Nyheter
20 september 2023 10:49
Ridsportplus

Efter krav från ESA – ny förordning för den kritiserade isländska blodindustrin

BlodstonFrån och med 1 november faller även den isländska blodindustrin under förordningen om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål, vilket ska förbättra de dräktiga blodstonas välfärd.

Efter krav från ESA – ny förordning för den kritiserade isländska blodindustrin
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den förordning som trädde i kraft 2022 och som har legat till grund för den isländska blodindustrin, om blodprovstagning från fölston nr. 900/2022, har kritiserats. Bland annat genom EFTA:s tillsynsmyndighet, ESA.

    Under fredagen meddelande Islands regering att den process ESA startat mot regeringen i maj i år mynnat ut i att blodindustrin och blodston från 1 november kommer falla under förordningen om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål, nr. 460/2017. Förordningen syftar till att djur som används i vetenskapligt syfte inte ska utsättas för onödig stress. Dessutom innebär det att verksamheten blir licenspliktig, där den veterinära tillsynsmyndigheten kan dra in licensen vid överträdelser.

    Den uppmaning som ESA skickade till Islands regering i maj handlade om att de ansåg att hanteringen av blodstona inte följer EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, direktiv om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål. Det i sin tur skapade osäkerhet kring djurens välbefinnande, menade ESA.

    Utvinningen av hormon används till grisar

    Islands blodindustri omfattar över 5 000 dräktiga ston som varje år tappas på upp till 40 liter blod vardera under sommaren. Syftet är att komma åt hormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin, som finns i blodet hos ston i början på dräktigheten. PMSG-hormonpreparat används vid djuruppfödning i vissa länder, främst för att öka grisars fertilitet.

    Kritiserad industri

    Industrin är sedan länge kritiserad av allmänheten såväl som EU och den internationella islandshästorganisationen FEIF.

    Under 2021 kom en första dokumentär om industrin, ”Island – Land of the 5 000 blood mares”. Filmsekvenserna, filmade med dold kamera, visar hur stressade hästar tvingas in i blodtappningsboxarna, där varje sto kan tappas på upp till fem liter blod per vecka under åtta veckor. En uppföljande dokumentär släpptes i mars i år, där man bland annat följer den senaste utvecklingen inom blodbranschen, med syfte att stoppa utvinningen av PMSG.

    Här kan du se den senaste dokumentären ”The hidden blood business” – varning för starka scener:

    Här kan du se dokumentären från 2021 – varning för starka scener:

    Ridsport digital

    99:- i månaden