Hästägartips
10 februari 2023 19:54
Ridsportplus

Flera fördelar med varmskoning

HovarHovslagaremästare Elin Bäcklund varmskor över 90 procent av ”sina” hästar. Det blir bättre tillpassning till hoven och det är lättare att forma varmt än kallt järn, menar hon.

Flera fördelar med varmskoning
Vid varmskoning sätts den heta skon direkt på hästens hov, något som de allra flesta hästar enkelt accepterar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fler och fler hovslagare övergår till att värma järnet innan de riktar skorna.
  – Framför allt de som får problem med armbågar och handleder. Det har sina fördelar att jobba med ett mjukare järn, det blir inte lika starka vibrationer, berättar hovslagaremästaren Elin Bäcklund.

  Men ett steg längre än varmriktning är att varmsko. Då sätts den heta skon på hästens hov.
  – Du bränner bort bakterierna, både de dåliga och de bra, men det är de dåliga du framför allt vill få bort. I dag går många hästar i extremt leriga hagar och kan få problem med röta, dåliga bakterier och dålig stråle, säger Elin Bäcklund.

  Varmskor över 90 procent

  Elin2
  Elin Bäcklund är Sveriges första kvinnliga hovslagaremästare. Hon tog sitt mästarbrev 2019. I dag driver hos Lerums hovslageri och undervisar vid hovslagarskolan i Lerum, framför allt i hästskosmide.

  Själv varmskor hon över 90 procent av sina hästkunder.
  – Jag ser fördelarna i att du kan göra så mycket mer med järnet i fråga. Du får en bättre tillpassning till hoven.
  – Det går också att anpassa, till exempel göra en bredare sida, ett extra sömhål eller dra en kappa på ett nytt ställe. Framför allt är det så mycket enklare att rikta skorna.

  En av orsakerna till att inte varmsko en häst kan vara om den är mycket nervös.
  – Det gäller att känna av läget och hästarna, men till 90 procent är det inga konstigheter. Fast det är klart, alla människor kring hästen påverkar, så har du en nervös ägare blir hästen nervös också.

  Det har hänt att hästägare reagerat på varmskoningen.
  – De tror att vi skadar hästarna. Men det är ingen hovslagare som vill gå ut och skada en häst, det är det sista vi vill. Jag tror det handlar om okunskap och att personen aldrig sett varmskoning förut.

  Vilka hovslagare som väljer varm eller kall metod beror på vem man gått lärling hos, menar Elin Bäcklund.
  – Nästan hundra procent av dem som går med en handledare som varmskor kommer att varmsko. Det finns också de som går med en som kallskor som frågar om de får gå med en som varmskor för att få lära sig.

  Doften en av få nackdelar

  Nackdelarna, då? Det ryker och luktar.
  – Arbetskläderna kanske luktar lite, framför allt i slutet av en arbetsdag. Men om du har tvättat dem är det ingen som säger att du luktar illa på måndag morgon. Annars ser jag inga nackdelar alls.

  Det finns också en brandrisk.
  – Men det gör det med allt som har med heta arbeten att göra, till exempel om hovslagaren har en vinkelslip som ger mycket gnistor – och det har de flesta hovslagare. Det gäller att ha sunt förnuft, säger Elin Bäcklund.

  Fakta

  Heta arbeten

  Heta arbeten är ett samlingsnamn för arbetsmoment som medför uppvärmning eller gnistbildning och som kan riskera att orsaka brand.

  Samtliga stora försäkringsbolag i Sverige ställer krav på att den som ska utföra brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats behöver kunskap och måste vara behörig.

  Källa: Hetaarbeten.se

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

  Ridsport digital

  99:- i månaden