Hästägartips
26 juli 2023 06:22
Ridsportplus

Flera anledningar till att sadeln glider fram

UtrustningSadlar som glider fram är ett vanligt problem, men vad beror det på? Ridsport har pratat med sadelutprovaren Monica Andersson.

Flera anledningar till att sadeln glider fram
Sadlar som glider fram är ingen ovanlighet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sadelutprovaren Monica Andersson reser runt om i Sverige och provar ut sadlar. Många av hennes kunder är islandshästägare och inte sällan tacklas de med att sadeln glider fram. Hon menar att det kan finnas många orsaker till problemet. En av dessa orsaker är hur sadeln är utformad.
    – Det man ser är att många som tillverkar islandshästsadlar placerar sadelgjordsläget långt bak på sina sadlar. Tanken på en sadel är att den bakre stroppen ska gå rakt ner mot sadelgjordsläget på hästen. Har man då en häst som har en rund maglinje hamnar läget väldigt långt fram på hästen. Sadeln ska ligga två-tre fingrar bakom bogbladet och det vi ser är att det är vanligt att sadelstropparna på många sadlar då hamnar rakt ner under magen på hästen och där kan inte en sadel ligga kvar. Ser det ut så innan du spänt sadelgjorden så har du inte en sadel som harmoniserar med hästens hållning och kropp.

    Fel bomstorlek på sadeln och utformning av bom kan också göra att en sadel åker fram, poängterar Monica Andersson.

    Monica Andersson På Bett Och Sadlar Sadelgjord Sadelgjordar Utrustning
    Monica Andersson.

    Många orsaker

    Hästens hull kan också vara boven i att en sadel åker fram.
    – En häst som är tjock har problem att bära en sadel på ett bra sätt. En rund maglinje gör det svårt att sadla hästen korrekt. Dessutom är bogen på många islandshästar ofta liggande vilket gör att bogbladet hamnar ganska långt bak och ibland bakom sadelgjordläget. Kombinerar du det då med en rund maglinje och en förövrigt kort rygg så kommer sadeln att glida framåt och lägger sig på bogbladet, säger Monica Andersson.

    Även ryggens sluttning och längd påverkar hur en sadel ligger.
    – En annan sak vi ofta ser på islandshästar är ryggar som sluttar framåt. Att hästen är sänkt i fronten och hög bak. Det kan bero på exteriör men ofta beror det på att hästen har en dålig hållning. Har hästen då dessutom en rund maglinje så kommer sadeln glida fram även där. Dessutom finns problemet med korta ryggar, har vi en sadel som är för lång så kommer den hamna på länden och då puttas sadeln fram av hästens rörelse.

    Ännu en orsak kan vara att det är ryttaren själv som påverkar sadeln. Ryttare som kniper sig fast och trycker sadeln framåt är inte helt ovanligt.
    – Ett lätt sätt att se om det är det som är problemet är att helt enkelt låta någon annan rida din häst, har den nya ryttaren inte samma problem kan det vara dags att ta tag i din sits, säger Monica Andersson.

    En bred sadelgjord kan ibland stjälpa istället för att hjälpa

    Hur löser man då problemet med en sadel som åker fram, är det bara hasta i väg till affären och köpa en ny bred sadelgjord? Nja, riktigt så enkelt är det inte.

    – Om du har en sadel med fel läge på stropparna och en häst med en rak bra maglinje då kan du använda en H-gjord. En H-gjort är en sadelgjord med ett större avstånd mellan spännena vilket gör att du kan möta upp den bakre stroppen på hästen, säger Monica Andersson som ändå höjer ett varningens finger mot att slentrianmässigt köpa en bredare gjord.
    – Har man en häst med rund maglinje och köper en för bred sadelgjord så kan sadelgjorden trycka sig fram mot hästens armbåge. Trycket kommer då att hamna fel på hästens mage vilket är obehagligt för den. Var försiktig när du använder en bredare gjord och ta hjälp om du är osäker, risken är att du bara kamouflerar ett problem. En sadel som åker fram är aldrig bra.

    Sadelproblem 4
    Här hamnar stropparna under hästens mage istället för vid sadelgjordsläget.

    Det finns många svängda sadelgjordar på marknaden, och de kan vara en lösning om sadelgjordsstropparna hamnat lite bakom sadelgjordsläget. Men även här måste kunskap om hästens utrustning och anatomi in.

    Monica Andersson menar ändå att en av de vanligaste orsakerna till att sadeln åker fram på hästen är att hästen har dålig hållning.
    – Har hästen dålig hållning så kommer det vara svårt att hitta en sadel som inte åker fram. För att se om din häst har dålig hållning ska du se var hästen ställer sina framben, ställer den gärna frambenen lite under sig finns risken att den står och hänger, och med en sån hållning pushas mer eller mindre alla sadlar framåt. Då måste du som hästägare träna din häst till en bättre hållning och lära den att aktivera sin kropp.

    Ridsport digital

    99:- i månaden