TräningstipsHoppryttaren Emma Emanuelsson råder dig att vara ödmjuk inför kommunikationen med din häst. Här ger hon Ridsports läsare sina bästa tips – tips som alla ryttare i alla discipliner kan ha nytta av.
Emma Emanuelsson uppmanar: Kommunicera mera!

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
– De gånger det går fel i träning och tävling handlar det ofta om bristande kommunikation mellan häst och ryttare.
Det säger Emma Emanuelsson, 36, som hoppade hem sitt första SM-guld som 11-åring.
1. Var tydlig och lyhörd
– Var alltid tydlig och lyhörd – hästar är känsliga och kan ha en dålig dag precis som vi. Lyssna av och lär dig. Hästar är i grunden snälla djur som vill vara oss till lags och göra ett bra jobb, så ge dem en chans att göra det. De behöver en ledare och tydliga regler, både vid ridning och hantering.
Ett problem i dagens samhälle är att allt ska gå så fort, vi glömmer bort att vara med här och nu; vi glömmer grunderna, det som är horsemanship.
2. Öva – varje dag
– Kommunikation byggs upp över tid, så öva varje dag – i allt du gör med din häst. När du ryktar och visiterar, sadlar på och av, tar ut den i hagen. Forcera inte. Lyssna på hästen så att du kan reagera och agera direkt om något händer.
3. Ta dig tid
– Även vid ridning är den största bristen att vi har för bråttom. Jobba längre i skritt om det behövs, vitsen är ju att de hjälper vi ger ska gå igenom. Som jag brukar säga: Om du ska rida, se till att ha tid för det. Du måste ge hästen en ärlig chans.
– I dag kan det vara så många faktorer som avgör hur ridpasset går. Du kan ha haft en tuff dag på jobbet, ett svårt prov i skolan etcetera. Om du själv är stressad med tankar på annat håll är det kanske bättre att skritta ut just den dagen. Du behöver inte rida tuffa pass hela tiden.
4. Respektera hästen
– Lägg undan mobilen när du håller på med hästen. Det är klart att du kan ha radion på i ridhuset, men sitter du med en podd i lurarna är du inte där din häst är. Och det känner han eller hon.
– Min erfarenhet är också att de gånger som ryttare blir arga handlar det ofta om att de har varit otydliga, och vice versa – ryttaren har inte tolkat hästens signaler rätt. Sedan finns det så klart alltid undantag där hästen verkligen har varit fräck.
5. Våga växla upp
– I markarbetet är det lätt att man blir för kontrollerande och rider i ett för lugnt tempo, hela tiden. Men man måste ju ha ett register i hästen – och kunna behärska det.
Träna på att rida i ett lite högre tempo än normalt, och känn att du kan behålla kontrollen. Den är en härlig känsla när man får uppleva att ”oj, var han så lydig även när det går lite fortare.”
6. Våga vara ödmjuk
– Målet är att få hästen med sig, inte mot sig. Stakantura (sto f -12 e Stakkatol-Canturo, uppf Gestüt Lewitz), som jag vann inomhus-SM med, är till exempel väldigt speciell. Hon står högt i blod och är het. Egensinnig. Hon vill gärna ha sista ordet, så för mig gäller det att kontrollera – inte dominera. Jag måste hålla henne i schack, men samtidigt låta henne tro att det är hon som bestämmer. Hon har också ett stort revirtänk, man måste alltid uppmärksamma henne innan man går in i boxen.
Men någonstans är det just det egensinniga som gör topphästarna riktigt bra. De måste ha temperament och egen vilja för att klara de utmaningar vi ställer dem inför. De måste ha en skruv lös, ha ha.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.
Följ Ridsport på