Nyheter, Sport
27 juli 2023 11:39
Ridsportplus

Debatt: Nej, mästerskapen ska inte slås ihop

ÅsiktSom en motreaktion på Ridsports Sandra Nordin Johanssons krönika om att sport- och gaedinga-SM bör slås ihop kommer Marcus Ljungqvists tankar i den här debattartikeln.

Debatt: Nej, mästerskapen ska inte slås ihop
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Tidningen Ridsport Island föreslås att slå ihop sport- och gædingakeppnimästerskapen till ett megaevent. Det har väckt debatt på Facebook och här är mitt inspel.

    Så först vem är jag att ha synpunkter i frågan? Undertecknad är instruktör, tävlingsryttare, nationell sportdomare och internationell gædingakeppnidomare men i detta sammanhanget kanske framför allt förenings- och förbundsaktiv och mångårig arrangör av en mängd stora och små tävlingar. Att vi får en diskussion om tävlingsuppläggen i allmänhet och våra mästerskap i synnerhet är väldigt bra. Det finns en mängd olika perspektiv att väga samman och diskussionen ger möjligheter till en breddad palett av förslag kommer fram. Som jag ser det finns flera viktiga grundläggande frågorna att ställa sig:

    1. Vad utvecklar vår idrott (att rida islandshäst)?
    2. Vad utvecklar de två tävlingsformerna (sport och gædingakeppni)?
    3. Vad utvecklar föreningarna och förbundet, som är motorerna i hela
      den sportliga utvecklingen med domare utbildningar, reglementen och
      system för sekretariat med mera?

    Men framför att frågorna ovan svara på: För vem? Elitryttarna? Ungdomarna? För publiken? Marknaden? Eftersom vi bedriver våra tävlingar i huvudsak utomhus begränsas vår säsong från april till början oktober. En aktiv inomhustävlingssäsong har växt fram men en kader av inofficiella tävlingar. Det är bra för islandshästidrotten. Det ger fler möjlighet att tävla på alla möjliga olika nivåer under en större del av året. Dessa tävlingar är inofficiella då de inte möter kraven i vårt utomhusanpassade reglemente. Det saknas dessutom en uppstyrning i form av eget reglemente och domarhandledning. En uppgift för tävlingssektionen i förbundet att på allvar ta tag i. Det kryllar ju tyvärr inte av inomhustävlingshallar där man kan arrangera officiella tävlingar. Växer vår sport med fler utövare kanske vi hamnar där i framtiden. Låt oss jobba på det!

    En växande idrott behöver fler tillfällen att utöva idrotten i tävlingssammanhang. Styrande för hela tävlingsåret i vår idrott är mästerskapen. Svenska mästerskapen och de internationella NM och VM. Nivåerna kräver kval respektive landslaguttagning. Med andra ord det måste finnas plats i den redan av väderlek begränsade kalendern innan mästerskapet, för att kvalificera sig till respektive nivå. I praktiken har vi april, maj och halva juni kvar till att uppnå poäng innan sport-SM i första halvan av juli. Det blir inte många helger att få till en bredd av arrangemang. När vi på allvar började utveckla ridningen i den andra tävlingsformen för islandshäst, gædingakeppni, då blev det inte mindre fullt i kalendern under de 2,5 månaderna på våren. Att dela mästerskapen tidsmässigt har därför förlängt säsongen och ökat mängden tävlingstillfällen dramatiskt. Det tror jag bestämt är positivt för utvecklingen av vår idrott. För mig är det också ett starkt argument emot att slå samman sport- och gædingakeppnimästerskapen.

    Mitt andra argument är att gædingakeppni premierar delvis andra aspekter av vår idrott än sporttävlingarna. Det finns många vinster för utvecklingen av ridningen, som mår bra av att det finns flera varianter på tävlingsutförande. Vissa ryttare passar/trivs/gillar den ena varianten framför den andra. På samma sätt gäller för våra hästar. Två tävlingsformer som växer ger fler utövare, det är bra för alla – marknaden, föreningarna, förbundet och publik. Med ett sammanslaget mästerskap skulle lätt den ena tävlingsformen ta udden av den andra. Det finns flera exempel på det i våra grannländer.

    Ett tredje argument mot att slå samman mästerskapen är tid och pengar. Redan idag är dessa arrangemang långa. Sport-SM är fem överfulla dagar och GK-SM fyra fulla dagar. I ett sammanslaget arrangemang med samma antal deltagare skulle det krävas minst nio dagar. Nio dagar i rad är en väldigt lång tid att vara på tävling. Det kostar på för plånboken, familjen, eventuell hästhållning hemmavid. Det skulle också innebära oerhörd splittring på fokus hos ryttare som skall ha både gædinakeppnihästar och sporthästar uppstallade eller tvingas välja disciplin på sin häst.

    I Ridsports artikel, som startade debatten, framförs argument att arrangörsgruppen skall rodda två event och att det är onödigt. I mina ögon är det ett svagt argument mot att utveckla sporten och flera arrangörskrafter. Att man skulle locka mera publik om man slog ihop arrangemangen framförs också som argument. Jag tror istället att den totala summan publik skulle bli oförändrad eller eventuellt krympa om man skulle sprida ut tävlandet över nio dagar i rad. Framför allt behöver vi fler större event som lockar publik, sponsorer och tävlande. Om vi kör ett megaevent riskerar vi ta musten ur allt annat. Det finns flera intressanta idéer om evenemang under framväxande. Både distriktsmästerskap, Rikspokalen- som är lagtävling för distrikt samt nyinstiftade Sweden Icelandichorse Cup är försök att länga och utveckla sporten.

    Vi behöver mer och fler evenemang, inte färre. Så vad bör förbundet göra (eftersom det är just vårt förbund som ”äger frågan” om tävlingssäsongen och mästerskapen)?

    Här följer ett par konkreta förslag:

    1. Överväg om det svenska sportmästerskapet kan ligga senare i juli.
      I Tyskland har de sitt mästerskap senare på sommaren. Det går att
      kombinera med de internationella mästerskapen, om man tar ut
      landslaget tidigare baserat på Nivå-1 tävlingar. Detta skulle möjliggöra fler större tävlingar till exempel i slutet av juni.
    2. Skrota idén att lägga samman sport och gædingakeppni.
      Det gynnar inte idrotten vare sig för sport eller gædingakeppni.
    3. Fortsätt den inslagna vägen med ett festligare mästerskap.
      Mera blommor, mera föreläsningar och mera kringarrangemang.
    4. Utred vilka kriterier som krävs för att arrangera mästerskap (det finns
      det årsmötesbeslut på) så att fler anläggningar kan vara aktuella för
      mästerskap. Var för är det viktigt? Jo förbundets främsta uppgift är att
      utveckla idrotten i hela landet. Det finns enorma möjligheter att få
      kommuner och riksidrottsförbundet stöd till att utveckla fler platser.
      Det vore väl fantastiskt om vi fick tre, fyra stycken bra anläggningar att
      rotera SM emellan.

    Linköping 2023-07-25
    Marcus Ljungqvist

    Vill du svara på detta debattinlägg, eller har du ett annat debattinlägg?
    Tveka inte att höra av dig till vår mail: island@tidningenridsport.se

    Ridsport digital

    99:- i månaden