KonfliktfrittBegreppet kontakt mellan ryttare och häst är ett stort och komplicerat område inom ridsporten. Ridsport Island har pratat med Feif-domaren Lena Lenartsson om hur kåren bedömer just detta.
FEIF-domaren Lena Lennartsson: ”Vi bedömer även den mentala kontakten”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det viktigaste bedömningskriteriet är enligt domarhandledningen harmonin mellan ryttare och häst. Ryttaren måste hantera hästen rättvist, finkänsligt och med respekt; vara dess självklara ledare men inte dess översittare. Under alla omständigheter ska ryttaren sätta hästens välfärd och säkerhet i främsta rummet.

– Hästen ska vara lugn och avslappnad och kunna utföra sin uppgift i positiv anda. Domarhandledningen finns på svenska på SIF:s hemsida om ni vill gå in och titta på vad mer som står där. Vi bedömer det genom att titta på ryttarens inverkan med säte, hand och skänkel. Även den mentala kontakten. Hästen får inte se arg eller rädd ut. Vi har lite riktlinjer att gå efter. En nöjd häst har inga konfliktbeteenden. Det vill säga den går inte emot handen och gapar eller biter mot bettet. Den har inga spänningar i kroppen som kan ge styvhet eller ojämnhet i rörelserna, säger FEIF-domaren Lena Lennartsson.
Fler exempel på konfliktbeteenden är att hästen slår med svansen eller ruskar på huvudet. Att ständigt ändra huvudets position är också ett konfliktbeteende.
Vill kunna belöna god ridning i större grad
– Vid stora brister i kontakten får vi domare inte sätta över 6,0, men oftast blir inte ens poängen så hög för det finns andra faktorer som avgör. Vid smärre kontaktproblem och då ryttaren har en generellt god ridstil får vi sätta max 7,5 om gångartskvaliteten når upp till den poängen. För att få poäng på 8 och högre måste det vara utmärkt ridning och kontakt synkat med kvaliteten på gångarterna.
– Vad gäller ryttaren sits vill vill domarna se den följsamma lodräta sitsen. Ingen bakvikt med tryckande säte eller bankande skänklar i ljumskarna och dylika avvikande beteenden. Vi vill också kunna belöna god ridning i större grad. Även på hästar med medelrörelser.
Brandväggar ett viktigt verktyg för domare och ryttare
Alla nyckelfaktorer ligger till grund för bedömningen. Därför kan inte hög kvalitet inom ett område väga upp för bristande kvalitet i ett annat. För att förhindra att så sker har det placerats ut brandväggar där vissa grundkrav måste uppfyllas inom varje respektive nyckelelement. En sådan brandvägg kan inte passeras och det kommer att leda domaren till vilka poäng som är möjliga att sätta.
– Alla dessa faktorer ska bedömas och tas hänsyn till när man sätter poäng. Det är därför viktigt att domarna har en öppen dialog med varandra för att få en så god samsyn som möjligt. Detta var temat på FEIFs internationella seminarium i år. Lika viktigt är dialog med ryttare och tränare. Vi har alla ett stort ansvar för att hålla hästvälfärden hög inom vår sport, berättar Lena Lennartsson
Följ Ridsport på