Nyheter
1 december 2023 14:25
Ridsportplus

Alltifrån avelsmål till palpering på mässarenan

SIHS– Vi vill föda upp hästar som används av alltifrån fritidsryttare till toppryttare. Det sa Heimir Gunnarsson, avelsledare i SIF Avel, som var en av dem som höll en clinic på mässarenan på Friends Arena under torsdagen.

Alltifrån avelsmål till palpering på mässarenan
Veterinärerna Hanna Jönsson och Izabella Granswed.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var en intensiv eftermiddag och kväll under torsdagen på mässarenan på Sweden International Horse Show. Det bjöds på ett helt gäng med clinics och föreläsningar med fokus på islandshästar.

    Först ut höll svenska mästaren i a-flokk Johanna Asplund en clinic tillsammans med Louise Löfgren om gaedingakeppni.

    Därefter tog SIF Avel vid i form av Heimir Gunnarsson. Avelsledaren berättade om hur en avelsbedömning av islandshästar går till – och syftet med det.
    –Vi vill ha olika typer av hästar – det är vårt avelsmål. Vi har ett stort spann på vad som är bra hästar, vi vill ha hästar som går som fritidshästar och hästar som kan gå på högsta nivå på ovalbanan.

    Heimir Gunnarsson _mal9031
    Heimir Gunnarsson.

    Han berättade om de mätningarna som genomförs på avelsbedömningar där man alltså mäter alltifrån hovar till bröstdjup.
    – Avelsmålet är funktionalitet. Exteriören ska vara funktionell för ridegenskaperna, vilket är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Tack och lov går de egenskaperna hand i hand – är hästen välbyggd och välbalanserad så har den lätt för det vi ber den om.

    Därefter var det dags för Ylva Hagander och Vogur från Fors gård (f-) att äntra banan. Ackompanjerad av domaren Anne Fornstedt bjöds det på introduktion till den nya grenen gaedingalist.
    – Den här grenen är till för att förbättra gångarterna och att visa ridbarheten i hästen. Övningarna i grenen ska leda till att gångarterna ska bli bättre under programmets gång. I grenen är det obligatoriskt att visa tölt, berättade Anne Fornstedt under tiden Ylva Hagander skrittade Vogur.

    Än så länge finns reglementet i gaedingalist endast på isländska och det är tre domare som dömer programmet. Totalt finns tre nivåer.

    Ylva Hagander visade ett gaedingalistprogram i mässpaddocken där det bjöds på fina övergångar, galopp på böjda spår, sidförande och tempoväxlingar.
    – Han var lite tröttur efter klassen vi red här innan, konstaterade Ylva.
    – Övningar är något som jag i min dagliga vardag, lösgörande, runda spår, har jag krävt samling i två minuter så får hästen skritta två minuter och ska kunna slappna av.

    Anne Fornstedt fortsatte sen sitt utmärkta arbete som ciceron även under nästa clinic där frågan ”Islandshästen – är det en häst för alla?” låg i fokus. En längre artikel om den clinicen med Anne Fornstedt och Jamila Berg Dibi kommer under helgen

    Strid ström av kunskap

    Därefter var det dags för en timmes lång clinic med Helene Blom. Helene Blom är ridlärare 4 och under torsdagens clinic var det fokus på träning och utveckling av den unga hästens gångarter. Med sig att hade hon sin egna uppfödning Bakkus.
    – Han är inte helt van att vara hemifrån. Jag tror det är tredje gången för honom.

    Den uttrycksfulle hästen tog ändå uppgiften bra med högtalare, publik och stoj från mässan som ligger precis i anslutning i mässarenan. Följsamhet och hästvälfärdhet låg i fokus för övningarna där Helene Blom först introducerade arenan för hästen från marken. Även från Helene Bloms clinic kommer en längre artikel under helgen.

    Det blev en strid ström därefter, där den svenska landslagsryttaren Gudmundur ”Gummi” Einarsson höll en clinic om hur man tar fram en landslagshäst utan miljoner i plånboken. Därefter var det dags för världsmästaren i T2: Máni Hilmarsson.

    Guldhästen Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) var hemma och vilade efter sin framgångsrika säsong. Istället var det Lexus frá Björgum (f-12, e Viti frá Kagaðarhóli, u Lilja frá Möðruvöllum) som var med på mässarenan.

    Máni Hilmarsson påpekade viktena av att både kunna rida tölten med och utan kontakt. Allt eftersom clinicen pågick började ekipaget närma sig den lösa tygeln med små steg.
    – Jag börjar kanske med tio sekunder, sen gör jag tio sekunder till.

    En fråga om hur man behåller fint samspel utan tygelkontakt kom upp och där påpekade Máni Hilmarsson vikten av rida med sitsen samtidigt som han lyfte fram Gljátoppurs karaktär.
    – Det är inte många 8-åriga hästar som skulle klara det han gjort.

    Efter T2-clinicen var det dags för nörderi med veterinärerna Hanna Jönsson och Izabella Granswed. Fokus låg på islandshästens rörelseapparat. Izabella Granswed, som är islandshästlandslagets landslagsveterinär, påminde om att se till alla tecken.
    – Titta om hästen är jämnt musklad. Den kan vara välmusklad, men man kan notera om en sida är mindre musklad.

    Hanna Jönsson Izabella Granswed _mal9471
    Hanna Jönsson demonstrerar palpering.
    Hanna Jönsson Izabella Granswed _mal9465
    Izabella Granswed håller i Àlffinnur frá Syðri-Gegnishólum (f-07, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Álfadís frá Selfossi).

    Hanna Jönsson demonstrerade hur en korrekt palpering går till.
    – Jag brukar alltid börja med att känna på käkleden på häster, sa hon samtidigt som hon frågade publiken om de visste var käkleden sitter på hästen.
    – Det är inte alla som vet det.

    Hon gick sedan igenom hästen samtidigt som både hon och Izabella Granswed återigen underströk vikten av att läsa hästens signaler eftersom de kan indikera om och eventuellt var hästen har smärta.
    – En del hästägare blir stressade när deras häst plötsligt börjar röra sig när vi palperar en del på kroppen – men för oss berättar det något.

    Ridsport digital

    99:- i månaden