Hästägartips
25 augusti 2023 06:30
Ridsportplus

Etologen: ”Flocken går alltid först”

HästlivDet är oftast vi människor som styr över vilka hästar som ska leva tillsammans. Hur känner hästar inför detta, och kan de sörja en förlorad kompis? Vi talar om hästars förmåga att känna sorg med etologen Karin Lysell.

Etologen: ”Flocken går alltid först”
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den vilda hästflocken har starka familjeband. Förändringarna består i att äldre hästar dör, unghingstarna bildar egna flockar och ungstona försvinner till en annan hingst. Vi bad etologen Karin Lysell att berätta om hästarnas sociala liv.

    Kan hästar känna sorg när de blir skilda från en annan häst?
    – Rent vetenskapligt finns det ingen forskning på detta, men i grunden handlar det kanske mer om en separation än sorg. Separationen ger en otrygghet i miljön och det gör hästen orolig, vilket vi kanske tolkar som sorg. Flocken går alltid först i hästens värld och alla förändringar i flockdynamiken påverkar den. Det tar ett tag innan det blivit ny stabilitet.
    – Hur väl en häst hanterar en separation beror bland annat på hur van den är vid att skiljas från den andra hästen – om den brukar försvinna på tävling då och då kan det bli enklare att hantera än om det är hästar som normalt aldrig lämnar varandra. Annat som spelar in är om hästen går i en större grupp eller om det är hästens enda sällskap som tas bort.

    Karin Lysell Etolog
    Karin Lysell, etolog, är medlem i Sveriges Akademiska Etologer. Arbetar på Hallands djursjukhus som djurvårdare samt med beteenderådgivning och utbildning i eget företag. Hallandsetologen. Foto: Privat

    Ska man låta hästen se och lukta på en avlivad kompis?
    – Inte heller här har vetenskapen något svar, men om det finns möjlighet är det inte fel att göra det. Ston verkar hantera separationen bättre och bli mindre oroliga om de får stå med sitt döda föl en stund, så att de märker att det inte kan resa sig igen trots att de skrapar på det. Detta tillämpas på många stuterier och djursjukhus.
    – Tittar vi på andra djurslag, kan till exempel elefanter samlas i stillhet runt en död flockmedlem i flera dagar. Så fungerar det inte med hästar, den frilevande hjorden kanske nosar på den döda hästen men drar sedan vidare utan större uppståndelse.

    Vad händer när två hästkompisar blir skilda åt i och med att den ena säljs och lämnar stallet?
    – Även här är det framför allt flockdynamiken som förändras. När en häst lämnar kommer kanske en ny och då bildas nya kompisrelationer. Innan gruppen är stabil med en ny invånare är det viktigt att lägga ut fodret på flera platser och ordna med flera möjligheter att dricka.
    – Det är också klokt att låta hästarna se varandra lite på avstånd först, i hagar nära varandra – men skilda av en gång – och att introducera den nya hästen till den häst som är högst i rang först. Om den nya hästen släpps in i gruppen på en gång, kan det bli konkurrens om vilka som ska vara kompisar.
    – Många tror att det är fel att ha tre hästar tillsammans i en grupp, men tvärtom kan det vara en fördel när en av dem rids – då är det två kvar i hagen. Återigen är flocken det viktigaste för hästar.
    – Även hästar som är kompisar är inte vänner hela tiden, utan det kan förekomma hot och tillrättavisningar mellan dem. För hästar är det inget konstigt att vissa hästar bestämmer över fodret och tydligt visar det.

    Ridsport digital

    99:- i månaden