Nyheter
24 april 2023 19:44
Ridsportplus

Få koll inför träckprovet

AvmaskningHögsäsongen för träckprovtagning av hästar inför sommarens bete är i full gång och hos veterinären Pia Svedberg går telefonen varm bakom kontorets glasväggar inne på Vidilab.

Få koll inför träckprovet
Just nu är det högsäsong för träckprovstagning av hästar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När ska man ta träckprov?
    – Vi brukar rekommendera provtagning i april-maj, men Sverige är ett avlångt land och parasiternas viloperiod skiljer sig mellan Skåne och Norrland. Vi rekommenderar att man tar träckprov minst två veckor före planerat betessläpp, det för att man ska hinna få provsvaret samt hinna avmaska de individer som behöver det.
    – Man bör också ta träckprov om hästen inte mår bra och vill utesluta att det skulle bero på parasiter.

    När ska man odla för stora blodmasken?
    – Stora blodmasken har en lång livscykel vilket innebär att det tar 5,5 till sju månader för den att bli könsmogen. Tar du provet för tidigt i förhållande till när hästen smittades/avmaskades så riskerar du att få ett falskt negativt resultat. Det betyder att det kan finnas larver i hästen, men inga ägg i träcken.
    – Jag rekommenderar alltid att man begär en odling avseende förekomst av stora blodmasken om man inte redan har säkerställt att smittan varken finns hos den enskilda hästen eller på markerna den går på.

    När ska man avmaska?
    – När man konstaterat att hästen har mask i en sådan mängd eller av en sådan sort att den behöver behandlas. I vissa fall avmaskar vi för att behandla hästen och i andra fall för att skydda betet från allt för stora mängder parasitägg.
    – Jag pratar ofta med hästägare som har flera hästar som utsöndrar väldigt olika mängder ägg (EPG), trots att de gått i samma hage i flera år. Förutsatt att man uteslutit förekomst av stor blodmask samt bandmask och har symptomfria hästar, så avmaskar man endast de individer som utsöndrar mycket ägg och därmed kontaminerar betet. Vi måste undvika slentrianmässig avmaskning för att undvika ytterligare resistens mot de få avmaskningspreparaten vi har kvar.

    Hur fungerar det med resistensen mot avmaskningsmedel?
    – Resistens är en naturlig selektion. Det vill säga att de maskar som lyckas överleva avmaskningen också är de som lyckas föröka sig och därmed sprida sina gener vidare. Vi måste hushålla med de avmaskningspreparat som finns, vi vill inte hamna i ett läge där vi inte kan avmaska de hästar som verkligen behöver det.
    – Vi kan heller inte backa bandet. Det är inte så att om vi slutar avmaska så kommer resistensen att försvinna — maskarna har redan förändrats genom genetisk selektion. Det är en del av evolutionen.

    Fakta

    Minska parasiterna i hagarna

    • Vårda hagarna.
    • Mocka hagen.Studier visar att när man mockar hagen två gånger i veckan gör det avsevärd skillnad på parasittrycket.
    • Fodra inte på marken.
    • Växelbeta med nötkreatur, får eller kameldjur.
    • Sambeta med andra djurslag.
    • Låt betet vila från betande djur ett år.
    • Låt betet vila från hästar under första halvan av betessäsongen .
    • Växla mellan slåtter och bete.
    • Släpp inte ut hästar med okänd parasitstatus på betesmarkerna.

    Denna artkel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Ridsport digital

    99:- i månaden