Träningstips
20 mars 2022 10:48

Caspar Logan Hegardt om hur han förbättrar femgångshästens galopp

TräningBygga självförtroende, styrka och inte galoppera till varje pris är några av de tips Caspar Logan Hegardt ger till dig som vill stärka din hästs galopp.

Caspar Logan Hegardt om hur han förbättrar femgångshästens galopp
Stärk gärna galoppen genom att jobba mycket i de andra gångarterna. Foto: Sandra Nordin Johansson

Mästerskapsryttaren, veterinären och tränaren Caspar Logan Hegardt har tillsammans med hästen Oddi från Skeppargården (f-08 e Ægir från Skeppargården u Oddrun från Viarpshul)  skördat många framgångar de senaste åren. Bland annat blev ekipaget världsetta i femgång under 2018 och därefter har de tagit flertalet SM-och VM-medaljer i femgång- samt i femgångskombination.

Hur fattar man en bra galopp på en femgångshäst?
– I grunden blir det svårt att galoppera bra utan att du har ett bra samspel mellan drivande och förhållande hjälper, det är det som vi hela tiden eftersträvar att uppnå: att hitta en bättre balans och att hästen bär sig bättre hela tiden.

Låt inte hästen rusa tills den kraschar

– Med den unga hästen, eller en äldre häst som har en svag galopp, så tror jag inte man ska galoppera till vilket pris som helst. Låt inte hästen rusa tills den kraschar, eller att de blir tvungen att gå över till korsgalopp för att hålla balansen. Hellre att du galopperar och försöker få till en bra fattning så hästen är okej i sin balans och tar i som ett språng uppåt. När ryttaren känner att det går åt fel håll, att hästen blir tyngre och det går snabbare så tycker jag att man som ryttare måste ta tillbaka balansen. Det nyttjar ingenting i gångarten och i slutändan får du en häst som kan bli försiktig och kanske till och med rädd för en gångart, att när den ska galoppera kanske tyvärr spänner och låser sig.

Casparhegart_01
Caspar Logan Hegardt tillsammans med Oddi på Friends. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hur har du jobbat med Oddi?
– Jag har inte jobbat sådär supermycket i endast galopp, utan varierat i alla gångarter. Det är ett kontinuerligt jobb att lära honom att bära sig, få ett bra samspel mellan drivande och förhållande hjälper. Som 4-åring hade han svårt med balansen i galopp på volt, men då krävde jag heller inte det av honom. Mitt fokus blir istället att försöka bygga självförtroende och sen komma till att det inte ödelägger resten av ridpasset, något som ofta kan hända.

Tidsaspekten är svår att förutspå

Hur lång tid tar det?
– Det beror helt på hästens anlag, hur lätt den har för gångarten, hur pass skicklig ryttaren är. En bra ryttare kan säkerligen nå fram till ett bra resultat på några enstaka ridpass och en annan ryttare kan kämpa med samma problem helt livet och aldrig komma fram till samma resultat. Tidsaspekten är svår att förutspå, men det är egentligen ganska ointressant för gemene ryttare. Det handlar ju någonstans mer om att man under sin karriär vill bli bättre i varje moment.

Vad är ett vanligt fel?
– Något som ofta kan hända är att hästen lätt spänner sig, att det blir fel och hästen drar upp huvudet och låser sig. Då kan en bra övning vara att komma ut i naturen och låta den hitta sin galopp i till exempel en uppförsbacke. Där kan man få hjälp av backen att behålla hästens naturliga uppförsbacke utan att ryttaren behöver hålla tillbaka, snarare att man låter hästen jogga på i en galopp som man som ryttare kan vara följsam i- utan onödiga spänningar i ekipaget.

Då blir de ofta för djupa

– På unga hästar och femgångshästar generellt så är galopp i uppförsbacke en jättebra övning, framförallt för att få dem avslappnade. Det kan vara svårare att få en femgångshäst som har
mycket pass i sig, att släppa kontakten och låta hästen rulla på rakt fram. Då blir de ofta för djupa och för mycket på framdelen, vilket gör att galoppen påverkas negativt. Därför kan en uppförsbacke vara en bra naturlig träningsmetod.

Hur jobbar du hästen varierat? 
– Jag tror vi är många islandshästryttare generellt sett som gör det på ett bra sätt! Många tränar hästarna mycket rent fysiskt, de är ute och klättrar i naturen och på så sätt resulterar det i en bra och sund varierad träning, utan att man som ryttare nödvändigtvis behöver ändra på sin ridning. Som ryttare så handlar det om att bygga upp en bra känsla oavsett disciplin och gren. Man får se vad naturen har att erbjuda. Om man känner att man har ett moment och kan få lite hjälp med till exempel framåtbjudningen eller liknande så tycker jag att man får passa på att använda sig av det, säger Caspar.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden