på gården eftersom det var ett svårt moment för honom förra säsongen och det kostade honom värdefulla sekunder. Hemma på gården går han in i startboxen utan problem men det är klart att på tävling och med nerver så blir det annorlunda. Det kändes skönt att se att starterna fungerade bättre i år och att träningen gett resultat även på tävlingsbanan med allt adrenalin inblandat.

Hekla vår lilla prinsessa briljerade i T1 med 6.80 i uttagning och 6.83 i finalen samt 6.57 i uttagningen i V1.

Så summa av kardemumman så blev Sundabakki nivå 1 en riktigt bra tävling för oss med alla hästarna.

Bild 3
Kapall med sto.

Hela maj har varit minst sagt stressigt eftersom jag (Matilda) gått sista året på gymnasiet och jag har haft otroligt mycket i skolan samtidigt som jag alltid försöker prioritera mina hästar. Fokus ligger på träning av Hekla och Silver men samtidigt rider jag Kapall så ofta jag hinner. Det blir mest uteritter med Kapall för att hålla igång konditionen. Betäckningssäsongen är ju igång så han har haft lite ston hemma på gården. Så han lever livet kan man säga.  Men som den stjärna han är så är han redan färdigkvalad till SM så nu efter studenten så har vi satt igång med träningen på riktigt igen för tanken är att han ska följa med till SM han också.

Nästa nivå 1 tävling blev Romme i slutet av maj. Det ligger 65 mil från oss så det är en lång resa men eftersom vi bara hade Hekla och Glasse med oss så kunde vi ta lastbilen och då kan man köra lite snabbare samtidigt som hästarna åker tryggt och bekvämt. Uttagningarna med Hekla gick bra och jag låg på andra plats in i finalen i både tölt och V1.  Finalen i fyrgång gick inte helt som jag hade planerat så en del reflektion behövdes för min del efter det. Glasse sprang fort som vanligt och vi åkte hem på söndagen de åtta timmarna igen och kände oss ändå nöjda eftersom vi nu var klara med våra två obligatoriska nivå 1 sporttävlingar och hade bra resultat med oss hem.

Med tanke på att min studentvecka började 5 juni kändes det väldigt skönt att låta Hekla vila en lite längre tid efter Romme. Hekla hade ju nämligen en obligatorisk GK-tävling kvar, Dyggur i Norrköping.

Bild 4
Romme!

Att ta studenten var helt fantastiskt! Vi hade sådan tur med vädret och stämningen var helt enkelt på topp en hel vecka lång. Att vara utan hästarna en hel vecka kändes väldigt ovanligt men samtidigt så behöver man ju byta fokus emellanåt och den veckan kommer jag bära med mig resten av livet.

Natten till onsdagen under min studentvecka föddes dessutom Gertrud , ett litet stoföl efter Gragas och Kapall. Eftersom vi förlorade både vårt fina avelssto Saedis fra Kvistum samt hennes stoföl efter Thorsteinn fra Kjartansstödum förra året så har fölningsperioden varit fylld av oro.

Bild 5
Gertrud.

Vi har planerat allt väldigt noga med både kamera i ligghallen och ett fölvaknings band som reagerar när stoet börjar få värkar. Kl 01.45 natten till onsdagen var det äntligen dags och alarmet började pipa . När Maia och mamma kom ut i stallet hade redan värkarna börjat. Förlossningen gick så fint och lilla Gertrud var ute efter några minuter med lite hjälp av Maia. Jag, Matilda, var med på Facetime. Vår lilla Gertrud föddes kolsvart så vi tror att hon blir skimmel som sin mamma och hon är så otroligt lik sin fina pappa Kapall i sina rörelser och utryck.

Bild 6

Efter studenten så har jag Matilda, Hekla, Silver och Kapall flyttat ner till Sundabakki i Laholm och härifrån skriver jag nu sittandes i min husvagn. Jag ska arbeta och träna här fram till SM. Det känns skönt att få fokus på något annat efter skola och student och jag trivs så bra här. Det är också ovärderligt att kunna få hjälp med träningen av Vignir som varit min tränare ända sedan jag började träna och tävla för några år sedan.

Bild 7

I helgen som gick så var det dags för GK-tävling i Norrköping och jag, mamma och Hekla åkte upp på fredagen. Hekla kändes fantastisk och full med energi vilket gav oss fina poäng 8.39 och ledning inför finalen. Men med SM så snart så valde jag att åka hem med henne redan på lördagen och stryka oss från finalen. Jag och mamma stannade kvar till GDT uttagningen och hejade fram Elsa Johannesen på vår fina Hljomur som hon lånar denna säsongen och för att låta Hekla beta och vila några timmar i hage innan vi lastade och  åkte hemåt igen.

Väl tillbaka på Sundabakki igen är det full fokus på SM, och vårt nästa inlägg kommer från Norrköping nästa vecka, hoppas vi ses där!


Systrarna Wallin
2 maj 2022 12:59

Systrarna Wallins blogg: Tävlingssäsongen är i full gång!

Systrarna Wallins blogg: Tävlingssäsongen är i full gång!
Foto: privat

Nu var det ett tag sen vi publicerade ett inlägg här på bloggen och därmed kom hem från Herning och Icehorse festival. En fantastiskt rolig och väl arrangerad tävling! Under fredagen gjorde Matilda sina två starter i F1 och T2.

Något nervöst gjorde vi i ordning Silver på morgonen. Silver är en väldigt känslig kille och kan lätt bli spänd om han blir rädd, så att gå in i den stora arenan, med massor av publik precis intill banan, och att rida ett femgångsprogram med alla övergångar kändes som en stor utmaning. Vi satte låga förväntningar för resultatet, och målet var bara att få en bra känsla inne på banan, där Matilda kände att hon hade bra kontakt med honom.

Image2

Eftersom Silver är en väldigt stor häst, och kan tendera att bli lite spänd, så brukar Matilda rida fram honom relativt länge, runt 20 minuter innan det är dax för att gå till collectingring. Framridningen är väldigt liten. En paddock på ungefär 40x20m där säkert 10 ekipage får trängas samtidigt. Detta försvårar möjligheterna att verkligen komma igång, och få flyt i ridningen, men det är bara att göra det bästa av situationen, det är ju lika för alla ekipage. På uppvärmningen går Silver bra, och lyssnar fint på Matilda, men är något spänd, vilket är förståligt i en sådan situation.

Väl inne på banan gör de tillsammmans ett superfint program där de uppnår kvalgränsen till SM. Det blev en sen övergång till trav, och inslag av pass i galoppen. Ut från banan kommer en väldigt glad Matilda som verkligen var så nöjd med deras prestation!

På eftermiddagen red de sin T2. Även där gjorde de ett superfint program och uppnådde även där kvalgränsen till SM!

Image0
Så stolt över Silver! Foto: privat

Tävlingen var då slut för dem två och Silver fick åka hem med mig (Maia) och Pappa Bente på söndag förmiddag. Matilda stannade kvar med Ebba Johannesen på tävlingen för att titta på alla andra fantastiska ekipage, samt vara med på prisutdelningen på söndagen, då Matilda och Silver kom på en tredje plats i femgången bland Young riders!

Några ritter från tävlingen som verkligen stack ut och var en fröjd att se var Nils-Christian Larsen med hans nya stjärna Fenrir frá Feti i hingstshowen. En helt fantastisk hingst som vi nu har bestämt att vi ska betäcka vårt avelssto Erla frá Halakoti med i sommar! Det tror vi kommer kunna vara en väldigt bra match, då hon som är femgångare gett väldigt bra avkommor ihop med fyrgångshästar. Förutom Fenrir var ju såklart Sys Pilegaard tillsammans med Abel fra Tyrevoldsdal helt fantastiska att se!

Under förra helgen, 23-24 april, tog vi återigen med oss Silver, men också Hekla & Glæsir till Sundabakkis kval.

Glæsir startade i speedpassen under lördagen och jag är mycket nöjd med hans prestation från helgen. Det var vår första start sedan SM och han var väldigt laddad när vi närmade oss passbanan.

Image3
Glaesir i bussen. Foto: privat

 

Silver briljerade ännu en gång på tävlingsbanan, han och Matilda gjorde personbästa i T2 på 6,53 och satte ännu ett SM-kval i femgång, detta innebär att de därmed är färdigkvalade inför Sport-SM i T2 och i F1! På söndagen testade de på att rida ett Gaedinga A-flokks program för första gången som även det slutade med ett SM-kval!

Hekla kändes under helgen väldigt flott och samarbetsvillig, tyvärr skedde det lite små missar i programmen lite här och där. Men trots det satte de SM-kval i både T1 och V1, vilket innebär att vi har ännu en häst som är helt färdig för SM i juni! Matilda och Hekla tränar vidare på programmen och med lite träning löser det sig nog!

Image1
Hekla är också färdig för SM! Foto: privat

För att avsluta detta ”Tävlingsinlägg” tänkte vi nämna vilka de kommande inplanerade tävlingarna för oss blir: i vecka 19 har vi ”Sundabakki nivå 1 Sport och GK”, i vecka 21 ska vi delta i ”Romme nivå 1, sport”, i vecka 24 åker vi till Norrköping för att vara med på ”Dyggurs GK nivå 1” och efter det i vecka 26 ligger Sport-SM.


Systrarna Wallin
3 april 2022 09:10

Systrarna Wallin: Vi börjar med en hästpresentation

Systrarna Wallin: Vi börjar med en hästpresentation

Hej och välkomna till vår blogg och vårt första blogginlägg här på Tidningen Ridsport!

Vi heter Maia och Matilda Leikermoser Wallin och bor på vår gård Wallins Gård i Falkenberg tillsammans med vår familj och alla våra hästar. Maia fyller i år 21 år och har nyligen tagit studenten efter att ha tagit ett sabbatsår, idag jobbar hon hemma på gården, samt på UPH-Academy några dagar i veckan. Matilda fyller i år 19 år och tar studenten i sommar.

På denna blogg har vi tänkt dela med oss av det som vi brinner allra mest för, tävling och träning. Tanken är att ni ska få följa med på allt från hur vi förbereder oss inför tävlingen och sedan hur det är på de olika tävlingarna vi åker till. Lite som en dagbok där vi delar med oss om hur vi laddar upp inför start, samt reflektioner efteråt.

I detta första inägg tänkte vi presentera alla våra olika hästar. I dagsläget har vi 14 hästar. Vi bedriver en liten avel med två avelsston och har fått 1-2 föl de senaste somrarna. Sedan har även vår mamma några hästar. Men så har vi ju även våra tävlingshästar som vi tänkte presentera lite mer ingående när nedan.

Img_8435
Hekla. Foto: Photohestur

Hekla frá Steinnesi
Sto, e: Rodi frá Gardi
Hekla var Matildas första häst. Hon är definitionen av ett fuxsto med mycket krut, hon har mycket nerv och väldigt bestämd med vad hon vill och inte, men så länge man håller henne glad och nöjd är hon en riktig stjärna. Hekla är Matildas häst, och de är tillsammans uttagna till den svenska landslagstruppen efter att de tog guld i T1 och GDY-B samt silver i fyrgång och fyrgångskomination på de svenska mästerskapen 2021! Matilda blev även utsedd till årets YR sportryttare 2021

 

Img_2260
Glaesir. Foto: Theresia Sandahl

Glæsir fra Rist
Valack, e: Fálki frá Sadárkróki
Glæsir är Maias häst, och flyttade till oss hösten 2020. Han är en häst som älskar livet. Han är alltid glad, och älskar att få springa fort i det som han gör bäst, pass! Han tävlas enbart i passgrenarna och tog förra sommaren ett brons i P1, som är 250 m pass, samt ett brons i speedpass.

 

 

Img_2253
Silver. Foto: Theresia Sandahl

Silfurtoppur frá Kaldbak 
Valack, e: Gulltoppur frá frá Þjóðólfshaga
Silfurtoppur, eller Silver som vi kallar honom hemma är Matildas femgångshäst. Tanken är att det i sommar ska ut och tävla sin första riktiga säsong tillsammans. Han är en försiktig häst med mycket integritet med ett hjärta av guld. Silver har vi haft på gården sedan våren 2020 och Matilda och Silver börjar sakta men säkert bli ett sammansvetsat team.

445a4855bild
Kapall på Tölt on Ice. Foto: Photohestur

Kapall frá Kommu
Hingst, e: Álfur frá Selfossi
Kapall är en riktig gentleman, han är så lugn och snäll, och älskar att få visa upp sig. Han är från början vår mammas häst som Matilda under förra året tävlade med mycket framgång! På svenska mästerskapen tog de guld i stilpass, silver i femgångskombination, samt brons i femgång.

Img_9212
Thór-Steinn. Foto: Privat

Thór-Steinn frá Kjartanstödum
Hingst, e: Vilmundur frá Feti
Thór-Steinn är en riktig stjärnhäst, med sin höga bedömning, och sitt fantastiskt vänliga psyke. Han tävlas och tränas av Nils-Christian Larsen och de har trots sin korta tid ihop redan gjort mycket bra på tävlingsbanan, och vi tycker det är så roligt att få följa dem!

 

Img_3456_original
Hljómur och Maia. Foto: Privat

Hljómur frá Túnsbergi 
Hingst, e: Ægir frá Litlalandi
Hljómur var Maias första riktiga tävlingshäst och de har varit ett team sedan 2017. De har under åren varit med på flera svenska mästerskap och tog 2019 guld i GDYB, och Maia blev då även utsedd till årets GDYB-ryttare. De tog även samma sommar silver i fyrgång, V1. Tanken är att Hljómur nu ska pensioneras och bli vår mammas lyxiga ridhäst.

Gormur
Gormur. Foto: Theresia Sandahl

Gormur frá Esballegaard 
Hingst, e: Hringur frá Gunnarstödum
Gormur är vår förhoppningsvis framtida tävlingshäst. Han blir i sommar 6 år och tanken är att Maia och han ska börja komma ut på lite mindre tävlingar. Vi tycker väldigt mycket om denna hästen, och är enligt oss definitionen av vår drömhäst!

Det var en kortare presentation av våra tävlingshästar, som ni kommer få se mycket av här på bloggen!

Vi hörs snart!

Ridsport digital

99:- i månaden