HovarEn liten spricka i hoven kan vara harmlös, medan en instabil spricka kan leda till smärta och kostnader.
– Ett bra tips är att hålla koll på broddtramp i kronranden, säger hovslagarmästare Henrik Jansson.
Broddtramp kan ge hovsprickor
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En hovspricka uppstår till följd av överbelastning. Det kan handla om skor, underlag, hur lång skoperioden är, balansering eller hästens benställning.
– Om det är en ytlig spricka behövs oftast inga stora ingrepp. Men det är bra att ha koll på att den finns där, och man kan behöva balansera om hoven för att inte sprickan ska bli ett problem, säger hovslagarmästare Henrik Jansson vid Ultuna djursjukhus.
Det kan gå att se om sprickan är instabil genom att ”gunga” hästen, till exempel lägga en hand på manken så att hästen skiftar vikt på benen. Då ser man oftast om sprickan rör sig.
Instabil spricka behöver stabiliseras
Om sprickan blöder är den alltid genomgående och instabil.
– En instabil spricka behöver fixeras från kronranden, eftersom skon inte fixerar ända upp dit. Om kronranden är påverkad behöver man lägga bedövning och skära rent så att nya hornproducerande celler kan växa in från sidan. Fixering behövs så att hornet ska få växa ut i lugn och ro. Det kan göras på flera sätt: sömnit, plast eller en plåt över sprickan.
– Vad som används beror på vad hovslagaren är bekväm att jobba med, samt hovens form, miljö, hoväggens tjocklek med mera.
Hästen behöver vila – inte röra sig mer än i skritt – tills det vuxit ner en till två centimeter på hovväggen från kronranden.
– Det är individuellt hur lång tid det tar, beroende på hur bra åtgärderna är, hur hästen kan vara i vila samt horntillväxt. Trycket på det skadade området på hovkapseln behöver minskas eftersom hovkapseln är instabil.
Finns ingen snabblösning
Risken med att inte ta hand om hovsprickan är att skadan blir större.
– Det kan bildas bölder, hålväggar i sprickområdet och bli inflammation i den levande vävnaden under hovkapseln. Det kan bildas hornpelare till slut om man inte får bukt med sprickan. Det finns ingen snabblösning, det tar tid innan det håller ihop på ett bra sätt så att det går att belasta hästen. Många har lite för bråttom i gång.
Är det då alltid nödvändigt att åka till klinik med hovsprickor? Nja, svarar Henrik Jansson.
– Du behöver inte kasta in hästen i transport och åka, rådgör med kunnigt och behörigt folk hemma. Men om du är osäker, åk hellre en gång för mycket. På klinik finns också den mesta utrustningen för om man behöver gå vidare med fallet på olika sätt.
Håll koll på utvecklingen
Under läkningens gång kan det vara nödvändigt att åka in till klinik för skoning.
– Men ibland kan det räcka att sko på klinik varannan gång för att hålla koll på utvecklingen. För att förebygga hovsprickor är det viktigt inte ha för långt mellan skoningarna.
Följ Ridsport på