DopningNästa år planerar Svenska Islandshästförbundet, SIF, att utöka antalet dopningsprov på häst vid tävling. "I en växande sport måste anpassningar göras," säger generalsekreteraren Anna Ryberg.
Fler dopningstester införs för hästvälfärdens skull
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Den pågående debatten om hästvälfärd är intensiv och hur dopning och otillåten medicinering hanteras är en del av denna.
Vår erfarenhet är att ryttarna tycker det är bra att vi genomför dopningskontroller.
Anna Ryberg.
Svenska Islandshästförbundet har de senaste åren genomfört ungefär åtta dopningstester om året, men 2025 kommer antalet tester att öka.
– Vi har inte gjort någon analys av hur många fler kontroller som är lämpliga att genomföra än, men i en växande sport måste anpassningar göras, säger SIF:s generalsekreterare Anna Ryberg.
På arrangemang för islandshästar gäller samma karens- och förbudslista som för Svenska Ridsportförbundet. Listan innehåller karenstider och förbud för läkemedel, substanser och åtgärder och är framtagen tillsammans med Svensk Trav- och Galoppsport i samarbete mellan de skandinaviska länderna genom Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee, NEMAC. Listan uppdateras regelbundet. Dessutom förbjuder Svensk djurskyddslagstiftning dopning av häst och detta regleras av Jordbruksverket.
Vilken tävling som helst
SIF genomför alltid dopningstester på nationella mästerskap, men tester kan förekomma på vilken annan tävling som helst. På internationella mästerskap är det Internationella Islandshästförbundet, FEIF, som genomför dopingkontrollen. På avelsarrangemang inom Sverige tas det bara något enstaka test per år i snitt.
– Vår erfarenhet är att ryttarna tycker det är bra att vi genomför dopningskontroller, fortsätter Anna Ryberg.
Varje test i Sverige kostar totalt ungefär 10 000 kronor från provtagning till analys och det är tävlingsarrangören som får stå för kostnaden. Urinprov från hästen är att föredra, men om detta av någon anledning inte fungerar kan ett blodprov tas. Anna Rydberg poängterar att det är viktigt att ha ordnat men en lugn miljö där dopningstestet ska tas. Vilken eller vilka hästar som ska provtas lottas fram.
En annan viktig del för SIF är att utbilda tävlingsryttare på alla nivåer om vad som definieras som dopning och vilka substanser som inte får ges till häst om den ska tävla. Det gäller också att ryttarna har kunskap om vad som gäller för dem själva, och här använder SIF självstudieprogrammet Ren Vinnare.
– Från och med 2025 kommer Ren Vinnare vara obligatorisk att gå för den som vill anmäla sig till tävling, säger Anna Ryberg.
Efter provtagning
Efter provtagning på häst skickas provet för analys till SVA än så länge, men detta kan komma ändras nästa år. Skulle det visa sig att en häst är dopad eller har medicinerats med en tillåten substans på ett otillåtet sätt, till exempel för nära inpå tävling, är straffet ofta avstängning från tävling under en tid samt strykande av resultat på den aktuella tävlingen.
Det är många aspekter som vägs in när påföljden ska regleras, till exempel hur ryttaren samarbetar med gällande att få fram en förklaring. Det kan vara både FEIF och SIF som hanterar påföljden beroende på vad för tävling det handlar om.
Helhetsgrepp
– Vår tävlingssektion har helhetsgreppet om dopningsfrågan tillsammans med SM-gruppen och landslagsveterinären. Det är en viktig fråga som vi har att förhålla oss till i dagens debatt om hästvälfärd och allmänhetens acceptans av vår sport, säger Anna Ryberg.
Följ Ridsport på