Clinic
8 november 2023 06:20
Ridsportplus

Förberedelse är A och O vid galoppfattning

WångenUnder Wångens islandhästdagar höll tränaren Frida Lindström en demo på temat roliga och givande galoppövningar.
– Galoppen blir ibland lite bortglömd. Det är en rolig gångart, säger Frida Lindström.

Förberedelse är A och O vid galoppfattning
Frida Lindström uppmuntrar till att rida mer galopp.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Frida Lindström driver Forsen islandshästar i Riddarhyttan. Hon har deltagit på otaliga mästerskap och är en uppskattad tränare. Under Wångens islandshästdagar höll hon i en demo på temat roliga och givande galoppövningar.
    – Jag tycker att det är en rolig gångart att jobba hästen i. Det är en skön känsla att galoppera på sin häst.

    – Du får mycket på köpet när du tränar galopp, både balans, styrka och lösgjordhet. Du får bättre bärighet som sedan återspeglar sig i de andra gångarterna. Det har jag märkt på Hervar, att han fått bättre bärighet i tölten, säger Frida och syftar på skäckvalacken hon har med sig till Wången.
    Den 7-åriga fyrgångsvalacken har varit en följeslagare under tiden Frida gick utbildningen för Ridlärare IV.

    Frida säger att många islandshästar kanske inte har jättebra galoppkvalitet och att det då kan ta lite tid att lära sin häst att galoppera bra.
    – Vissa hästar har bra grundgalopp medan andra har lite dålig grundbalans.

    Har man en häst som har lite svårare för galopp kan det vara lätt att misströsta och tro att det inte går överhuvudtaget.
    –  Det tar lite tid för vissa hästar att förstå, men har man väl öppnat upp den här vägen och hästen förstår så rullar galoppen på. Men det kräver sin tid. Femgångshästar kan vara lite lurigare i galoppen eftersom de gärna har lite mer påskjut än än fyrgångshästarna.

    Glöm inte miljön

    Frida poängterar att underlaget är viktigt att ta hänsyn till när du ska träna galopp med din häst.
    – Det får inte vara halt eller för hårt. Vissa vintrar kan det därför bli lite tråkigt, för det går bara inte att träna galopp på grund av underlaget.

    Som ryttare får man heller inte tumma på att skapa en trygg situation för sin häst. Det är viktigt att hästen är lugn men också miljön runt omkring är lugn när du tränar.
    – Så fort en häst spänner sig får du direkt en mycket sämre galopp, säger Frida.

    Hjälpgivningen är viktig när det är dags att fatta galopp. Vanliga misstag är att ryttaren fastnar i innertygeln och/eller kniper med benen.
    – Sedan får man aldrig straffa hästen när den fattar fel galopp – det är väldigt vanligt att ryttarna börjar dra i tygeln direkt efter fattningen. Har man fattat galopp så har man, det är upp till ryttaren att förbereda bättre nästa gång. Det är inte hästens fel att det råkar bli fel.

    Att hästen är felställd är en vanlig orsak till att det blir fel galopp.
    – De kan fatta rätt galopp då också såklart, men det är vanligare att ryttaren inte känner att det kommer att bli fel galopp när hästen är felställd. Det krävs också att ryttaren är i rätt balans för att hästen ska fatta rätt galopp.

    Galoppfattningar stärker galoppen.
    – Många blir lite rädda och hänger i tyglarna när de ska fatta galopp. Tycker man det är läskigt att fatta galopp så träna galopp i uppförsbackar. Lätta lite ur sadeln och ta tag i manen.

    Ridsport digital

    99:- i månaden