Porträtt
17 augusti 2022 06:45
Ridsportplus

”Det är en fantastisk känsla att ha tagit en NM-medalj till Färöarna”

Historisk medaljörEfter ett nordisk mästerskap utan förväntningar och med en premiärritt i gæðingakeppni kom Knút A. S. Lützen och Kári frá Ásbrú hem med en guldmedalj till Färöarna. En seger som Knút fortfarande inte riktigt tagit in.

”Det är en fantastisk känsla att ha tagit en NM-medalj till Färöarna”
Det var en tydligt rörd Knút Lützen som korades till nordisk mästare under prisceremonin i GDB. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med knappt 50 000 invånare och omkring 300 islandshästar på Färöarnas knappa 1 400 kvadratkilometer är förutsättningarna annorlunda mot resten av de nordiska länderna inför mästerskap. Till årets upplaga av NM åkte fyra ekipage från Färöarna till Åland, varav Knút Lützen och Kári frá Ásbrú (f-10 ,e Kappi frá Kommu, u Samba frá Miðsitju) var ett. Tillsammans skulle de göra sin debut i gæðingakeppni.

    Förbättrade resultat i raketfart

    Geadingakeppni har ännu inte kommit till Färöarna och därför är Knút och Kári ett rutinerat team i sport medan gæðingakeppni är obanad terräng för ekipaget. Det var omgivningen som övertygade Knút om att testa B-flokk – något som han senare kom att förstå var Káris paradgren.

    Jag hade en bra magkänsla och tänkte att det här kan nog räcka långt

    Under NM öppnade ekipaget upp med en tionde plats i uttagningen med 8,416, vilket också räckte för att säkra en plats till B-finalen. Därefter var snöbollen i rullning och varje ritt resulterade i allt högre poäng. Med 8,726 i B-finalen gick Knút och Kári från att komma sist in i b-finalen till att segra och stå klara för a-final. Magin fortsatte och efter söndagens a-final korades ekipaget till nordiska mästare efter att ha belönats med totalpoängen 8,863 med poängen 9,06 för sin ökade tölt.

    Knut Lutzen Kari
    På Färöarna finns det ingen bana för gæðingakeppni och att Knút och Kári inte startat gæðingakeppni tidigare är naturligt. Foto: Privat

    En trevande resa

    Som debutant och novis i sammanhanget hade inte Knút några förhoppningar inför starten på NM, och även resans gång var ibland svår för Knút att förstå.

    – Jag kände att jag inte visste riktigt vad jag hade att göra med, berättar Knút och fortsätter:
    – Jag hade inga tankar om vilka chanser jag hade att stå mig mot motståndet, och var efter uttagningen bara glad att vara i final. Jag red som vanligt och fokuserade på att visa upp Kári från sin bästa sida. Först efter traven i b-finalen kände jag att jo, det här kan kanske räcka hela vägen.

    För varje ritt ökade poängen och främst ökade tölten belönades med allt högre poäng. I B-finalen nådde ekipaget upp över 9 för att i A-finalen inte få under 9 av någon domare. Dessutom prisades även vilja och form under ryttare med med över 9 av en respektive två domare.

    – Efter att ha fått poängen för kort tölt i a-finalen kände jag att mina chanser var goda. Därefter blev traven sämre än i b-finalen men ändå med okej poäng. Jag såg fram emot den ökade tölten där jag sedan kunde njuta, allt gick som förväntat. Jag hade en bra magkänsla och tänkte att det här kan nog räcka långt. När poängen delades ut var jag fortfarande osäker, jag kan ingenting om gæðingakeppni vilket gjorde att jag hade svårt att bedöma hur pass bra poängen var, skrattar Knút.

    Historisk medalj Kari Lutzen 5

    Ridandes åt Färöarnas lilla, men stolta landslag slutade ekipaget med ett historiskt NM-guld. Med sina fyra ekipage nådde Färöarna fem finaler. Att nå Knút och Káris prestation var det dock inget av de andra ekipagen som hade en chans till, och Knút har ännu svårt att förstå att guldmedaljen hamnade runt hans hals.

    – Det är en fantastisk känsla att ha tagit en NM-medalj till Färöarna, jag har inte förstått det än. För att vara ett så litet land är vi jättenöjda med de prestationer vi gjorde med hela landslaget.

    Kärleken börjar gro

    Att Knút vid 54 års ålder skulle segra internationella mästerskap är både nära och främmande på en gång. Familjen har i generationer varit en stor hästfamilj på den lilla ön och liksom som pappa växte Knút upp med hästar och lärde sig att rida från tidig ålder av sin far.

    – Det skapade möjligheter, men intresset kommer från mig själv.

    Islandshästen gjorde intåg i Knúts liv vid 13 års ålder, när familjen köpte in den första av de så småningom många islandshästar som kom i familjens ägo. Men även om islandshästarna blev de hästar som Knút red upp i bergen på höll han sig till trav och fann inget intresse i att lära sig mer om de nya gångarterna. Många år senare och vid 32 års ålder köpte Knút sin första egna islandshäst från Island. Där gick startskottet för intresset för gångarter.

    Livsinsikter

    År för år växte intresset för gångarter och med det föll det sig naturligt att testa vingarna och jobba med hästar på heltid. Island var det givna svaret och under sin period som tränare förkovrade sig Knút i allt kring hästar.

    – Det blev en bra erfarenhet och jag lärde mig mycket när det kommer till att förstå hästar, men jag insåg också att det inte är något jag vill jobba med. Jag trivs med att ha det som hobby.

    Livet där levebrödet säkras via den egna transportfirman passar bättre, och familjens sex hästar står inackorderade på en av landets största anläggningar med 95 hästar.

    – Det passar bra och ger goda träningsmöjligheter med ridhus under vintern. På sommaren försöker vi alltid hitta bete åt hästarna.

    Kari Lutzen 1
    Anläggningen på Åland är långt ifrån det Knút och Kári är vana vid hemma på Färöarna. Foto: Sandra Nordin Johansson

    En förkärlek för tölt

    Det var för fyra år sedan som Knút var på Island i jakt efter en ny häst, samtidigt som frugan red kurs hemma på Färöarna och berättade för instruktören vad Knút letade efter. Genast fick Knút en film och intresset väcktes för den svarta valacken.

    – När jag såg filmen gillade jag det direkt. När jag sedan testade Kári blev jag såld direkt.
    – Jag älskar tölt och föll för Káris tölt som är helt fantastisk. Då visste jag inte att han skulle bli en så pass bra fyrgångshäst.

    Naturliga hjälpmedel

    Under sin vistelse på Åland menade Knút att faciliteterna var lyxiga och något helt annat än vad han är van vid. Med två ridhus i hela landet, en lokalklubb och en ovalbana för gångartsgrenar är både tränings- och tävlingsmöjligheterna minst sagt sparsamma i jämförelse med Sveriges.

    –  Ovalbanan är inte jättebra, men den fungerar. Nu håller en ny bana på att byggas, den kommer stå klar under vintern så till nästa år blir förutsättningarna bättre.
    – Jag tränar mycket i naturen och stärker hästens överlinje och core naturligt genom att rida och och ned i bergen. Att kunna rida i bergen tycker jag är ett jättebra sätt att stärka hästarna, och i det stora hela tycker jag att vi har okej förutsättningar i förhållande till storleken på landet.

    Kari Lutzen 3
    Nu siktar ekipaget mot VM 2023 och NM 2024.

    En välbalanserad balansgång

    Trots att Kári till naturen är en rädd individ med mycket vilja lyckas ekipaget hitta en magisk balans i samklang med varandra.

    – Kári är rädd för det mesta, men samtidigt den snällaste man kan tänka sig.
    – I ridningen är han både kraftfull med bra vilja men samtidigt så där lätt i handen som man vill.

    Just relationen och att de blivit ett så pass bra team menar Knút beror på ett ömsesidigt samförstånd.

    – Vi förstår varandra. Kári är en bra matchning för mig, och jag tror och hoppas att det är ömsesidigt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden