Hästägartips
13 april 06:08
Ridsportplus

”Det är ett samhällsproblem som tagit sig in i stallet”

SäkerhetTar du med dig vardagsstressen till stallet? Ta då ett extra andetag – din stress kan nämligen vara en stor säkerhetsrisk. Det menar hovslagaren Alexander Nilson.

”Det är ett samhällsproblem som tagit sig in i stallet”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Frågan kring säkerhet går att göra hur stor som helst, säger Alexander Nilson. Han har varit hovslagare i drygt tio år och stressade hästägare är en stor säkerhetsrisk i hans dagliga arbete.

    – Det är ett samhällsproblem som tagit sig in i stallet. Du ska ha häst, hinna träna, ha småbarn och jobba heltid – en ekvation som inte går ihop, säger han och konstaterar att när du blir stressad tenderar konsekvensanalysen att bli lidande.

    Risk att passera

    Alexander Nilsson
    Hovslagare Alexander Nilson.

    De senaste veckorna har han varit med om flera incidenter där hästägare i stress tagit beslut som lett till olyckor. 

    – I går var jag på ett ställe där en kvinna skulle gå förbi mig med sin häst. Hon sa att hon skulle gå förbi men jag fick ingen chans att sätta ner hoven. Varpå hästen som gick förbi hotade hästen jag skor, som då kastade sig och jag skar upp fingret på en söm jag höll på att spika i.

    Ett annat ett tillfälle var när en hästägare skulle gå förbi med en sadel.

    – Det var en personen som gick förbi väldigt nära med en sadel, varpå hästen blev skrämd och kastade sig och satte sig. Det var bara rena turen att jag hann undan. Hästen är ett flyktdjur och när den blir skodd håller dessutom någonting fast den, och kommer det då något plötsligt så blir den rädd.

    Alexander Nilson berättar om andra tillfällen där folk slängt upp dörrar utan att tänka sig för, eller börjat fodra under tiden han skor.

    – Hästar som ska få mat blir ofta lite oroliga och uppe i varv. En sån enkel grej kunde man löst med lite kommunikation, kanske att den som får hästen skodd
    kan erbjuda sig att fodra 20 minuter senare?

    Sämre hästkunskap

    Många hästägare har sina hästar inackorderade och blir allt sämre på att läsa hästars beteende. Något som han också märker av.

    – Jag märker stor skillnad beroende på stall. I en del kollektivstall där det är många olika människor som hanterar hästarna är det ofta lite rörigare. Medan tävlingshästar på hög  nivå ofta är mycket mer trygga i situationen eftersom de hanteras av färre personer och med större rutin.

    För att minska säkerhetsriskerna har Alexander numera med sig en skylt han sätter utanför stallet så att ingen oväntat ska slå upp dörren. Han försöker alltid att ställa sig längst bort i stallgången så han inte är i vägen. Men han skulle önska att fler hästägare slutade stressa och började tänka efter.

    – I slutändan är det hästarna som får lida för vår stress.

    Fakta

    ALEXANDERS TIPS TILL HÄSTÄGARE 

    • I största möjliga mån, undvik att fodra eller ta in hästar när hovslagaren arbetar.
    • Vänta på tillåtelse att passera hovslagaren innan du går förbi, oavsett om det är med häst eller utan.
    • Inrätta en speciell skoningsplats, som inte är i stallgången.
    • Hästen ska vara inne, ren och torr när hovslagaren kommer och hästen ska ha fått chansen att kissa.
    • Fråga hovslagaren hur läget är, det öppnar för kommunikation och den frågan kan få många hovslagare att slappna av om de får möjlighet att berätta att de är lite stressade.
    • Ställ fram en sopborste!

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

    Ridsport digital

    99:- i månaden