Nyheter
28 juni 2023 15:00
Ridsportplus

”Det är jätteroligt att kunna dela alla känslor”

SommarMan blir starkare tillsammans, det konstaterade Madelen Johanson på Ödegårdens ridanläggning som bjöd in Anna Funni Jonasson. Tillsammans har de arrangerat ett tävlingsridläger för ungdomar.

”Det är jätteroligt att kunna dela alla känslor”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ljudet från hovar på en ovalbana samsas med ljudet av sommarbrisen. På Ödegårdens ridanläggning utanför Linköping är det liv och rörelse. Årets ungdomsridläger med fokus på tävling är i full gång när Ridsport är på besök. Tävlingsryttarna Madelen Johanson och Anna Funni Jonasson är i full gång att på varsitt håll hålla privatlektion för varsitt ekipage.

    – Idéen föddes efter förra årets ungdomsridläger. Jag tycker om att jobba med elever med ambitioner och kände att jag skulle tycka det var kul att ha lägret tilllsammans med någon. Jag har gott om tränings- och tävlingsfaciliteter här på gården som jag ville utnyttja till fullo. Jag tänkte direkt på Anna för vi är väldigt lika i vårt tänk. Så jag frågade henne och hon nappade direkt på det, berättar Madelen Johanson och förklarar att det också kan kännas överväldigande att rodda ett flera dagar långt ridläger själv.

    – Med ytterligare en instruktör kan man maxa ännu mer och ge ännu mer till eleverna. Vi har till exempel kunnat ha lektioner parallellt. Sen är det kul att göra ett sånt här läger tillsammans med någon. Det känns väldigt roligt och inspirerande, säger Madelen och Anna fyller i:
    – Det är jätteroligt att kunna dela alla känslor tillsammans med någon och att ha någon att bolla med. Vi är bra på olika saker – men vi vill till samma mål.

    Ödegården Madelen Johanson 90
    Dags för programridning där ungdomarna fick hjälp med att lägga upp en plan för gångartsföljd.

    Ungdomarna Molly och Alicia håller med. De har precis ridit varsin lektion på ovalbanan och är nu tillbaka för att titta på sina kamrater och hjälpa till att filma om det behövs.
    – Det är jättekul och roligt att få rida för två olika tränare. Det är också roligt att rida både på ovalbana och ridhus, säger Molly och Alicia håller med.
    – Det känns som man får lära sig mycket mer. Jag har aldrig tävlat förut så nu när jag är här lär jag mig supermycket. Det är massor nytt för mig och det är jätteroligt.

    I början av lägret hade de tävlingsteori, något som både Molly och Alicia tyckte var väldigt bra.
    – Vi pratade mycket om regler men också hur det ska se ut i passet vid vaccinationer. Det var jättenyttigt, säger Molly.

    Att de uppskattar lägret är det ingen tvekan om.
    – Jag tycker det roligaste är sammanhanget, att få nya kompisar och lära sig massor nytt. Sen maten och se allas fina hästar, säger Alicia.

    Ödegården Madelen Johanson 87
    Alicia tillsammans med Raudur.

    Många saker på agendan

    Anna berättar att grundplanen för det för fyra dagar långa lägret sattes tidigt. På agendan fanns ridlektioner, teoripass och clinics. Men också ett och annat dopp i en pool.
    – Jag har aldrig hållit i något liknande förut. Ofta har jag bara haft två dagars-kurser så det här var väldigt roligt. Att få jobba med ungdomar och ha den här lägerkänslan är jätteroligt.

    Ödegården Madelen Johanson 92
    Åtta deltagare och så två tränare med hundar.

    Spridningen bland deltagarna på lägret blev stor med alltifrån ungdomar som ofta tävlat till de som aldrig tävlat. Men gemensamt har alla deltagare visat att de verkligen är där för att samla kunskap.
    – Vi hade tänkte leka lekar och så, men vi fick göra om den planen för de var så fokuserade på att komma hit och lära sig saker. Så det fick bli en spontan-clinic där jag visade min dressyrhäst Mr Bean, sen önskade de att Anna skulle rida honom. Så då slängde vi upp henne så hon fick rida, berättar Madelen.

    Ödegården Madelen Johanson 86
    Eleverna red med hörsnäcka på ridbanan och fick hjälp att koppla upp den.

    Ny ovalbana

    Att det finns träningsmöjligheter på gården är det ingen tvekan om. Här finns ridbana, ridhus, rundkorall, träningsoval och det senaste tillskottet: ovalbanan som invigdes för bara några veckor sedan. På gården har det sen knappt fem år tillbaka funnits en budget-ovalbana.
    – Och det var såklart bättre än att att bara ha ridhus. Men jag har känt, eftersom jag tävlar mycket själv, att jag har ett behov att träna kurvtekniken och det är också en stor bana så ofta känner jag att man inte tränat tillräckligt för att hästarna verkligen ska orka alla varven. Så jag bestämde mig för att ansöka om investeringsstöd och jag tänkte ”får jag det – då kör jag”.

    Ödegården Madelen Johanson 89
    Ovalbana med bänkar och sekretariat. Nu ska domarbås byggas.

    Sagt och gjort. Ansökan skickades in och beviljades, stödet stod för 40 procent av kostnaderna. Efter drygt två år är projektet färdigt.
    – Det sista med staket och topplager gjordes nu i maj. Så hade vi invigningstävlingen i juni.

    Förutom att själv kunna nyttja banan hoppas Madelen att ovalbanan ska gynna islandshästsporten i hela regionen.
    – Dels har vi sportföreningen Meistari, vi har vårt säte här men vi har inte haft någon bana. Så förhoppningsvis kan bana göra att Meistari kan växa och utvecklas. Sen har även klubben Framtid stått utan bana, de har lånat banor på annat håll men har de har visat intresse för att nyttja banan. Sen vill jag i egen regi ordna tävlingar. Gärna större tävlingar i framtiden men där behöver vi fundera mer kring logistiken kring parkering och uppstallning.

    Ödegården Madelen Johanson 88
    Passbanan.

    Under året är än så länge två tävlingar inplanerade på ovalbanan plus lite andra aktiviteter. Förhoppningen är att kunna boka på fler evenemang till 2024.
    – Jag vet att det finns ett jättebehov av att träna på ovalbana och här i området finns banor på Himmelstalund och Stenholmen. Det finns jättemycket islandshästar häromkring och det behövs fler möjligheter till att träna på ovalbana. Det behövs också fler tävlingsplatser, jämför man med dressyren där det finns en uppsjö av tävlingsplatser i närområdet är det väldigt få möjligheter för de som vill tävla islandshäst i den här regionen.