Träningstips
7 maj 2022 06:37
Ridsportplus

Caroline Oddsson: ”Rid hela övergången från början till slut”

TräningstipsMånga ryttare använder sig alldeles för lite av övergångar i sin träning, det menar Caroline Oddsson som är domare och uppskattad instruktör.
Här delar hon med sig av sina bästa tips om hur du ska tänka kring övergångar.

Caroline Oddsson: ”Rid hela övergången från början till slut”
Caroline Oddsson driver C.Oddsson Islandshästutbildning och coachar bland annat ett ungdomsteam. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Caroline Oddsson är en uppskattad instruktör bland både ungdomar och vuxna. Som sportdomare, gaedingakeppnidomare och ridlärare nivå två ser hon en mängd ekipage. Något hon reagerat på är att många ryttare inte jobbar med övergångar i större utsträckning och därmed missar allt det positiva som kommer med just övergångar.
    – Ofta när jag ute och undervisar ber jag eleven värma upp och jogga igång sin häst. Då rider många elever runt i samma varv och i samma tempo och använder sig inte av varken tempoväxlingar eller övergångar för att värma sin häst utan de rider i samma tempo varv på varv och då nöter det på hästen, säger Caroline Oddsson.
    – Uppvärmningen är till för att hästen ska komma igång i sin muskulatur och att hjärtat ska pumpa i gång. Genom att använda sig av övergångar är det lättare att komma åt fler muskler i hästen och göra hästen mer förberedd för det jobb den ska utföra under ridpasset.

    Rider gärna galoppövergångar

    Caroline använder själv sig gärna av galoppövergångar när hon värmer upp sina egna hästar. Det för att hon tycker att galoppen får igång en större del av hästens muskulatur.
    – De övergångarna jag gör då ska inte vara samlade eller med mycket fokus på bärighet utan det handlar om uppvärmning. Det kan vara galopp från skritt eller trav-galopp-övergångar. Galoppuppvärmning kan dessutom vara förmånligt om du senare i passet ska rida tölt.

    Carolineoddson_webb_08
    – Vi vet att galopp ihop med skritten aktiverar flest muskler i hästens kropp, säger Caroline Oddsson som gärna jobbar med galoppövergångar i uppvärmningen. Foto: Privat

    Även problem på tävlingsbanorna

    Även när Caroline är ute och dömer tävlingsekipage så ser hon många ekipage som har problem med övergångarna. Det kan handla om galoppfattningen från skritt eller övergången från tölt till trav.
    – När du frågar någon ryttare som ska tävla vad den är mest nervös för så blir svaret ofta ”tänk om den eller den övergången inte sitter”. Många ryttare tycker att övergångar är svårt och drar sig verkligen för att träna dem. Islandshästar är fantastiska, man bara kan glida ut på en tur i tölt och bara njuta, men ibland behöver du också nöta och träna övergångar. Övergångar är fantastiska, de stärker hästen på många sätt och du kan aldrig göra för många.

    Många viktiga ingredienser

    Men en korrekt riden övergång kräver mycket av din häst anser Caroline.
    – En väl riden övergång, oavsett vilken, kräver mycket stabilitet och balans hos hästen. Hästen måste vara lyhörd och uppmärksam på sin ryttare. Rätt utförd tränar du både koordination och styrka i hästen och övergången kan verka lösgörande. En korrekt övergång innefattar väldigt många viktiga ingredienser i din ridning, säger Caroline som också påpekar att en övergång kräver mycket även av ryttaren.

    En bra övergång kräver stabilitet av ryttaren

    – En bra övergång kräver stabilitet av ryttaren, god koordination, följsamhet, balans och framför allt tajming. Det vill säga att du som ryttare är tydlig med din hjälpgivning. Du får träna på att samspela med dina hjälper: sits, skänkel och hand. Sen tänker jag att det är en bra check för att se om hästen är med dig. Oavsett om du rider på banan, i paddocken eller ute i skogen så är det ett bra hjälpmedel för att se om hästen är uppmärksam på det du har att säga.

    Fakta

    Caroline Oddsson

    Gör: Sportdomare, gaedingakeppnidomare och ridlärare nivå 2.
    Bor: På en liten gård i Åtvidaberg utanför Linköping.
    Jobbar med: Jobbar som jurist på heltid plus hästföretag vid sidan om.
    Hästar: Fem stycken bland annat hingsten Húni frá Audsholtshjáleigu.

    Tre steg

    En typisk övergång som Carolines elever får jobba mycket med är övergången från tölt till trav. Beroende på hästens fallenhet för de olika gångarterna så har den olika lätt för olika övergångar.
    – Men för att rida en bra övergång från tölt till trav så är det viktigt att ryttaren förmedlar hela sin tankekedja till hästen och inte lämnar något åt slumpen. Du måste rida hela övergången från början till slut.

    Caroline Oddsson brukar dela in övergången i tre steg för att den ska bli mer pedagogisk för ekipaget.

    1. Ryttaren gör hästen uppmärksam på att något ska ändras, det vill säga en förhållning. Efter förhållningen gör ryttaren en halvhalt.
      – Det är viktigt att hästen inte kastar sig in i en ny gångart. Hästen ska vara med dig och i halvhalten ska hästen använda hela sin kropp, den ska ta i bakifrån, bära upp sig med sin mage och lyfta sin manke.
    2. Nästa steg är den nya signalen. Att ryttaren berättar för hästen vad den ska göra, så hästen kan ta sig an sin nya uppgift, i det här exemplet: att gå från tölt till trav.
      – Sitt gärna kvar upprätt på rumpan, öppna höften lite och rid in i trav efter signal från skänkel. Genom att öppna upp sig i höften ger ryttaren hästen en möjlighet att söka sig framåt. Låt hästen gå fram med bibehållen kraft, bibehållet påskjut och bibehållen bärkraft. Vissa hästar kan behöva en lite längre tygel eller mer följsam hand för att vilja söka sig framåt och länga halsen, töltformen kan ju skilja sig en del från travformen.
    3. Steg tre är att hästen har gjort övergången och lyssnat på ryttarens signaler. Då kommer eftergiften.
      – I början är det viktigt att ge hästen mycket utrymme för att den ska kunna ta den nya gångarten. Du får inte glömma att belöna, antingen med uppmuntrande ord eller en mikrosekunds eftergift. Se till att hästen får beröm, vissa hästar behöver oförändrad kontakt och sits, andra funkar bättre med att du ger efter i handen och då kan du ge den eftergift. Det är viktigt att du som ryttare är lyhörd för vad din häst behöver och inte stjälper hästen i övergången.

    Man vill att övergången ska vara stärkande för hästen, men för att den ska stärka hästen så ska övergången genomföras med lite finess

    – I det här systemet är det viktigt att rida övergången från början till slut. Hästen ska fortsätta ridas in i traven. Om ryttaren misslyckas med de här olika stegen, så finns risken att hästen slutar tänka framåt och inte tar i med bakbenen. Den kan också tappa kontakten med handen, tyngdpunkten flyttas då fram och hästen blir framtung. Då tappar vi spänsten, vi tappar bärighet och vi tappar energi. Då kan det visserligen bli en övergång men inte med det kvalitet vi vill ha. Det kan vara det första du gör med en unghäst men det är inte så du ska träna din ridhäst i framtiden. Man vill att övergången ska vara stärkande för hästen, men för att den ska stärka hästen så ska övergången genomföras med lite finess.

    Carolineoddson_webb_05
    – När du rider övergångar så hjälper du till att plocka bort spänningar och hinder i hästens rörelsemönster. Att byta från en fyrtaktig gångart som tölt till den tvåtaktiga gångarten trav kan vara svårt för hästen men det är också väldigt lösgörande när man får till det. Foto: Privat

    Använd övergången för att förbereda

    Du kan också använda övergången för att förbereda hästen för något den ännu inte kan. En övergång från galopp till ökad tölt kan vara en förberedelse för att en dag kunna lägga hästen i pass.
    – Eller en övergång från skritt till trav, för att sen rida några få steg trav och sen fatta galopp. Det förbereder hästen för galoppfattning direkt från skritt vilket ingår i många tävlingsprogram. Du kan använda övergångarna för att träna hästen för något den ska kunna längre fram i sin utbildning, säger Caroline Oddsson och lägger till:
    – Det är också viktigt att tänka på att en väl genomförd övergång tar tid att träna upp och det tar lång tid innan den blir perfekt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden