Sport
2 juni 2024 07:11
Ridsportplus

”Tävlingarna vi gör nu går direkt till erfarenhetsbanken”

Marma TorpHan var en av de stora snackisarna på de svenska avelsbanorna 2023 efter att ha belönats med 9,5 för tölt. Under lördagen på Marma Torp äntrade sexåriga Hersir från Lilla Sträckås banan tillsammans med Lisa Lantz Wolffelt för sin andra tävlingsstart - och vann T1 på 6,93.

”Tävlingarna vi gör nu går direkt till erfarenhetsbanken”
Ekipaget gjorde sin första start på Romme i slutet av maj. Foto: Martina Persson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På en vecka höjde Lisa Lantz Wolffelt och Hersir från Lilla Sträckås (f -18, e Safir fra Kleiva, u Harpa från Lilla Sträckås) sin uttagningspoäng i T1 från 6,57 till 6,93. Det mellan ekipagets, tillika Hersirs, första tävlingsstart under Rommeis nivå 1 föregående helg, till starten på Marma Torp lördagen den 1 juni.

    Han är säker på sin grej trots att han är ung

    – Romme var hans första start och det blev lite små missar, som vi tog in idag. Han har ännu mycket mer kapacitet i sig, berättar Lisa när Ridsport når henne under lördagskvällen.

    – Känslan idag var jättebra, det var jättekul. Jag tänkte nog att han skulle kunna kvala i tölt, det kommer han utan problem kunna göra i fyrgång också. Det är en lovande häst, han är ung men väldigt arbetsvillig, så härlig och med bra gångarter. Han är säker på sin grej trots att han är ung, sammanfattar Lisa lördagens starter som förutom 6,93 i T1 resulterade i 6,43 i V1.

    Bygger för framtiden

    Hersir kom till Lisa i februari i samband med att hennes elev Emelie Berglund blev hingstens nya ägare. Hersir hade då lämnat ett år bakom sig där han utmärkt sig på avelsbanorna, då han belönades med 9,5 för tölt. Totalt landade bedömningen på 8,12, eller 8,50 utan pass. Tävlingsbanan har därför inte varit någon större utmaning för Hersir, som Lisa beskriver som arbetsvillig och mentalt mogen för sin ålder.

    – Jag upplever inte att han bli tröttare av att åka iväg och göra en start, mot att bli riden hemma, förklarar hon.

    Idag är upplägget bakom Hersir ett team som samverkar för att bygga framtidens tävlingshäst åt Emelie. Det är främst Lisa som tränar hingsten, men som också coachar och stöttar Emelie med honom. De starter som Lisa och Hersir gör nu är främst för att bygga för framtiden.

    – De tävlingarna vi gör nu går direkt till erfarenhetsbanken. Det gäller att han ska tycka att det är roligt, positivt och att skapa en bra upplevelse av tävlingslivet. Det är roligt att ta fram en tävlingshäst tillsammans.

    Näst på tur står ÖSM, som också kommer ge en fingervisning om var ekipaget kommer synas därefter.

    – Sätter vi det andra kvalet i tölt får han följa med till SM.