Hästägartips
9 mars 13:00
Ridsportplus

Förhindra klådan i tid

EksemBästa sättet att hantera sommareksem är att minska hästens utsatthet för bett från svidknott. Det gäller att börja i tid, redan nu under tidig vår, så det börjar bli tid att vädra eksemtäcket och se över lagret av klådstillande preparat.

Förhindra klådan i tid
Eksemtäcke är en bra investering. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sommareksem är en allergisk reaktion, en överkänslighet, mot svidknott, som ger klåda hos drabbade hästar. Det är immunsystemet hos vissa hästar som överreagerar mot saliven från dessa insekter, så att hästarna får klåda. Denna kan vara så kraftig att de kliar sönder huden och får sår eller tjocka valkar.

    Islandshästen hör till de raser som har lättare för att utveckla sommareksem än andra, framför allt de individer som är födda på Island och kommer hit i vuxen ålder, eftersom de inte vuxit upp i kontakt med svidknott. 

    Den som har en häst med sommareksem, har i regel utarbetat en metod för att hålla svidknotten på avstånd, genom att testa de möjligheter som finns. Hästar klarar sig sällan med en enda åtgärd, det kan krävas en kombination av flera. Oftast används eksemtäcke och någon form av klådstillande preparat, men även fodertillskott med omega 3, som bland annat finns i linfröolja, rapsolja och fiskolja, kan i vissa fall ge lindring.

    Det bästa är om hästen inte hinner bli utsatt för svidknottens bett innan åtgärderna sätts in. Då triggas inte den allergiska reaktionen med klåda igång. Därför gäller det att vara beredd och ha koll på vädret. Det kan förekomma viss kläckning av knott under tidig vår, särskilt då fuktig mark börjar värmas upp av solen. Då behöver hästen skyddas mot knottsvärmarna.

    Det finns tre viktiga åtgärder för att minska exponeringen för svidknott: 

    1. Eksemtäcke, ju mer heltäckande, desto bättre. Vissa eksemtäcken är redan indränkta i permetrin för att hålla stickande insekter borta, annars kan insektsmedel sprayas utanpå täcket.
    2. Klådstillande preparat, oftast innehållande bensylbensoat, gnids in längs mankammen och i svansroten. En del hästar klarar sig med detta som enda åtgärd.
    3. Lät hästen vara i hagen när det är som minst svidknott. Dessa är framför allt aktiva kring soluppgång och ett par timmar före solnedgång. Mellan klockan 11 och klockan 16, samt hela natten brukar vara bra tider för hästen att vara ute, då är det minst svidknott i farten.

    Hur hagen ser ut, är också viktigt. Ett öppet och torrt landskap är det bästa. Ett vind- eller väderskydd som hästarna kan gå in i, under de tider svidknotten är som mest aktiva kan hjälpa dem att undgå att bli stuckna.

    Ridsport digital

    99:- i månaden