Avel
29 juni 2023 06:18
Ridsportplus

Dräktighetens första tid

Lilla avelsskolan del 6Så snabbt som möjligt efter betäckning/insemination vill stoägaren förstås veta om stoet blivit dräktigt. Det vanliga idag är att kontrollera detta genom ultraljudsundersökning vid 14 till 16 dygn.

Dräktighetens första tid
Till vänster ser du ett ultraljud. Foto: Jenny Nilsson Muskos / Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det befruktade ägget utvecklas till ett embryo, som de första dagarna efter befruktningen rör sig fritt i livmodern. Någonstans runt dag 15 sker en fixering nära ett av livmoderhornen och i samband med det drar sig livmodern samman. Det är runt denna tid som första ultraljudsundersökningen sker. 

    Många gör fler än en ultraljudsundersökning, den första vid 14 till 16 dygn och sedan kring 28 till 30 dygn för att kontrollera att embryot utvecklas som det ska. Vid denna tidpunkt kan hjärtslagen tydligt ses. 

    I samband med ultraljudsundersökningarna kan eventuella tvillingar upptäckas. Tvillingdräktighet är inte önskvärt hos hästar, då det medför en stor risk eftersom stons livmoder är utformad för att endast bära fram ett foster åt gången. I de flesta fall av tvillingdräktighet är det bara en av fosterblåsorna som fortsätter att utvecklas, medan den andra självmant avstannar i tillväxt och dör. Sedan aborteras den på ett tidigt stadium. Ibland stannar den kvar i livmodern som ett ”stenfoster” hela dräktighetsperioden och följer med efterbörden ut. 

    Om veterinären ser två fosterblåsor även vid den andra ultraljudsundersökningen, tas den ena fosterblåsan bort genom att den minsta av dem kläms sönder. Men det förekommer att en tvillingdräktighet inte upptäcks på grund av att den ena fosterblåsan kan vara så stor att den skymmer den andra.

    Ibland görs även en undersökning vid 45 eller 90 dygn, oftast för att hingstägaren kombinerar en lägre språngavgift med ytterligare kostnad vid konstaterad dräktighet vid denna tid. Från denna tidpunkt kan en särskild fosterförsäkring tecknas.

    Om ultraljudsundersökning inte används, kan dräktighet fastställas genom rektalundersökning, blodprov samt urintest. Det senare görs från dag 100 till dag 300.

    Dräktigheten hos häst varar i ungefär 320 till 360 dagar. Runt dygn 40 har alla organsystem anlagts och nu inleds fosterstadiet – embryot kallas nu för foster och har fäst sig vid livmoderväggen genom en navelsträng. 

    Stoet är känsligt för stress den första månaden, många spontanaborter sker under denna tid. Försök att undvika täta miljöbyten och långa transporter. I övrigt bör stoet leva som vanligt och hållas igång under dräktigheten. Omväxlande träningsupplägg kan omfatta uteritter, övningar från marken och tömkörning. En väl fungerande lösdrift med stora arealer och omväxlande terräng bidrar också till att stoet håller sig i normal kondition.

    Den första tiden av dräktigheten innebär inte några större avvikelser från hur stoet levt tidigare. Första begränsningen inträder från och med femte dräktighetsmånaden, då får hon inte tävla och en gammal tumregel säger att då bör hon heller inte hoppa.

    Från dag 150 i fostrets utveckling startar en betydligt snabbare tillväxt än tidigare.

    Skydda stoet från smitta

    Det stoägaren bör vara medveten om, är risken för olika smittor om stoet körs runt till träningar och andra event då hon träffar många nya hästar eller om det kommer nya hästar till stallet. Nytillkomna hästar bör isoleras från övriga under några veckor och inte släppas in direkt i en flock där det finns dräktiga ston. Planera även för hur stoet ska vara uppstallat över vintern, dräktiga ston bör inte stå i samma stall som tävlingshästar.

    En smittsam sjukdom att se upp med är den vanligt förekommande luftvägsinfektionen EHV-1, ekvint herpesvirus. Den kallas även virusabort och det som tidigt på sommaren verkar vara en oskyldig förkylning kan hos dräktiga ston leda till abort längre fram i dräktigheten. 

    Det går att vaccinera mot EHV-1, intervallerna är vanligen tre vaccinationer vid femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden, men kan variera mellan tillverkare. Fullständig vaccination ger mellan 60 och 75 procents skydd mot abort.

    Livet lunkar på

    Livet lunkar sedan på som vanligt för det dräktiga stoet, efter dräktighetsundersökningarna och vaccination krävs inget speciellt. Det är inte förrän under högdräktigheten, från månad åtta i dräktigheten, som foderstaten kan behöva ses över så att näringsinnehållet är det rätta. Då bör även träningsintensiteten trappas ner successivt.

    Det vara bra att lyfta på svansen då och då och notera att allt verkar normalt. Finns det tecken på en varig eller blodig flytning bör veterinär kontrollera stoet.

    Källor: Sto och föl av veterinär Charlie Lindberg och Ingrid Andersson samt artiklar i Ridsports spalt Veterinärkontrollen av samma artikelförfattare.

    Fakta

    Flera hålltider

    14-16 dygn första ultraljudet.

    28-30 dygn andra ultraljudet.

    45 eller 90 dygn kan ibland ett tredje ultraljud göras. I och med denna kan en fosterförsäkring tecknas.

    120:e dygnet. Efter det får stoet inte tävla.

    Månad fem, sju och nio. Vaccinera mot EHV-1.

    Planera för vintern, så att stoet inte står tillsammans med tävlingshästar.

    Ridsport digital

    99:- i månaden