Sport
4 april 2024 14:39
Ridsportplus

Dubbelt svenskt in i a-final i Danmark

IceHorse FestivalUnder torsdagen startade den stora inomhustävlingen Ice Horse Festival i Herning. Redan från första klassen visade de svenska ekipagen att de är något att räkna med och det stora snackisen är helt klart poängsättningen.

Dubbelt svenskt in i a-final i Danmark
James Faulkner med þór från Hagstad. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    IceHorse Festival rivstartade med V2 under torsdagen med ett rejält startfält på 83 ekipage. För Sveriges del blev det en lyckad uttagning med två ekipage rakt in i a-final i form av James Faulkner med þór från Hagstad (f-15, e Loki frá Selfossi, u Teista frá Auðsholtshjáleigu) som red på 6,37 och så danskbaserade Filippa Montan med Haukur fra Slippen (f-17, e Glotti frá Sveinatungu, u Líf fra Slippen) som red på 6,10.

    Filippa Montan Haukur Fra Slippen (kopia)_1
    Filippa Montan med Haukur fra Slippen Foto: Sandra Nordin Johansson

    James Faulkner, som nyligen började rida för Sverige, var nöjd över uttagningen tillsammans med þór.

    – Det kändes fint, det var skönt att komma ut på banan igen. Jag tog det lite försiktigt, jag är mest här för att träna hästen och samla erfarenhet, sa han till Ridsport strax efter ritten.
    – Det är alltid lite speciellt att rida på en sån här arena, man vet aldrig riktigt hur hästen kommer att reagera men han skötte sig bra. Vi hade lite småmissar bägge två men han var med mig och lyssnade på mig. En V2 kanske inte är det lättaste med övergångarna, jag har mest ridit honom i V1 men jag tyckte det var viktigt för honom att komma ut och träna lite även om övergången mellan galopp och ökad tölt inte är något vi lagt fokus på i träningen.

    Många reagerade redan under förmiddagen att domarna låg snäppet lägre i poäng än vad många är vana med.
    – Jag har inte sett alla ekipage men det är mycket att ta hänsyn till gällande den nya brandväggen så vi får anpassa oss efter det. Sen tror jag att det är bra att vi börjar tänka mer kring det som det är en stor diskussion kring just nu: bra ridning och harmoni. Att vi börjar lägga ännu mer vikt och uppmärksamhet på de bitarna, konstaterade James Faulkner.

    Brandväggen för god kontakt är flyttad från 8,0 till 7,5. Läs mer om det i denna artikel,

    Vidare i a-final i V2 är också danska Amalie Haubo-San Pedro med Fagur von der Wechter Mark (f-15, e Lukku-Láki frá Stóra-Vatnsskarði, u Garún frá Sauðárkróki) som la sig i topp i uttagningen med sina 6,43. Även danska Caroline Holvad med Eldur fra Bækgård (f-09, e Garri frá Reykjavík, u Sylgja fra Laven) och nederländska Christa Rike med Vonadís frá Fensalir (f-16, e Álfasteinn frá Selfossi, u Vaðalda frá Múlakoti) tog sig till a-final i V2.

    Vidare till b-final i V2

    Louise Löfgren och Aron fra Stall-Lind (f -11, e Þjarkur frá Kjarri, u Játning fra Brenno) tog till b-final i V2. Ekipaget gör sin andra tävling tillsammans eter debuten på Merkur Grand tölt i mitten på mars. Poängen 5,97 la dem på en nionde plats i uttagningen och gav biljett till b-finalen som går under lördagen.

    Lisa Edvardsson Ferdinand Fra Galtastödum (kopia)_1
    Lisa Edvarsson med Ferdinand frá Galtastöðum. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Strax utanför b-finalen kom Lisa Edvardsson med Ferdinand frá Galtastöðum (f -11, e Hákon frá Ragnheiðarstöðum, u Lipurtá frá Brattholti) som landade på elfte plats i uttagningen och där med fortfarande har en chans att pressa sig in i b-finalen om något ekipage väljer att stryka sig. Lisa Edvarsson gör sitt första år som senior och valde att göra seniordebuten i Danmark.
    – Det kanske är en gång i livet man får den här chansen. Jag har bott i Kinna nu under en period och det var ganska nära att åka över till Danmark. Det var lite spontant, det kanske är lite en engångsgrej. Ferdinand var på topp och jag kände mig redo. Jag hade inte åkt hit om jag inte kände att vi skulle klara utmaningen att rida här inne.

    2023 gjorde ekipaget sitt sista år som young rider och tog då bronsmedalj på SM i V1. 2024 är det alltså seniorklasser som gäller.
    – Vi är redan färdigkvalade till SM i fyrgång för senior, det känns helt otroligt. Det var lite utmanande att åka hit, jag vet att det är bra ekipage som kommer hit men jag tänkte att vi kanske kan ha en chans ändå.

    Stämningen inne på banan var bra berättar Lisa.
    – Ferdinand älskar när det är lite publik, när det är lite hög musik så blir det lite tryck i dem och jag hade jättekul. Jag var jättenöjd över ritten. Det var väl lite småmissar såklart, jag kände att det gick bra. Sen blev jag inte helt nöjd över poängen när vi kom ut, domarna ligger väldigt lågt. Jag känner min häst och vi har aldrig fått en fyrgångsuttagning under 6,0.

    I det stora hela är Lisa nöjd med plats 11 i det stora startfältet, även om poängen inte överenstämde med känslan för dagen.
    – Men vi är en plats utanför b-final, stryker sig en så åker jag in i b-final med det är tight och alla vill väl rida final här.

    Annie Kaighin Somi Fra Holtsmula (kopia)
    Annie Kaighin med Sómi frá Holtsmúla Foto: Sandra Nordin Johansson

    I startfältet fanns även svenska Annie Kaighin med Sómi frá Holtsmúla 2 (f-09, e Draumur frá Holtsmúla 1, u Tinna frá Holtsmúla 2). Även det ekipaget höll den svenska fanan högt när det höll sig till den övre delen av startfältet och landade på plats 22 av 83 med poängen 5,57.