UtbildareEn pionjär inom hästens utfodring har avlidit. Christina Planck, agronom och hedersdoktor vid SLU, lärde svenska hästmänniskor förstå hur viktig en god foderstat var.
Christina Planck död – foderstaten blev hennes signum
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Redan i början av 1970-talet påbörjade Christina Planck sin mission kring hästens utfodring. Efter sin agronomexamen arbetade hon på lantbruksnämnden i Skara, och vid sidan av jobbet skrev hon artiklar om utfodring riktade till hästägare.
Hon upptäckte snart att det fanns en stor okunskap kring hästens utfodring, och inte heller någon lättillgänglig litteratur på svenska, så hon började själv läsa mängder av utländsk litteratur och skapa en kunskapsbank på svenska.
Skapade klassisk devis
Det var i den vevan hennes sedermera klassiska devis föddes: ”Hästen är av naturen en gräsätare”.
– Om man alltid har det i tankarna kan man få in resonemang om fodersmältning, foderstat och till och med ekonomi. Det håller än i dag, man kommer långt med att komma ihåg att hästar är gräsätare. Det är INTE synd om hästar som inte får kraftfoder, sade Christina Planck i en intervju med Ridsport 2012.
Christina Planck har genom åren skrivit otaliga artiklar och böcker, samt åkt land och rike runt för att föreläsa om hästens utfodring. En av hennes mest kända böcker heter Rätt foderstat – bättre häst.
Hon har också forskat, och hon var en nyckelperson i samband med utformningen av hippologutbildningen vid SLU i början av 1990-talet.
Drev på för hästutbildningar
Under flera år arbetade Christina Planck som statskonsulent i hästens utfodring och vård med placering i Skara. Detta var möjligt tack vare engagemang från näringen i Västra Götalandsregionen.
Hon var en av de drivande krafterna för att starta en hästföretagarutbildning vid BYS, Biologiska yrkeshögskolan i Skara liksom att arrangera EU-EQUUS, en EU-konferens om hästen.
Hemma på gården utanför Tidaholm bedrev hon och maken Staffan Planck, som avled i höstas, också uppfödning av SWB-hästar.
När hon 2012 fick frågan om var vi hade stått utan hennes pionjärinsatser inom utfodring blev svaret:
– Ja, det är naturligtvis omöjligt att veta. I mitten av 90-talet började allt fler vakna upp och inse behovet och kunskapsbristerna. Så då, om inte förr, hade det nog hänt en hel del, oavsett mitt engagemang. Men vi hade kanske legat 20 år senare i utvecklingen.
Christina Planck blev 83 år.
Följ Ridsport på