Hästägartips
3 januari 2023 06:27
Ridsportplus

Expertens tips om snösulor

SkoningÅttio procent av hovslagaren Zola Runstens kunderna är islandshästar. Här ger hon sina bästa tips om snösulor och riskerna med sulorna.

Expertens tips om snösulor
För eller emot snösulor? Hovslagaren Zola Runsten nyanserar bilden. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hovslagaren Zola Runsten kommer från Jämtland, har bott i Stockholm och jobbar idag i Göteborg. Hon kan berätta om de regionala skillnaderna när det gäller snösulor.
    – I Jämtland hade man snösulor från september till slutet av april. Så flyttade jag till Västkusten där verkligen ingen använde snösulor, medan alla skulle ha sulor i Stockholm. Men de senaste vintrarna i Göteborg har fått mer snö, nu är det jättemycket folk som ska ha snösulor, säger Zola Runsten.

    Djupa hovar

    Om det passar att hästen har ”permanenta” snösulor beror på hovkvaliteten.
    – Islandshästarna har bättre förutsättningar än till exempel halvblod, eftersom de har djupare hovar. Med djupa hovar blir det inte samma risk för tryck när det är gyttja och lera. Halvblod har ofta stora platta fötter och risken är mycket större att det blir hovbölder när snön försvinner och det samlas lera under snösulan.

    En sjukdom som kan ställa till det oavsett ras är fång.
    – De är ofta känsligare i sulan Jag brukar lägga en helsula av plast eller läder under snösulan, berättar Zola Runsten.

    Avtagbara sulor

    Ett alternativ till de sulor som läggs på av hovslagaren är avtagbara sulor, till exempel Polar Pads.
    – Om du har trasiga hovväggar eller lätt för tappskor rekommenderar jag Polar Pads. Alla sulor gör att skon inte ligger kloss an mot hoven och då finns risken att skon lossnar lättare. Särskilt med snösulor som inte är helsulor det blir mer ostadigt.

    Är det lite krångligt att sätta på Polar Pads?
    – Det tycker jag inte. Det gäller att hovslagaren borrar broddhål i tån med rätt avstånd, säger Zola Runsten.
    – Många glömmer att tårna höjs upp med brickorna, så kanske ska du lägga lite kortare brodd i tån (än i trakten,) så att inte hästen går i uppförsbacke, vilket kan vara en skaderisk i långa loppet. Men på mjukt underlag spelar det mindre roll, då sjunker hoven.

    En risk med Polar Pads är att de ligger som en platta bakåt.
    – Det kan bli tryck på strålen om man har dem på hela tiden, så det gäller att ha på dem när det behövs att att plocka av dem när det är lerigt ute.

    Hovslagaren har koll

    Det finns en hel uppsjö av olika snösulor, delvis täckande och heltäckande, och det finns en sort som skruvas fast i traktbrodden – den sistnämnda är Zola Runsten tveksam till.
    – Det är en järnbit som ligger längs med skon och risken är att om hästen kliver på en sten så kan järnbiten böjas in i hoven, något jag sett.
    Bästa rådet när det gäller snösulor stavas: Fråga din hovslagare.
    – Hovslagaren har koll på hästens hovkvalitet och hur länge snön brukar ligga, säger Zola Runsten.

    Aveln har påverkat

    Hon berättar att det finns många fördelar med att jobba med islandshästar; 80 procent av hästarna på skoningslistan är just islänningar.
    – Jag är partisk. Men jag har med mig en lärling som jobbat med andra hästraser och hon säger ”åh vad lugna och snälla hästarna är”. Och de har ganska okomplicerade hovar, vi har ju ändå avlat på bra material eftersom hovkvalitet ingår i bedömningarna, vilket det inte gör hos andra raser.

    Ridsport digital

    99:- i månaden