Veterinärt
3 augusti 2023 06:03
Ridsportplus

Fransk metod bryter smärtcirkel

Hästens hälsaEn häst med smärta i ryggen kan få hjälp av mesoterapi så att den kan börja träna och bygga upp sig igen.

Fransk metod bryter smärtcirkel
Veterinär Anne Haglund ger mesoterapi på en häst med ryggsmärta genom en punktinsats med fem samtidiga injektioner. Bulorna som uppstår ger ett tryck på nervändarna. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Behandling med mesoterapi innebär att en specialspruta med fem korta nålar, cirka fem millimeter långa, ger samtidig injektion på flera punkter i ett smärtande område.

    Veterinär Anne Haglund på Saxtorps Hästklinik använder sig av metoden ibland.
    – Jag använder den främst till hästar med smärta i rygg och hals, berättar hon.

    Smärtcykeln bryts

    Teorin bakom mesoterapi är att när en vätska injiceras i det mellersta hudlagret, mesodermet, retar det vissa nervändar som skickar signaler till andra nervändar som hämmar smärtimpulserna. På så sätt påverkas nervsignalerna och smärtcykeln bryts.
    – Det liknar det sätt vi själva använder när vi skadat oss – vi gnuggar gärna det området för att påverka huden, säger Anne Haglund.

    All slags påverkan: vibration, värme, kyla och tryck, minskar smärtan vilket förklaras av gate control-teorin* om trafiken hos nervsignalerna.

    När det gäller mesoterapi är det volymen hos vätskan som ger effekten. Det uppstår små bulor efter injektionerna och därigenom uppstår ett tryck på nervändarna.
    – På en häst med ryggsmärtor sätter jag injektionerna på samma nivå som smärtan, vid sidan om ryggraden. Injektionerna ges en bit på varje sida, alltså i det område där smärtan finns. De speciella mesonålarna sätts efter varandra. Oftast används sterilt vatten, men det går att injicera andra preparat också. Det kan göra lite ont, det märks på hästarna.

    Ett led i en behandlingsplan

    När smärtan har avlägsnats genom mesoterapi kan hästen börja arbeta upp sin muskulatur och bli fungerande igen.
    – Om det ger effekt kan behandlingen upprepas någon gång till.
    – Syftet med mesoterapi är inte att använda det regelbundet för att ta bort smärta och sedan bara rida på. Det ska vara ett led i en behandlingsplan där hästens bålstabilitet systematiskt kan arbetas upp så att den blir fri från sitt grundproblem.

    Mesoterapi har en karenstid på minst fyra dygn.

    Fotnot*: Grindteorin, engelskans gate control theory, innebär att nervsignaltrafiken från smärtreceptorer kan, då den via nerver når ryggmärgen, påverkas så att signalerna endera förstärks eller försvagas innan de går vidare till de centrum i hjärnan där de ger upphov till varseblivning och andra effekter.                    
    Källa: NE

    Fakta

    Fransk metod

    Mesoterapi-(002)-saxtorps-hastklinik
    Bulor efter mesoterapi. Foto: Saxtorps Hästklinik
    Meso-terapi-2

    Mesoterapi utvecklades inom humanmedicin i Frankrike 1952 av läkaren Michel Pistor. Han förordade en minimal dos medicin, ytligt injicerad så nära smärtans ursprung som möjligt. Han sammanfattade metoden i uttrycket: “lite, sällan och på rätt plats”.

    Den franske professorn Jean Marie Denoix, världsledande inom problem i hästens rörelseapparat, har anpassat mesoterapi för sporthästar.

    Inom kosmetologi används mesoterapi på ett helt annat sätt: för att fylla ut rynkor.

    Ridsport digital

    99:- i månaden