Hästägartips
2 januari 06:14
Ridsportplus

Fem fiffiga fakta om betfiber

FoderBetfiber innehåller mycket fibrer och kan vara ett alternativ till den ofta dyrare mashen. Men glöm inte att blötlägga det innan du fodrar hästen.

Fem fiffiga fakta om betfiber
Sockerbetor som skördas. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Restprodukt från sockerbeta

    Betfiber är en restprodukt från sockerframställning. Normalt sett innehåller betfiber 90 procent torkad betfiber och 10 procent melass. Sockerhalten i det som säljs under namnet Betfor är 10,5 procent sedan år 2015, då tillverkaren Nordic Sugar sänkte sockerhalten från 20 procent. Det finns också varianter utan tillsatt melass, då sockerhalten blir lägre och brukar uppgå till fem procent. Till friska hästar är det okej att ge betfiber, men hästar med fång, EMS och den genetiska formen av korsförlamning, PSSM, bör inte få betfiber med tillsatt melass.

    Olympus Digital Camera
Sockerbeta Betfiber
P: 2023-19
    En sockerbeta. Foto: Istock

    2. Fibrer – inte stärkelse

    Fiberdelen i betfiber består av pektin, en fiber med hög smältbarhet i hästens grovtarm. Fibrerna är av bra kvalitet och bryts ner fortare än fibrerna i grovfoder. Betfiber innehåller ingen stärkelse, vilket är fördelaktigt med tanke på att stärkelse enligt forskning kan orsaka magsår. Dessutom kan betfiber balansera pH-värdet i tarmen. Väl uppblött betfiber kan vara ett sätt att lura i hästen vätska, något som kan förebygga förstoppningskolik.
        Betfor innehåller en hög andel av aminosyran betain, som har visat sig mildra mjölksyra under träning och underlätta återhämtning.

    3. Två delar i matsmältningssystemet

    Hästens fodersmältningssystem består dels av magsäcken och tunntarmen, dels av blind- och grovtarmen. I tunntarmen tas vitaminer, mineraler, protein och lättlösliga kolhydrater upp med hjälp av enzymer. I blind- och grovtarmen är det mikroorganismer som sköter fodernedbrytningen och tar hand om svårlösliga kolhydrater. Man vill att foderstaten ska innehålla både lätt- och svårlösliga kolhydrater för att båda delarna av matsmältningssystemet ska få jobba, och det uppfylls i och med betfiberns långsamma kolhydrater och melassens snabba. 

    4. Skillnad på betfiber och fibrebeet

    Betfiber brukar i Sverige saluföras under namnet Betfor. Det finns även foder som kallas fibrebeet eller betfiber mash, och dessa innehåller utöver betfiber även andra ingredienser. Några exempel på vad som kan ingå är vetekli, vetefodermjöl, lusern, havrekli, linfrökaka och melass. Oavsett vilken typ man använder ska dessa foder alltid blötläggas. Båda beskrivs av foderexperter som bra fodermedel som hästarna ofta gillar. 

    5. Priset då?

    Både för betfor och betfiber är rekommendationen att ge 0,3–1,0 kilo torrt foder, som sedan blötläggs, till en häst på 500 kilo. Betfiber Mash eller FibreBeet kan kosta mellan 11 och 40 kronor kilot, Betfor kostar cirka 10 kronor kilot vid köp av enstaka säckar. Skillnaden mellan de båda är att betfor kommer som ”snitslar” medan de andra är pelletterade och kan upplevas som lättare att ta ur säcken. 

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden