Porträtt
19 augusti 2023 06:17
Ridsportplus

Det svenskägda stoet som skrev isländsk historia

PorträttHon har vunnit Landsmót och fått hederspremie för avkommor. Inga och Ingar Jensens stamsto har lämnat avtryck såväl i Sverige som på Island.

Det svenskägda stoet som skrev isländsk historia
Þoka har hunnit bli 30 år gammal, men lever kvar genom sina avkommor.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Þoka frá Holum (f -93, e Vafi frá Kýrholti, u Þrá frá Hólum) hade legat ute på annons under en längre tid när Inga och Ingar Jensen bestämde sig för att köpa det stora, vackra gulbruna stoet som då var åtta år gammal. Tack vare sin vackra exteriör som belönades med 8,48 hade hon vunnit femårsklassen på Landsmót, men ändå fanns det en allmän åsikt om att stoet var sen i ridningen.

    – Hon är efter Hólars stamsto Þrá frá Hólum. Vi fastnade för stammen, vad hon hade bakom sig. Dessutom var hon vacker med stora rörelser. Vi förstod hennes potential och att det skulle ta tid för henne att bli färdig med sina stora rörelser, tid som vi kunde ge. Att hon var gulbrun såg vi som ett plus, det är en intressant färg som underlättar vid försäljning, berättar Inga Jensen.

    Framgångarna lät inte vänta

    Året därpå, 2002, blev det dags för Þoka att äntra banan under Landsmót igen, och här blev köpet av det stora stoet en dokumenterad framgångssaga. Med 8,64 för såväl exteriör som ridegenskaper vann Þoka inte bara klassen för ston 7 år och äldre – utan samtliga ålderskategorier. Där och då skrevs också historia.

    – Det var som en saga, vi var lite i chock. Det var första gången en utlandsägd häst vann Landsmot, säger Inga med varm röst.

    Samma år betäcktes Þoka. Efter att ha rådgjort med flertal kunniga avlare på Island föll valet av hingst på Orri frá Þúfu. Resultatet blev ett brunt stoföl som med tiden kom att validera Inga och Ingars tro på Þoka, inte bara som ridhäst utan även som nedärvare. Þora bedömdes till en totalbedömning på 8,77, fördelat på 8,31 för exteriör och 9,08 för ridegenskaper, och vann sin ålderskategori på Landsmót. Tack vare sina prestationer har både Þoka och Þora fått inteckning i Glettubikarinn, som tilldelas till det hederspremierade sto som har högst blup det året de premieras. Inteckningen är en stor ära på Island.

    Thoka Fra Holum
    På Islands vidder njuter Þoka av lievet på ålderns höst.

    Starka gener

    Även om Inga själv beskriver att det inte spelar någon roll vad man väljer för hingst till Þoka blev de så nöjda med kombinationen med Orri att den gjorts om två gånger. Precis som Þora vann helsystern Þota Landsmót i sin ålderskatogori.

    Under åren har Þoka lämnat 13 avkommor varav tolv är bedömda – samtliga med en totalbedömning över 8,0 med undantag för yngsta, femåriga Þida.
    – Jag tror även även Þida kommer komma in 1 klass, hon är helt fantastiskt.

    Att Þoka nedärver bra råder det knappast några tvivel om.
    – Hon nedärver sina egenskaper, både exteriör och ridegenskaper, väldigt bra. Hon ger också bra lynne, säger Inga som beskriver Þoka själv som en stolt häst som vet sitt värde.

    – Hon är stolt, vänlig och en riktig drottning i flocken – det räcker att hon vickar på örat så lysnar de andra. Hon bråkar aldrig, bara är. Det avspeglar sig i hennes avkommor, som ofta är väldigt självsäkra och vet sitt värde.

    Stort avtryck

    Inga och Ingar bedriver avel på både Island och i Sverige, under namnet Prästgården respektive Prestsbæ. Men att Þoka kommer förbli på Island har det aldrig funnits några frågetecken om.

    – Marknadsmässigt kommer folk från hela världen för att kolla på hästar till Island. Där finns också ett utbud av hingstar som är annorlunda – det är inte alltid de bästa hingstarna kommer ut i Europa, förklarar Inga.

    I stället har svensk avel kunnat ta del av Þoka genom sönerna Þeyr, Þoraflfur och Þorlakur som alla exporterats till Sverige. På så sätt har Þoka inte bara varit en avgörande byggsten i Inga och Ingars avel, utan också bildat ringar på vattnet i både Sverige och på Island.

    – Vi hade stark tro på henne, men man måste ha lite tur också. Och så handlar det såklart om skicklighet – att välja rätt hingstar och tränare. Vi har tagit hjälp av Þórarinn Eymundsson i alla år, han har samma filosofi som vi har. Han är väldigt skicklig.

    – Vi är väldigt tacksamma över att ha fått ha en sådan här häst. I början tyckte många kanske att hon inte presenterande som ung, men med tiden har hon visat sitt värde. Hon är helt fantastisk liksom hennes döttrar och söner.

    Fakta

    Þokas avkommor

    • Þóra frá Prestsbæ (f -03, e Orri frá Þúfu í Landeyjum), ext 8,31, rid 9,08 med 10 för pass, totalt 8,77.
    • Þeyr frá Prestsbæ (f -04, e Aron frá Strandarhöfði), ext 8,23, rid 8,62, totalt 8,46.
    • Þilja frá Prestsbæ (f -05, e Keilir frá Miðsitju), ext 8,13, rid 8,19, totalt 8,17.
    • Þrönn frá Prestsbæ (f -06, e Gustur frá Hóli), ext 8,13, rid 8,43, totalt 8,31.
    • Þota frá Prestsbæ (f -08, e Orri frá Þúfu í Landeyjum), ext 8,61, rid 8,94, totalt 8,81.
    • Þórálfur frá Prestsbæ (f -09, e Álfur frá Selfossi), ext 8,93, rid 8,95, totalt 8.94.
    • Þórdís frá Prestsbæ (f -10, e Orri frá Þúfu í Landeyjum), ext 8,04, rid 8,65, totalt 8,41.
    • Þorlákur frá Prestsbæ (f -11, e Krákur frá Blesastöðum 1A), ext 8,28, rid 7,86, totalt 8,03.
    • Þökk frá Prestsbæ (f -12, e Gjafar frá Hvoli), ext 8,44, rid 8,76, totalt 8,63.
    • Þorgils frá Prestsbæ (f -14, e Stáli frá Kjarri)
    • Þormar frá Prestsbæ (f -15, e Konsert frá Hofi), ext 8,37, rid 8,37, totalt 8,37.
    • Þenja frá Prestsbæ (f -16, e Hróður frá Refsstöðum), ext 8,67, rid 8,39, totalt 8,49.
    • Þíða frá Prestsbæ (f -18, e Hróður frá Refsstöðum), ext 8,21, rid 7,36, totalt 7,66.

    Långläsningar från 2023 (16)

    Ridsport digital

    99:- i månaden