Hästägartips
29 januari 06:15
Ridsportplus

Checklista: Uppdatera stallapoteket

HästägartipsMed jämna mellanrum behöver stallapoteket gås igenom och uppdateras. Ofta finns en hel del kvarstående medicinslattar och rester av utgångna preparat som behöver rensas ut. Det kan också ha kommit många nya, användarvänliga varianter av sårvårdsprodukter som kan vara intressanta att ha hemma.

Checklista: Uppdatera stallapoteket
Det är bra att bygga på sig ett lager i stallapoteket. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att inventera och uppdatera stallapoteket är viktigare än du tror. Vips är olyckan framme och du behöver tillgång till alla möjliga produkter.

    En typisk produkt som finns i många stall är gamla, öppnade förpackningar av ögonsalva som blivit liggande. Den ska inte användas när hästen får irriterade ögon! Lägg salvtuben och andra överblivna läkemedel och förpackningar med medicinrester, i apotekets särskilda påse för detta och lämna in på närmsta apotek. 

    Vad som behöver finnas i stallets apotek grundas naturligtvis på de hästar som finns där. Friska och fungerande hästar behöver inte medicin, men det kommer oftast några tillfällen om året då en häst får ett sår eller annan åkomma som behöver tas om hand. Då är det bra att ha allt samlat.

    Det här är några produkter som bildar en bra bas i stallapoteket:

    Febertermometer

    Sax 

    Fick- eller pannlampa för närmare besiktning av sår och andra skador

    Engångshandskar 

    Pincett

    Natriumklorid eller klorhexidin för rengöring av sår

    Bred bomull

    Breda, oelastiska gasbindor

    Självhäftande bandagelindor 

    Sterila kompresser i flera storlekar 

    Självhäftande snögg att fästa kompresser med

    Bakteriebindande plåster

    Torskleverolja till mugg

    Vaselin eller annan fet salva som glidmedel till febertermometern och skydd för huden vid vätskande sår eller rinnande ögon

    Bomullsvadd

    Något akut kylande – kylande lindor eller någon form av coolpack

    Medicinsk honung

    Utsorterade handdukar, örngott och påslakan kan vara bra att ha till hands i stallet, till exempel för att stoppa en kraftig blödning eller när tvättade områden ska baddas torra.

    De vanliga apoteken har sällan ett brett sortiment av djurrelaterade produkter, men kan oftast beställa hem det man vill ha. Annars är det internethandel från djurapotek som gäller, alternativt att handla från en hästklinik som även har försäljning. Välj bomull och andra förbandsartiklar som är avsedda för djur, det krävs rejäl bredd och omfång för att passa hästar. De behöver vara i större storlekar för häst än för människor.

    Mediciner, sprutor och kanyler ska förvaras i låst medicinskåp eller i kylskåp i ett låst rum.

    Alla receptbelagda mediciner ska vara märkta med namn på den häst medicinen är avsedd för, vilken mängd den ska ha och hur lång behandlingstiden är. Detta är uppgifter som veterinären lämnar till apoteket och som skrivs ut på etiketten. 

    Till ryttaren

    I en låda för sig förvaras en omgång som kan behövas till ryttaren:

    Tvål, handduk, plåster, gasbinda, kompress, kirurgisk tejp, elastisk linda, pincett och blodstoppande vadd.

    Några extra tips 

    • Skriv upp inköpsdatum för febertermometern. Kontrollera om batteriet är utbytbart eller ej. Batteriet håller inte alltid så länge som står på bruksanvisningen utan kan behöva bytas redan efter ett år, se till att ha extra batterier hemma. Observera att en digital termometer inte ska användas närmare än en meter från mobiler, sladdlösa telefoner och annan sändarutrustning. Förvara digitaltermometern i rumstemperatur, sträng kyla kan medföra att visar för lågt värde.
    • En lös krubba att hänga över boxkanten är mycket praktisk som förvaring för flaskor, burkar, tuber och förband när hästen ska behandlas och plåstras om. 
    • Sätt upp en telefonlista med nummer till veterinär, närmaste djursjukhus, djurambulans, hovslagare och grannar. Även om du själv har alla telefonnummer lagrade i mobilen, kan listan behövas om någon annan passar hästarna.

    Ridsport digital

    99:- i månaden