Sport
7 december 2023 06:08
Ridsportplus

Futurity – en prognos för framtiden

UnghästI Tysklana är unghästklasserna för fem- och sexåriga hästar populära och välkända. Även i Sverige finns ett växande intresse för futurityklasserna, Ridsport har pratat med domaren Nina Bergholtz för att bena ut vad som skiljer futurityklasserna från vanliga sportklasser.

Futurity – en prognos för framtiden
Fredrik Rydström och Björgúlfur frá Þverholti var ett av ekipaget som red futurityklass under Elmia i höstas. Foto: Josefine Friberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Sverige är de så kallade futurityklasserna för fyra-, fem- och sexåriga hästarna inte officiella och det finns i dagsläget inte något svenskt reglemente. Ändå finns ett intresse och behov för klasserna, menar Nina Bergholtz som är både nationell domare inom sport, avelsdomare samt landsdomare i gæðingakeppni.
    – Fyraåringarna behöver inte visa mer än tre gångarter, sedan stegras kraven med åldern. Fem- och sexåringar kan till exempel visa tempoväxlingar i tölt, förklarar Nina som ser flera fördelar med klassernas syfte.
    – Det hjälper hästägare och ryttare att få en känsla för vad det är för häst de har, vilket kan fungera som vägledning för framtiden. Klasserna kanske även kan hjälpa till att hitta de riktigt talangfulla hästarna eller bara få ett omdöme om sin unghäst – meningen att det ska vara för alla hästar. De behöver inte ha världens högsta aktion, men man får en beskrivning av takt och lynne till exempel. Klasserna kan också vara en första upplevelse av ovalbana, man rider med flera ekipage på banan vilket kan hjälpa. Det är som en förklass för att komma ut och tävla.

    Glimtar premieras

    Poängskalan är densamma som i sportklasserna, 0–10 med halvpoäng, men gällande bedömningen finns det väsentliga skillnader, förklarar Nina.
    – Vi tittar på aktion, naturlig steglängd, hållning – helt enkelt om hästen se ut att ha kapacitet, men såklart även i gångarterna som visas för dagen. Vad har hästen i sig?

    Det gör också att bedömningen är snällare än i sportklasserna – i futurityklasserna gör det ingen om hästen bitvis tappar balansen, kortare sekvenser räcker för den unga hästen.
    – Bedömningen är mycket mer förlåtande. Man kan komma med en ganska rå häst men ändå få en prognos för framtiden.
    – Vi försöker se talangen och bedömer utifrån vad man tror att hästen kan prestera i framtiden, det innebär också att hästen står mer i fokus i jämförelse mot hur sport bedöms.

    En annan styrka i futurityklasserna menar Nina är att man som ryttare kan välja själv vilka gångarter man vill visa – har man en häst med stark pass men svag trav kan man välja att visa pass men inte trav. Nina förespråkar också att domaren pratar till hästarna.
    – Jag tror att det har ett stort värde i att att beskriva dem, jag upplever att det har varit uppskattat av både ryttare och åskådare när jag har gjort så.

    Ridsport digital

    99:- i månaden