VaccinFör den som sysslar med avel finns det ett par viktiga punkter att pricka av nu. Det dräktiga stoet bör vaccineras mot EHV-1, ekvint herpesvirus, för att ge henne skydd mot virusabort.
Dags att vaccinera det dräktiga stoet

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Är ditt sto dräktigt är det hög tid att vaccinera henne mot EHV-1, ett virus som kan leda till virusabort.
EHV-1 finns i tre former med olika symtom:
- Luftvägssymtom. Detta är den vanligaste och minst allvarliga formen.
- Abortsymtom. Ger sen kastning eller dödfött/svagt föl.
- Centralnervösa symtom. Rörelsestörningar som börjar i bakdelen.
Det vanligaste scenariot för abort på grund av detta virus är att det dräktiga stoet blivit smittat, men bara fått lätta förkylningssymtom.
Viruset angriper dock fostret, som aborteras. Det kan gå allt från ett par veckor till fyra månader mellan smitta och abort. Vissa ston bär fostret hela dräktighetstiden ut, men då föds fölet dött eller mycket svagt. På stora stuterier är virusabort en verklig fasa, då sto efter sto kastar sina nästan fullgångna föl.
Hur skyddar man sig?
Det absolut viktigaste är att ha skilda stallar för dräktiga ston och hästar som är ute på träningar och tävlingar. Dessutom bör man vara noga med att ställa nyanlända hästar för sig själv i minst tre veckor, innan de blandas med de ordinarie.
Undvik även att flytta stoet under sista delen av dräktigheten, eftersom stress kan vara en utlösande faktor.
En annan försiktighetsåtgärd är att alltid hantera det dräktiga stoet före stallets övriga hästar, för att minska risken för att någon smitta överförs via kläder, grimmor och ryktborstar.
Vaccinera!
Det finns vaccin mot virusabort och vaccination sker i regel i femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden – rekommendationerna kan variera något mellan tillverkare.
Fullständig vaccination ger mellan 60 och 75 procent skydd mot kastning, så stoet bör ändå skyddas mot smitta. Vaccinering sker i varje dräktighet.
Mer information om EHV-1 finns på www.sva.se
Följ Ridsport på