FöretagandeDet var en ganska hotfull bild av hästnäringens framtid som målades upp när årets Hästföretagarforum på torsdagen hölls i samband med Gothenburg Horse Show. Miljöfrågor, allmänhetens acceptans för sportutövning med hästar och en värld där toleransen för misstag är mindre än någonsin – det är några utmaningar för hästnäringen. Dagen kryddades också med krig, epidemier och naturkatastrofer.
Dystopiska framtidsbilder på Hästföretagarforum
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Veterinär Anette Graf, vice president i FEEVA (veterinärorganisationernas europeiska samarbetsorganisation) och ordförande i FEEVAS välfärds arbetsgrupp var talare under förmiddagen. Hon gick så långt som att jämföra med greyhoundtävlingar och rävjakt, aktiviteter som var självklara förr men som idag har förbjudits. Utvecklingen går snabbt, menar hon.
– Det som var bra hästvälfärd för tio år sedan är det inte idag, säger hon och beskriver att hon har kolleger i Storbritannien tror att galoppsporten kan vara borta om fem till tio år.
Hon citerade också ett drastiskt uttalande: ”Om hunden är människans bästa vän är hästen människans bästa slav”. Hon varnade för att avfärda detta med att kritikerna inte har tillräcklig kunskap
– Vi måste lyssna och fråga, vi får inte sticka huvudet i sanden.
Kan hästnäringen ha fortsatt legitimitet?
Pernilla Holgersson, expert inom hållbara innovationssystem, talade om hur hästnäringen behöver bli mer klimatmedveten och hitta vägar till en mer cirkulär ekonomi.
Jordbruket står för 14 procent av växthusgasutsläppen. 76 procent av hästarna i Sverige finns i urbana miljöer och betar inte, utan de äter foder som ska skördas och transporteras. Hon nämnde bland annat hur Arne Müller i sin bok ”Klimat – på jakt efter den hållbara maten” pekar ut hästnäringen som en värre miljöbov än inrikesflyget. Ridningen är ju som vi vet också en materialsport och när det gäller de utsläpp som orsakas av vår konsumtion handlar det om enorma volymer som måste minskas till en åttondel.
Om någon inom hästnäringen vill ducka för miljöproblemen är det bara att titta på hur de nya extremvädren kan påverka oss och orsaka foderbrist för att inse att konsekvenserna av den globala uppvärmningen drabbar även oss.
Pernilla Holgersson avslutade med att fråga: Kommer hästnäringen att kunna ha fortsatt legitimitet för sin verksamhet då alla delar av samhället ska ställa om mot fossilfritt 2030?
Man behöver ta sitt ansvar och har det gått snett måste man äga sin skit
Sara LeeApple, HNS
Sara Lennartsson från LRF Häst och Elin LeeApple från HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, påminde om att allmänheten ser inte det vi ser. De ser en häst och det kan vara vilken häst som helst, de skiljer inte på raser, discipliner och olika typer av verksamheter.
De påminde om att toleransen för misstag och strul har minskat.
– Man behöver ta sitt ansvar och har det gått snett måste man äga sin skit.
När man rekryterar personal till hästnäringen ska man vara medveten om att dagens unga förväntar sig ett hållbart och tryggt arbetsliv och har andra krav. Det kan bli problem inom hästnäringen, där arbetsvillkoren inte alltid är de bästa.
– Det står ofta i annonser att man får ”vit lön”, inte så vanligt när man söker jobb på en bank.
Under de förhållandena är ofta hästjobbet en passion och en livsstil, men jobbet måste också kunna vara bara ett jobb. Generation Z som kommer ut på arbetsmarknaden nu är lustdrivna individualister som värderar andra saker – trygghet och kontroll.
– Arbetet är inte längre lika viktigt som meningsskapande aktivitet.
De berättade också att man frågat unga på ridgymnasier varför de valt sin utbildning och endast hälften av dem har gjort det för att de vill arbeta inom hästnäringen.
Lösningen, menar de, kan vara att man sätter sin verksamhet under lupp, låter sig granskas, certifieras och kvalitetsmärkas. De visade på den stora verktygslåda som finns, med många möjligheter som anpassats för näringen.
Krig, epidemi, naturkatastrofer
Efter allt detta blev det riktigt muntert att höra Petra Cullborn Hastings, agronom och civilekonom hos Ludvig & Co, tala om digitalisering av ekonomisystem – helt papperslöst med ett sömlöst flöde mellan betalningar, bank och bokföring – som kan frigöra mycket tid.
– Men använd inte den tiden till att gå ut i stallet! förmanade hon.
Istället ska man bland annat strukturera, planera, hålla möten och ta sig tid att gå igenom sina siffror.
Eftermiddagen inleddes krig, epidemi, långvariga strömavbrott och naturkatastrofer. Svenska Blå Stjärnan berättade om hur man kan förbereda sig på det värsta – något som man också nyligen kunde läsa om i Ridsport.
Sedan följde företagspresentationer från Agriton som bland annat jobbar med probiotiska fodertillskott och Back on Track, framförallt kända för sina funktionella produkter, som beskrev sin företagsresa.
Dagen avslutades med presentation av finalisterna och prisutdelningen i Lövsta Future Challenges och Gothenburg Horse Shows hållbarhetspris.
Följ Ridsport på