Hästägartips
15 januari 2023 06:25
Ridsportplus

Foderstaten är nyckeln i din hästs hullminskning

HästhälsaMånga hästar lider av överhull, speciellt efter betessäsongen. Att få ner sin häst i vikt kräver både tålamod och noga planering.

Foderstaten är nyckeln i din hästs hullminskning
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många hästar i Sverige bär på extrahull vilket påverkar både prestation och hälsa. Är hästen i överhull är det upp till hästägaren att se till att hästen hamnar på rätt nivå hullmässigt.
    – Hästens hull är i direkt samband med energiintag. En foderstatsberäkning kan hjälpa hästägaren att uppskatta vad som är en lagom fodergiva. Utvärdera hästens hull, om hullet behöver ändras så gör en uppskattning på hur mycket. Har hästen för mycket hull dra inte ner ”här och där” bara på måfå  – då är risken att hästen får brist på näringämnen. När du räknar foderstat så kom också ihåg att räkna på idealvikten, inte på hästens nuvarande vikt, säger Cecilia Müller, docent i fodervetenskap med inriktning häst vid SLU.

    Att öka energiåtgången, det vill säga med motion, och minska energiintaget, en förändrad foderstat, är mest effektivt för att minska hullet men ibland är det inte en möjlighet. Vid till exempel fång är en ökad motion inte ett alternativ och då krävs en större förändring i foderstaten  över tid för att möjliggöra hullnedgång.

    Fakta

    Energiåtgång

    • En vuxen häst på 500 kilo har ett underhållsbehov på 56 MJ. När det går i lättare träning behövder den 76 MJ. Vid mycket hård träning är behovet runt 130 MJ.
    • 20 MJ det vill säga skillnaden mellan underhållsbehovet och behovet inklusive lättare träning, motsvarar 30-40 minuter aktiv trav eller galopp plus 10 minuter aktiv skritt per dag sju dagar i veckan.
    • 20 MJ finns det till exempel i 2 kg torrsubstans vallfoder skördat runt midsommar i södra Sverige. För varje kg torrsubstans vallfoder extra du vill ge din häst krävs alltså ungefär denna träning.

    Minska energintaget

    Det första du bör göra om du ska minska på energiintaget för din häst är att ta bort eventuellt kraftfoder.
    – Har du redan tagit bort kraftfodret kan det vara nödvändigt att minska vallfodergivan. Många har bilden av att hästen får magsår utan fri tillgång till vallfoder. Det är inte riktigt hela sanningen. En häst som lever fritt betar ca 12- 14 timmar per dygn, den strövar över en stor yta och letar upp det den vill äta. Hästar  som lever fritt står inte still på samma ställe och proppar i sig skördat foder hela dygnet, vilket ofta är fallet med hästar som har fri tillgång på vallfoder. Det leder ofta till överhull och fetma, säger Cecilia Müller som också förklarar att det finns studier som visat att ponnyer som fått begränsad betestid äter ikapp när de får tillgång till bete vilket gör att betesintaget inte reduceras så mycket som man skulle kunna tro.

    Att ha en foderanalys på sitt grovfoder är oerhört viktigt, den visar hur väl fodret passar hästens behov. Många gånger kan hästägare stå med ett foderparti som passar bättre för en helt annan hästtyp än den som står i stallet.
    – Har du till exempel ett vallfoder med högt energivärde per kilo torrsubstans kanske det inte passar om du har lättfödda islandshästar. Då kan du späda ut det med halm, kanske byta vallfoderparti med grannen eller köpa in ett annat vallfoder med lägre näringsvärde att späda ut med, säger Cecilia.

    Fakta

    Slowfeednät

    Småmaskiga hönät är populärt för att få hästar att äta långsamt. Noterbart är att näten inte passar alla hästar.

    – En del hästar kan påverkas i i hals och nacke när de utfodras med småmaskiga hönät, säger Cecilia Müller.

    Studier har visat att portionsutfodring i småmaskiga hönät kan förlänga ättiden med en och en halv gång. Enkelt räknat, hade hästen ätit upp grovfodret på 1 timme, äter den upp det på 1,5 timme istället.
    – Men hästarna äter inte mindre mängd foder med nät jämfört med utan när vid fri tillgång,  till exempel om man använder nät på en utställd hö- eller hösilagebal, säger Cecilia Müller.

    Halm är underskattat

    Om man måste minska vallfodergivan för att minska hästens hull behöver man se till att hästen fortfarande får tillräckligt lång ättid. En bra metod är att ersätta en del av vallfodret med halm. En studie från SLU visar att halm kan ersätta 50 procent av vallfodergivan .
    – Det går bra med vilken halm som helst, men precis som med allt foder så måste det vara av god hygienisk kvalitet. Ersätter du en stor del av vallfodergivan med halm så håll koll på att hästens mineralbehov fortsatt blir täckt genom att eventuellt justera mineralfodergivan Halm innehåller ofta en mindre mängd mineraler jämfört med vallfoder.

    Det som är viktigt att komma ihåg är att grovfodergivan ska fördelas jämt över dygnet för att hästen ska må bra.
    – Grovfodergivan bör fördelas jämnt över dygnet. Fpr hästen små givor kan tillgång på halm lösa fodringstillfällena, men vallfoder bör serveras minst två till tre gånger per dygn, säger  Cecilia Müller som också vill uppmuntra fler hästägare till att ge hästar lövsly.
    – Det innehåller lite energi, mycket vatten och tar tid att att äta blad. Det kan vara ett bra supplement.

    Tysklön
    Sly kan vara ett bra alternativ men se upp med tysklönn och ek som är gifitgt. Foto: iStockphoto

    Glöm inte protein och vitaminer

    Byter du en del av vallfodergivan mot halm, håll koll på proteinet.
    – En balanserad foderstat är bäst, proteinbehovet behöver vara täckt men bör ej överskridas. Proteinöverskott kan också bidra till överhull, förklarar Cecilia Müller som också poängterar att behöver man komplettera grovfodret med proteinfodermedel så finns det flera att välja på och det gäller att välja en proteinkälla som hästen kan tillgodose sig proteinet.

    Vitaminbehovet är också viktigt att uppfylla. Normalt täcks det behovet med vallfodret och mineralfoder men om fjolårsfoder används så kan vitaminer behöva tillföras. Vitaminer förbrukas nämligen när fodret lagras.

    Tålamod är viktigt

    Att få ner en häst i hull är inget som görs över en dag, nedgången behöver ske successivt för att inte riskera att hästen drabbas av andra hälsoproblem. Det kräver en långsiktig plan och tålamod.
    – Hullbedömhästen ungefär en gång i månaden, säger Cecilia Müller och påpekar att de populära viktmåttbanden inte alltid är att lita på för att uppskatta kroppsvikten hos hästen.
    – För vissa hästtyper funkar de jättebra för att uppskatta kroppsvikten men för andra kan de visa mer än 50 kg fel . Det man däremot kan använda dem till är att mäta hästens bröstomfång i centimeter. Gör man det regelbundet kan man följa om hästen är på väg upp eller ned i hull, om man tycker det är svårt att hullbedöma hästen. Klipp gärna ett litet jack i pälsen precis bakom manke och armbågar så du vet att du lägger måttbandet på samma plats varje gång du mäter.

    Vår bild av hur en häst ska vara i hullet har förskjutits

    En annan utmaning man kan stöta på som hästägare när man bantar sin häst är de kritiska rösterna runt omkring.
    – Många kommenterar att ”den är för smal” eller ”den tappar muskler”.  Glöm inte då att vår bild av hur en häst ska vara i hullet har förskjutits mot överhull och fetma, och allt fler hästar i dag är i överhull, säger Cecilia Müller. Lagom hull är en hälsofråga, inte en fråga för tycke och smak, avslutar Cecilia.

    Informationen är hämtad under en föreläsning som Cecilia Müller höll på Gesta gård i Stallarholmen tidigare i höstas.

    Läs mer om halm som komplement till vallfodret här: https://www.mdpi.com/2076-2615/11/8/2197

    Ridsport digital

    99:- i månaden