Hästliv
23 februari 14:32

Louise Löfgren höll clinic för nyfrälsta islandshästvänner

GångarterHäng med på en nybörjarlektion om islandshästens gångarter med Louise Löfgren. Perfekt att sätta i händerna på någon som ska följa med på tävling eller träning men inte kan ett dugg.

Louise Löfgren höll clinic för nyfrälsta islandshästvänner
Lollo Löfgren höll i kliniken. Foto: Hege Hellström

Under Gothenburg Horse Show höll Louise ”Lollo” Löfgren en clinic på temat islandshästens gångarter, med utgångspunkten i att publiken inte visste så mycket om rasen. Här tar vi med er på clinicen.

– De flesta islandshästar är femgångare, men rids som fyrgångare, säger Lollo Löfgren.
Under tiden skrittar ekipagen, bestående av Astrid Widén som red Vinningur från Skeppargården (f -13, e Viktor fra Diisa, u Fína från Bergshill) samt Anna Agerup och Snotur från Blåsbotorpet (f -15, e Eldur frá Torfunesi, u Undrun frá Steindórsstöðum), fram.
– Ni ser att de rider mycket öppna och sluta, vi rider mycket dressyr. Eftersom hästarna har samma fotförflyttning i skritt och tölt kan man förbättra tölten genom att göra övningar i skritt.
I skritten vill domarna se avslappnade hästar som går i en ren takt med bra övertramp.
– Övertramp är att bakhovarna hamnar framför frambenens fotspår. Eller om vi ska ta det enklare, de ska trampa med långa bakbenstramp, säger Lollo Löfgren.

Hon berättar att det finns olika sätt att rida gångarten tölt.
– I början av passet rider man med mindre tryck och samling och en lite lägre form, man vill rida så att hästen är avslappnad. Sedan växlar man upp med mer tryck och vikt på bakbenen.
Tölten ska vara taktren i fyrtakt.
– Det är lätt att hästarna går över i pass- eller travtakt. Det är få islandshästar som töltar helt rent, man får underhålla gångarten, förklarar Lollo Löfgren.
En sak som domarna tittar på är frambensaktionen; det ska vara bra benaktion.
– Men det är viktigt att säga att man inte kan rida tävlingstölt varje dag, då skulle hästen inte hålla. I vardagen rider vi hästarna i lägre form och ett grundtempo som stärker hästen, så att den kan gå med mer tryck på tävling.

På clinicen rider ryttarna i en liten paddock, vilket gör att det är svårt att få upp farten.
– På tävling är banan 300 meter lång, och hästarna kan tölta nästan lika snabbt som de galopperar. Och ni ser att hästarna nu har mer resning i sin framdel, det är också vad vi vill se i tölt när det är tävling.

När det gäller galopp, och alla gångarter för den delen, är det viktigt att hästen går i samma takt hela varvet.
– Övergångarna är också viktiga, säger Lollo Löfgren.

Pass är den gångart som är speciell för just islandshästen, eftersom det finns andra hästraser som kan tölta.
– Det heter flygande pass och det ser verkligen ut som att hästen flyger. I Sverige har vi passlöp på mellan 100 och 300 meter.

När det gäller själva hästrasen har Lollo Löfgren sett förändring över tid.
– För 30 år sedan var de ofta runt 1,30 i mankhöjd. Nu är många 1,45, och egentligen är idealet 1,50 till 1,55. Men om hästarna blir över 1,55 tror jag det kan bli svårt med tölten.
Och för en nybörjare är det förstås viktigt att tala om att islandshästen är världens renaste ras, som inte blandats upp med andra raser på 1 000 år.
– För att inte riskera att rasen förändras, och för att inte få in smitta till Island, får inga hästar föras in på ön. Det gör att isländska ryttare som rider NM brukar låna hästar i landet där mästerskapet går, medan de tar med sina vassaste kort till VM.

Fakta

I detalj. Islandshäst för nybörjarpublik

  • Det finns cirka 40 000 islandshästar i Sverige.
  • Svenska Islandshästförbundet har cirka 7 000 medlemmar.
  • Islandshästen är den tredje vanligaste hästrasen i Sverige.
  • På tävling kan det finnas en, tre eller fem domare som alla står i mitten av ridbanan.
  • När det är fem domare dras poängen för den som sätter högst respektive lägst betyg bort.
  • Skalan för bedömning är mellan 0 och tio poäng, och det finns halvpoäng.

Ridsport digital

99:- i månaden